Το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο κατέκτησε η Λοκομοτίβ Κούμπαν, η οποία επικράτησε, πιο εύκολα απ ότι αναμενόταν, της Μπιλμπάο στον μεγάλο τελικό του Eurocup με 75-64. Ταυτόχρονα, η ομάδα του Εβγκένι Πασούτιν  πήρε το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της επόμενης χρονιάς. Πολυτιμότερος παίκτης του τελικού αναδείχθηκε ο Ρίτσαρντ Χέντριξ, ο οποίος είχε 14 πόντους και 9 ριμπάουντ. 

Ο Αμερικανός παίκτης προστέθηκε στο ρόστερ της ρώσικης ομάδας στα μέσα της σεζόν κι ενώ ταλαιπωρήθηκε αρκετά στην αρχή της χρονιάς στην Ιταλία και την Αρμάνι Μιλάνο, με την οποία δεν… έδεσε. Ο Ρίτσαρντ Χέντριξ ανέβασε επίπεδο την Λοκομοτίβ, τόσο στην άμυνα, θωρακίζοντας τη ρακέτα με τη δύναμη και την ενέργειά του, όσο και στην επίθεση, προσφέροντας σημαντικές λύσεις στο σκοράρισμα από το λόου ποστ.

Κορυφαίοι για τους νικητές, εκτός του Χέντριξ, οι Καλάθης (10π, 7ας, 7ρ) και Μάριτς (12π, 10ρ), με τον πρώτο, ο οποίος σε ακόμα έναν αγώνα άγγιξε το τριπλ νταμπλ να μοιράζει εξαιρετικά το παιχνίδι και τον Αυστραλό παίκτη να κυριαρχεί μέσα στη ρακέτα σε άμυνα κι επίθεση. Αυτό ήταν και το κλειδί της νίκης για την Λοκομοτίβ, αφού ήταν φανερό ότι υπερτερούσε σε ύψος κι αθλητικά προσόντα, κάτι το οποίο εκμεταλλεύτηκε σε απόλυτο βαθμό ο προπονητής της.

Από την άλλη, τα αστέρια της Μπιλμπάο ήταν σε πολύ κακό βράδυ, έχοντας πολύ άσχημα ποσοστά, ενώ απέναντι στους θηριώδεις σέντερ της ρώσικης ομάδας δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να πάρει πειστικές λύσες από το λόου ποστ. Όσο περνούσε ο χρόνος κι οι σουτέρ της ισπανικής ομάδας παρέμεναν νευρικοί κι άστοχοι, τόσο περισσότερο η Λοκομοτίβ θωράκιζε την ρακέτα της, με αποτέλεσμα να φτάσει στο τέλος στο άνετο 75-64. Κορυφαίος για τους ηττημένους ο Κώστας Βασιλειάδης με 16 πόντους, ενώ σε κακό βράδυ βρέθηκε ο Νίκος Ζήσης με 4 πόντους.

Η Λοκομοτίβ μπήκε καλύτερα στον αγώνα και με συνεχόμενα καλάθια του Καλνιέτις προηγήθηκε 10-3, αναγκάζοντας τον Φώτη Κατσικάρη να πάρει το πρώτο τάιμ άουτ του τελικού. Αρκετά προβλήματα για την ομάδα του Έλληνα τεχνικού στα πρώτα τρία λεπτά του αγώνα, με τον Κώστα Βασιλειάδη να είναι ο μοναδικός παίκτης, που βρήκε το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι.

Μετά το τάιμ άουτ άλλαξε η εικόνα του αγώνα με τη Μπιλμπάο να μειώνει στους δύο πόντους (12-10) με τον Χάμιλτον κι ενώ προηγήθηκε το τρίποντο του Μουμπρού. Ο τελευταίος μάλιστα, ο οποίος ήταν σε πολύ καλό βράδυ, με ακόμα ένα καλάθι μείωσε σε 16-14, ενώ με τρίποντο του Λόπεθ η Μπιλμπάο πέρασε μπροστά για πρώτη φορά, μετά το πρώτο λεπτό (17-16), κλείνοντας έτσι το πρώτο δεκάλεπτο.

Με την έναρξη της δεύτερης περιόδου ο  Μόερμαν με 5 συνεχόμενους πόντους έστειλε τη διαφορά στους 6 πόντους για τη Μπιλμπάο. Με τους Ζήση, Γκριμάου και Λόπεθ στην περιφέρεια η ισπανική ομάδα είχε καλή κυκλοφορία στην επίθεση και καλύτερες επιλογές. Πολύ άστοχος στο ξεκίνημα ο Νικ Καλάθης, που δεν μπορούσε να κάνει το παιχνίδι του, αφού οι παίκτες της Μπιλμπάο του έδιναν προκλητικά το σουτ, που δεν είναι το δυνατό του σημείο.

Με τους πρώτους του πόντους στο παιχνίδι όμως ο Έλληνας πλέι μέικερ (1/4 τρ) έδωσε το προβάδισμα στην Λοκομοτίβ Κούμπαν (29-28). Μάλιστα η ρώσικη ομάδα με δύο συνεχόμενα καλάθια του καλύτερου παίκτη της στο πρώτο μέρος, Ρίτσαρντ Χέντριξ προηγήθηκε 33-28. Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της (37-29) με δύο βολές του Άλεξ Μάριτς.

Ο Εβγκένι Πασούτιν διάβασε καλά το παιχνίδι, χτυπώντας εκεί όπου σαφέστατα υπερτερούν οι Ρώσοι, μέσα στο καλάθι, με τους Χέντριξ και Μάριτς να είναι σε πολύ καλό βράδυ (κυρίως ο πρώτος) και να κάνουν… πάρτι. Μάλιστα ο Ρώσος προπονητής βλέποντας την κυριαρχία της ομάδας του στο λόου ποστ χρηιμοποίησε και τους δύο στην ίδια πεντάδα, βάζοντας τον Χέντριξ στη θέση “4”.

Η Μπιλμπάο, παρά το γεγονός ότι είχε καλό ποσοστό από το τρίποντο, οι επιλογές της ήταν κακές, ενώ της έλειψε και το εύκολο καλάθι. Η κακή βραδιά του Ζήση στο πρώτο μέρος στοίχησε για την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη, αφού έλειπε το καθαρό μυαλό κι η ηρεμία, που προσφέρει ο Έλληνας άσσος.

Στο ίδιο τέμπο ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο, με τη Μπιλμπάο να εξακολουθεί να βρίσκει πόντους μόνο από το τρίποντο (9/31δ, 5/15τρ) και την Λοκομοτίβ να έχει επιβάλει πλήρως τον ρυθμό της, με τον Καλάθη να μοιράζει (6 ασσίστ) και τον Μπράουν να εκτελεί (10π).

Ο Κώστας Βασιλειάδης ήταν η μεγαλύτερη απειλή για το ρώσικο καλάθι στην τρίτη περίοδο, έχοντας φτάσει τους 13 πόντους με 3/6 τρίποντα. Ο Φώτης Κατσικάρης δεν μπορούσε με κανέναν τρόπο να περιορίσει το δίδυμο Χέντριξ – Μάριτς μέσα στη ρακέτα, με τον δεύτερο με ακόμα ένα καλάθι να κάνει το 51-41. Η Λοκομοτίβ Κούμπαν έκλεισε το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενη με 9 πόντους (54-45), έχοντας τον πληρη έλεγχο του ρυθμού, χάρη στην εξαιρετική της άμυνα.

Ο Νικ Καλάθης με τρίποντο (2/5) εκτόξευσε τη διαφορά στους 14 πόντους, 9 λεπτά πριν από το τέλος του παιχνιδιού και κάπου εκεί ο αγώνας τελείωσε, αφού η Μπιλμπάο δεν κατάφερε να ξαναμπεί στο παιχνίδι, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κώστα Βασιλειάδη (16π) και την χαλάρωση στα τελευταία λεπτά της Λοκομοτίβ.

Τα δεκάλεπτα: 17-16, 30-38, 45-54, 64-75.
Μπιλμπάο (Κατσικάρης): Ζήσης 4, Ράκοβιτς 11, Χάμιλτον 4, Μουμπρού 10 (1), Ερβέλ 2, Μόερμαν 8 (1), Λόπεθ 5 (1), Βασιλειάδης 16 (3), Γκριμάου 4.
Λοκομοτίβ Κούμπαν (Πασούτιν): Μπράουν 11, Χέντριξ 14, Σαβρασένκο, Καλνιέτις 10, Μπίκοφ 7, Γιασάιτις 7 (1), Μπάρον 4, Μάριτς 12, Καλάθης 10 (2).