Κυπελλούχος Τουρκίας για την αγωνιστική περίοδο 2012-13 η Φενέρμπαχτσε! Στον μεγάλο τελικό, κέρδισε πριν λίγο την Γαλατάσαραϊ, με 63-57. Οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο Top-16 της Ευρωλίγκα, κατάφεραν να φτάσουν στην κατάκτηση του πρώτου τίτλου της χρονιάς, χωρίς τον προπονητή του Σιμόνε Πιανιτζιάνι.

Παραμονές του μεγάλου τελικού ο Εργκίν Αταμάν (προπονητής της Γαλατάσαραϊ) επισκέφθηκε στο νοσοκομείο τον Ιταλό προπονητή για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση και να του δώσει τις καλύτερες ευχές του. Να θυμίσουμε πως ο Πιανιτζιάνι παραμένει κλινήρης περίπου μία εβδομάδα, με υψηλό πυρετό και ναυτία.

Έναν παραπάνω λόγο είχαν λοιπόν οι παίκτες της Φενέρ για να σηκώσουν το βαρύτιμο τρόπαιο. Να το αφιερώσουν στον Ιταλό προπονητή!

Ιδανικό ήταν το ξεκίνημα για τους τυπικά γηπεδούχους και κατάφεραν να προηγηθούν στο τέλος της πρώτης περιόδου, με 21-15. Με επιμέρους σκορ 17-8, η Γαλατάσαραϊ, πέρασε στην αντεπίθεση κλείνοντας το πρώτο ημίχρονο μπροστά στο σκορ, 32-29. Το τουρκικό ντέρμπι μόλις είχε αρχίσει! Με την επανέναρξη του δευτέρου ημιχρόνου οι ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ και οι παίκτες του Αταμάν κατάφερναν να κρατάνε μία μικρή διαφορά (44-41 3η περίοδο). Η τελευταία περίοδος όμως ανήκει ολοκληρωτικά στην Φενέρμπαχτσε, που με επιμέρους σκορ 22-13 δεν άφησε κανένα περιθώριο στους παίκτες της Γαλατάσαραϊ να αντιδράσουν.

Άμυνα και… Ντέιβιντ Άντερσεν (21 πόντους, 6/9 δίπ., 2/4 τρίπ., 3/4β., 5 ριμπ., 2 ασίστ, σε 25′ συμμετοχής) έδωσαν το κύπελλο στην ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνιαπαλύνοντας του έτσι, την στεναχώρια αφού δεν μπορούσε να είναι στον πάγκο της ομάδας του. Ρομέιν Σάτο χωρίς πόντο σε 25’ (αλλά με σπουδαία άμυνα), ενώ ο Μάικ Μπατίστ πρόσθεσε 4 πόντους σε 12’ συμμετοχής. Για τους ηττημένους προσπάθησαν ο Μπονιφάς Εντόνγκ με 12 και ο Ερσίν Νταγκλί με 10 πόντους.