Δεν είναι μόνο η αγωνιστική δράση που “γεμίζει” τη Μεγάλη Εβδομάδα στο μπάσκετ, αλλά και οι παρασκηνιακές διεργασίες που αναμένονται με εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Πριν καν μάθουμε όλες τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στα πλέι οφ της Ευρωλίγκας και τα μεταξύ τους “ζευγαρώματα”, θα έχουμε μάθει κάποιες εξελίξεις που ενδεχομένως να είναι πολύ σημαντικές για το μέλλον της ίδιας της διοργάνωσης.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, η Ευρωλίγκα έχει καλέσει στη Βαρκελώνη την “ελίτ” των μελών της για να συζητήσουν. Θα πουν και για την επερχόμενη “κορύφωση” της σεζόν με τα πλέι οφ που θα αρχίσουν την Τρίτη του Πάσχα και θα οδηγήσουν στην πρόκριση στο φάιναλ φορ της Μαδρίτης, αλλά θα πουν και τα… ουσιώδη. Θεωρείται δεδομένο ότι ο Τζόρντι Μπερτομέου θα τους προϊδεάσει, αν όχι θα τους ανακοινώσει, την αύξηση των πενιχρών εσόδων που έχουν. Πολλές φορές ομάδες που πρωταγωνιστούν στην Ευρωλίγκα έχουν λοιδωρήσει τα λεφτά που τους μοιράζονται. Ο Μπερτομέου ξέρει το θέμα, αλλά μέχρι τώρα “έπαιζε” μόνος του. Τώρα, με τη FIBA να ετοιμάζει τη δική της… επανάσταση, στηριζόμενη κυρίως σύμφωνα με τις πληροφορίες στα καλά της οικονομικά, ο Ισπανός ξέρει ότι πρέπει να “γλυκάνει” τις ομάδες για να μην αρχίσει να μετράει απώλειες.

Μια μέρα μετά, την Μεγάλη Πέμπτη, στη Γενεύη παίρνει σειρά η Παγκόσμια ομοσπονδία. Η έκτακτη συνεδρίαση που συγκλήθηκε, έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τις κινήσεις της εν όψει του νέου καλενταριού που θα ισχύσει από το 2017 και για το οποίο αντιδρά η Ευρωλίγκα. Αυτά επισήμως, διότι ανεπισήμως αλλά όλο και πιο… φωναχτά, οι κινήσεις έχουν αποκτήσει ταυτότητα που λέει “νέα διοργάνωση”. Ηδη μετά την πρόσφατη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής εκδόθηκε ανακοίνωση που ανέφερε με σαφήνεια ότι ” η FIBA σκοπεύει να προχωρήσει στην αναδιοργάνωση των διοργανώσεων συλλόγων”.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη μεθαυριανή συνεδρίαση, θα παρουσιαστεί το πλάνο υλοποίησης μιας νέας διασυλλογικής διοργάνωσης, όπως και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του. Η ανάθεση αυτής της παρουσίασης είχε γίνει σε ειδικούς στην προηγούμενη συνεδρίαση και πλέον αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το… πόρισμα. Περισσότερο για τον χρονικό ορίζοντα και το αν υπάρχει φόρμουλα για να αρχίσει το εγχείρημα από τη σεζόν 2015-16 και λιγότερο για το αν θα ξεκινήσει, αφού αυτό θεωρείται δεδομένο.
Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης αναμένονται και ανακοινώσεις, χωρίς όμως κανείς να μπορεί να προβλέψει επί του παρόντος αν θα είναι “συνταρακτικές” ή τυπικές και θα παραπέμπουν στο κοντινό μέλλον