Ένα ακόμα επεισόδιο προστέθηκε στην κόντρα της FIBA με την Ευρωλίγκα που εντείνεται διαρκώς και δείχνει ότι σύντομα θα κορυφωθεί. Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής ζώνης της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ο Τούρκος Τουργκάι Ντεμιρέλ καταφέρθηκε με πολύ σκληρά λόγια σε βάρος της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και της μορφής που θέλουν να της δώσουν οι διοργανωτές της.

Ο Ντεμιρέλ μίλησε στο μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του NTV sport και είπε για το θέμα: “Η Eυρωλίγκα προσπαθεί να ανταγωνιστεί τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές λίγκες, αλλάζοντας τους κανονισμούς του παιχνιδιού. Η Eυρωλίγκα θέλει να γίνει η μεγάλη λίγκα της Ευρώπης, σαν το ΝΒΑ, “ακυρώνοντας” όλα τα άλλα πρωταθλήματα. Αυτό δεν είναι καλό, για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Οι εθνικές λίγκες, όπως η γερμανική, η ισπανική, η τουρκική, δεν θα συμφωνήσουν με κάτι τέτοιο και οι οργανισμοί ήδη απορρίπτουν αυτήν την προοπτική.

Η Eυρωλίγκα θα πρέπει να επιτρέπει στους πρωταθλητές των χωρών, να παίζουν τουλάχιστον στον προκριματικό γύρο. Επίσης, έχει να πληρώσει τη FIBA δυο χρόνια (σ.σ. βάσει της συμφωνίας των δυο πλευρών, η Eυρωλίγκα πρέπει να δίνει 400.000 ευρώ το χρόνο στη FIBA και δεν τα έχει δώσει, ως αντίδραση στο καλεντάρι που έχει ματς μέσα στη σεζόν). Παρεμπιπτόντως, είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο μήνυσης. Δεν έχει τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς τη FIBA Europe. Θέλουν να υποτιμήσουν την εξουσία της FIBA και δεν συμφωνούν με το καλεντάρι που θα ισχύσει από το 2017. Απειλούν το μέλλον του μπάσκετ”.