Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης μίλησε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στον Σωτήρη Γεωργίου για τη μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα και τον τρόπο που έγινε, για τη χρονιά με τη Σπαρτάκ, για το μέλλον του, αλλά και για την Εθνική ομάδα.
Αναλυτικά:

– Για το πως έγινε η μεταγραφή: “Όλα έγιναν ξαφνικά. Δεν περίμενα κάτι ιδιαίτερο και ετοίμαζα τις διακοπές μου και ξεκουραζόμουν στο Κιλκίς. Με ενημέρωσε ο μανατζέρ μου για το ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα και μόνο ένας βλάκας μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια πρόταση από μια ομάδα όπως η Μπαρτσελόνα και δεν είμαι βλάκας. Έβλεπα το Φάιναλ Φορ και είχα δει πολλά ματς της νέας μου ομάδας και θα ήταν φαβορί αν ήταν πλήρης. Είναι σημαντικό να είσαι σε τέτοιες ομάδες με τέτοια ονόματα”.

– Για την Σπαρτάκ: “Ο Μπέβερλι ήταν μεγάλη απώλεια αφού είχαμε μόλις μια ήττα με αυτόν αν θυμάμαι καλά και μετά με την απουσία του δεν είχαμε βάθος και βρήκαμε κάποιον καλό παίκτη στην θέση του. Ήταν να πάρουμε τον Λάκοβιτς αλλά χάλασε. Είναι αφεντικό στην ομάδα και ο ισχυρός άνδρας της ρώσικης ομοσπονδίας αλλά δεν έχει δει παιχνίδι μας”!

– Για τον ίδιο στην Ρωσία: “Η οργάνωση είναι μείον στην Ρωσία, δεν ξέρουν εκεί καν την οργάνωση στα μεγάλα κλαμπ. Με βοήθησε πολύ η συνεργασία μου με τους Ζντοβτς και Δέδα. Εκεί η Ρωσία είναι ο μισός πλανήτης σχεδόν και τα ταξίδια ήταν μεγάλα και είχαμε μεγάλη κούραση. Οικονομικά η Ρωσία είναι σε ανάπτυξη. Έγινα πιο δυνατός εκεί. Είμαστε ευλογημένοι εμείς γενικά σαν παίκτες ειδικά αν δούμε τι τραβάει ο κόσμος στην πατρίδα μας στην Ελλάδα”.

– Για τον Ζντοβτς: “Είναι ανερχόμενος μεγάλος προπονητής. Στην προπονητική πάντως παίζει ρόλο και η τύχη και που θα βρεθεί και άλλα. Είχε την ατυχία να βρεθεί σε ένα κλαμπ που ήταν ανοργάνωτο”.

– Για την νέα του καριέρα: “Σε μια τέτοια ομάδα πρέπει να είσαι κομπιούτερ για να καταλάβεις. Πρώτη φορά βλέπω τόσα συστήματα σε μια ομάδα πάντως. Πάω προπόνηση, μελετάω συστήματα και ξεκουράζομαι. Πρέπει να εγκλιματιστώ άμεσα με τέτοιους παικτες που έχουμε και με τέτοιους συμπαίκτες μπορεί να βρεθώ για 3′ και να βάλω και 8π οπότε συγκεντρώνομαι στο αμυντικό κομμάτι. Δεν θα μπορούσα να πάω σε άλλη ομάδα όπως η Κάχα Λαμποράλ, επειδή δεν μου ταιριάζει πολύ. Στην Ισπανία οι ομάδες παίζουν με το ένστικτο και στην Ελλάδα με το μυαλό. Η Μπαρτσελόνα είναι ομάδα που παίζει με μυαλό”.

– Για τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ: “Είναι θέμα δουλειάς και μυαλού. Γίνεται σωστή διαχείριση στο ελληνικό μπάσκετ στις ομάδες, δουλεύουν σωστά και πάνω απ όλα είναι θέμα επαγγελματισμού και χαρακτήρα που έχουμε στην Ελλάδα. Άλλωστε στην Ελλάδα το μπασκετ είναι το αθλημά μας, το άθλημα που μας πάει. Το χρήμα δεν παίζει μπάσκετ! Και γι’ αυτό βλέπετε και άλλες ομάδες πανάκριβες, όπως στην Ρωσία και άλλες χώρες, να μην μπορούν να έχουν ανάλογες επιτυχίες”.

– Για το μέλλον του: “Στόχος μου είναι να βοηθήσω τώρα την νέα μου ομάδα, την Μπαρτσελόνα και να πάρουμε τον τίτλο, και μετά όλα τα άλλα. Θα δούμε το καλοκαίρι ανάλογα τις προτάσεις που θα έχω”.

– Για το αν μετάνοιωσε για το πως έφυγε από τον Ολυμπιακό και που δεν πήρε τίτλους μαζί του: “Εχω ξεχάσει το πως έφυγα και πως ήρθαν τα πράματα και δεν ήμουν όταν η ομάδα πήρε τους τίτλους, γιατί αν σκεφτόμουν πως έγιναν όλα αυτά θα έπρεπε να είχα σταματήσει το μπάσκετ. Χαίρομαι για ότι έγινε και ότι πέτυχε η ομάδα. Τα παιδιά βγάλανε την κατάλληλη στιγμή όλη την ενέργεια που είχε ο κάθε παίκτης. Τον ημιτελικό δεν τον περίμενα με την εξέλιξη αυτή που είχε. Δεν περίμενε κανείς τόσο κακή την ΤΣΣΚΑ. Περίμενα πάντως στον τελικό να το γυρίσει από -17 όχι μόνο γιατί είναι ο Ολυμπιακός αλλά και επειδή η Ρεάλ δεν παίζει με μυαλό και 30π να κερδίζει ένα ματς μπορεί να το χάσει”.

– Αν θα γυρίσει στον Ολυμπιακό: “Αυτό είναι κάτι που μόνο ο Θεός το ξέρει”.

– Για το αν στην νέα του ομάδα συζητάνε για το τίτλο του Ολυμπιακού: “Οχι μέχρι τώρα δεν έχω ακούσει να λένε το παραμικρό! Δεν λένε τίποτα για το Φάιναλ Φορ”!

– Για το αν είναι Μπαρτσελόνα: “Οχι δεν είμαι Μπαρτσελόνα ή Ρεάλ ή με κάποιες από τις μεγάλες αυτές ομάδες που μου λέτε. Εγώ είμαι Γιουβέντους και μόνο Γιουβέντους”.

– Για την επιστροφή του στην Εθνική ομάδα: “Δεν ξέρω κάτι επίσημα και αν έχει τελειώσει το πρόβλημα που υπήρχε με την ομοσπονδία. Πάντως έχω μιλήσει δύο φορές με τον νέο προπονητή της ομάδας τον κ. Τρινκέρι για το πως παίζω και πάω και μου είπε ότι του αρέσει ο τρόπος που παίζω. Έχω μιλήσει και με τον Λημνιάτη αρκετές φορές. Σαφώς θέλω να παίξω στην Εθνική ομάδα και να βοηθήσω. Δεν θέλω να γυρνάω στο παρελθόν και τι έγινε, μου προκαλεί πονοκέφαλο και μόνο η σκέψη αυτή. Αν φταίω, αν δεν φταίω και όλα αυτά. Δεν θέλω να το αναλύω, το κρατάω μέσα μου το όλο θέμα”.