Ο πρώτος ισπανικός τελικός είχε τα πάντα. Ενδιαφέρον, ένταση, πάθος, διαμαρτυρίες εναλλαγές στο σκορ κι ένα συγκλονιστικό φινάλε, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να είναι αυτή, που χαμογέλασε στο τέλος κι έκανε το πρώτο βήμα από τα τρία που χρειάζονται ώστε να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου. Η ομάδα του Πάμπλο Λάσο κατάφερε να γυρίσει στο τελευταίο δεκάλεπτο μία διαφορά 10 πόντων και να επικρατήσει τελικώς με 76-72 σε έναν αγώνα, που η εξέλιξή του έμοιαζε πολύ σε αυτή του ημιτελικού του Φάιναλ Φορ στο Λονδίνο.

Μεγάλη ευκαιρία για να κάνουν το “μπρέικ” από τον πρώτο κιόλας αγώνα έχασαν οι Καταλανοί, οι οποίοι στο τελευταίο δεκάλεπτο έχασαν το καθαρό μυαλό και τη συγκέντρωση που είχαν μέχρι τότε κι υπέπεσαν σε παιδαριώδη λάθη και πολύ κακές επιλογές. Πάντως, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των ανθρώπων της Μπαρτσελόνα για την τελευταία φάση του αγώνα πάνω στον Σάδα, ζητώντας φάουλ (ή τη μπάλα από έξα γι αυτούς) στην προσπάθεια που κάνει να πετύχει το νικητήριο λέι απ στον αιφνιδιασμό.

Κορυφαίοι του αγώνα για τους νικητές ήταν οι Ροντρίγκεθ (21π, 4ας, 4/7τρ) και Γιουλ (19π), ενώ πολύ καλός ήταν κι ο Ρούντι Φερνάντεθ (14π, 8ρ, 2ας) παρά το γεγονός ότι ήταν πολύ άστοχος από τα 6,75μ (0/6). Από τους φιλοξενούμενους, εξαιρετικός (στο πρώτο μέρος κυρίως) ήταν ο Σάδα με 17 πόντους (4/5τρ), αλλά και μοιραίος στην τελευταία φάση του αγώνα. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης αγωνίστηκε για 18 λεπτά, πετυχαίνοντας 4 πόντους και μαζεύοντας 3 ριμπάουντ.

Μπορεί η Ρεάλ να ήταν η ομάδα, που ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα, έχοντας μεγαλύτερη ενέργεια και συγκέντρωση στην πρώτη περίοδο (21-14), η Μπαρτσελόνα όμως ήταν η αυτή, που σιγά σιγά ανέβαζε την απόδοσή της κι αποκτούσε τον έλεγχο του ρυθμού. Ο Τσάβι Πασκουάλ ευτύχησε να έχει σε εξαιρετική μέρα εκτελεστικά τον Σάδα, ο οποίος είχε 4/4 τρίποντα στο πρώτο μέρος, βάζοντας παραπάνω προβλήματα στην περιφέρεια της ομάδας του Πάμπλο Λάσο απ όσα υπολόγιζε ο Ισπανός τεχνικός.

Αυτός ήταν κι ο λόγος, που η Ρεάλ αιφνιδιάστηκε κι οι φιλοξενούμενοι με ένα εκπληκτικό δεύτερο δεκάλεπτο (31-14) πήραν τα ηνία του αγώνα και πήγαν στα αποδυτήρια με μία διαφορά δέκα πόντων (45-35). Τίποτα δεν άλλαξε στην τρίτη περίοδο, με την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ να κρατάει τη διαφορά, που απέκτησε στη δεύτερη περίοδο, χάρη στην πολύ καλή της άμυνα.

Στην τέταρτη περίοδο η Μπαρτσελόνα κόλλησε επιθετικά, η Ρεάλ πίεσε πολύ σε όλο το γήπεδο, προσπαθώντας να κλέψει μπάλες και να βρει το εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό, κάτι που σε ένα βαθμό πέτυχε, ισοφαρίζοντας (65-65) με κάρφωμα του Φερνάντεζ τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης.

Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο με πέντε συνεχόμενες βολές διαμόρφωσε το 70-65, με τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ να απαντάει με καλάθι και φάουλ, μειώνοντας στους 2 πόντους δύο λεπτά πριν από το τέλος του πρώτου τελικού. Στην επόμενη φάση ο Χουέρτας πέτυχε ένα δύσκολο καλάθι στην εκπνοή της επίθεσης, με τον Ροντρίγκεθ όμως να έχει βρει ρυθμό, να σκοράρει και να μειώνει άμεσα στον πόντο με τρίποντο.

Τα συνεχόμενα λάθη των φιλοξενουμένων έφεραν τη Ρεάλ μπροστά στο σκορ με ένα πόντο και τη μπάλα στα χέρια της στα τελευταία δευτερόλεπτα. Δεν κατάφερε όμως να σκοράρει, με τον Σάδα να παίρνει το ριμπάουντ και να φεύγει στον αιφνιδιασμό 7 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της αναμέτρησης. Ο πλέι μέικερ της Μπαρτσελόνα πήγε μέχρι το καλάθι αλλά τη στιγμή, που σηκώθηκε για να σκοράρει, η μπάλα, σύμφωνα με τον διαιτητή, του γλίστρησε από τα χέρια χωρίς φάουλ και κάπου εκεί τελείωσε ο αγώνας.

Στη συνέχεια ακολούθησε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους παίκτες των δύο ομάδων με όλο τον πάγκο της Μπαρτσελόνα να διαμαρτύρεται στους τρεις ρέφερι για την τελευταία φάση, αυτοί με την σειρά τους να δίνουν τεχνική ποινή και τους γηπεδούχους να διαμορφώνουν το τελικό 76-72 μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδισε γιατί για ακόμα μία φορά κυριάρχησε στα ριμπάουντ, παρά τη σωστή σκέψη του Τσάβι Πασκουάλ να χρησιμοποιήσει στην ίδια πεντάδα τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη στο “4” και τον Τόμιτς στο “5”. Επικράτησε επίσης, επειδή περιόρισε τους Τόμιτς και Ναβάρο, που είναι κλειδιά στην επιθετική λειτουργία της Μπαρτσελόνα, ήταν πιο συγκεντρωμένη κι είχε περισσότερη ενέργεια στο τέλος, ενώ δεν την πλήγωσαν οι απρόσμενοι πόντοι του Σάδα από την περιφέρεια στο πρώτο ημίχρονο.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 35-45, 50-58, 76-72.
Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ντρέιπερ, Φενράντεθ 14, Σουάρεθ, Ρέγιες 4, Μίροτιτς 5, Ροντρίγκεθ 21 (4), Μπέγκιτς 6, Κάρολ 5 (1), Ντάρντεν, Γιουλ 19 (1), Σλότερ 2.
Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Σάδα 17 (4), Χουέρτας 10, Ναβάρο 15 (2), Ουάλας, Ινγκλς 3 (1), Μαυροκεφαλίδης 4, Ραμπασέδα, Όλεσον 9 (1), Λόρμπεκ 8, Τόμιτς 6.