Ακόμη μία επιτυχία μετρά η FIBA στη «διαμάχη» της με την Ευρωλίγκα, καθώς σε δικαστήριο του Μονάχου, όπου είχε εκδικαστεί αίτημα της ECA για το «φλέγον» ζήτημα του Eurocup, ήταν εκείνη που δικαιώθηκε με την απόφαση. Το θέμα της δίκης, είχε να κάνει με το αίτημα που κατέθεσαν τέσσερις φορείς και 10 ομάδες, οι οποίοι ζητούσαν να επιτραπεί με επίσημο έγγραφο της FIBA να επιλέξουν οι σύλλογοι τη διοργάνωση της προτίμησής τους και να μη συμμετάσχουν υποχρεωτικά στο Basketball Champions League, εξαιρώντας ασφαλώς όσες ομάδες έχουν υπογράψει με την Ευρωλίγκα, για να βρεθούν στην κορυφαία διοργάνωση.

Μεγάλοι σύλλογοι, όπως ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ και η Μακάμπι Τελ Αβίβ, μαζί με την Αδριατική Λίγκα και την ACB, οι οποίες βλέπουν τον κλοιό να «σφίγγει» γύρω από αυτές, γνώρισαν την άρνηση από το γερμανικό δικαστήριο, το οποίο δεν επιτρέπει… με τη «βούλα» σε οποιονδήποτε σύλλογο να συμμετάσχει στο Eurocup. Παράλληλα, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα για μη επιβολή κυρώσεων προς το παρόν από την FIBA, κάτι που η τελευταία είχε ούτως ή άλλως αποφασίσει για τις Ομοσπονδίες της, στη σύσκεψη του Δουβλίνου.

Οι 14 ενάγουσες πλευρές, ήταν οι: Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε, Ρεάλ Μαδρίτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Γκραν Κανάρια, Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Λιέτουβος Ρίτας, Τσεντεβίτα, Μάλαγα, Ζιελόνα Γκόρα, Αδριατική Λίγκα, ACB, Euroleague Properties SA, ECA. 

Η απόφαση, πάντως, προκαλεί ερωτηματικά, αφού από τη μία κρίνει ότι η FIBA δεν έχει καμία υποχρέωση να αφήσει τις ομάδες να επιλέξουν ελεύθερα, αλλά από την άλλη δεν της δίνει και το δικαίωμα να τιμωρήσει ομοσπονδίες που δεν θα συνταχθούν μαζί της!