Η νέα εποχή, ξεκινά σύντομα για το Παγκόσμιο μπάσκετ, με βάση το νέο σύστημα των διεθνών διοργανώσεων που έχει προωθήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία. Κάπως έτσι, το επόμενο Μουντομπάσκετ θα διεξαχθεί το 2019, και όχι το 2018, όπως έχει αναλύσει με τις ανάλογες συνέπειες ο Οράσιο Μορατόρε. Και η καινούργια αυτή αρχή, θα γίνει σίγουρα από την ασιατική ήπειρο, με δύο χώρες να διεκδικούν το χρίσμα.

Η απόφαση θα ληφθεί από την FIBA στις 7 Αυγούστου και οι δύο υποψήφιες χώρες είναι η Κίνα και οι Φιλιππίνες. Σε κάθε περίπτωση, για να δοθεί η διοργάνωση σε κάποια εκ των δύο χωρών, θα πρέπει η Ομοσπονδία να έχει πειστεί για την φερεγγυότητα της χώρας που θα επιλέξει, προκειμένου να πληροί όλες τις προϋποθέσεις για ένα νέο επιτυχημένο εγχείρημα στην Ασία, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 στην Ιαπωνία. Μερικές από αυτές τις προϋποθέσεις, είναι οι προτεινόμενες πόλεις για τη διεξαγωγή των αγώνων, η εμπειρία και η τεχνογνωσία από τη προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις, καθώς και η απήχηση του αθλήματος.

Μπορεί η Κίνα να υπερτερεί στους δύο πρώτους τομείς, αν κρίνουμε από την υποδειγματική σε γενικές γραμμές διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το 2008, αλλά το μπάσκετ στις Φιλιππίνες είναι με μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα αθλήματα, το πιο διαδεδομένο, κάτι που την κρατά «ζωντανή» στο «κυνήγι» της διοργάνωσης του Μουντομπάσκετ. Η αναμονή θα κρατήσει πια… μόνο εννέα μέρες!