Ένα τρόπαιο, δύο πρωτάρες σε ευρωπαϊκούς τελικούς (Λοκομοτίβ Κούμπαν και Μπιλμπάο) και… 4 Έλληνες με φόντο μία θέση στην Ευρωλίγκα της επόμενης περιόδου. Αύριο (13/4) στο Σαρλερουά (Βέλγιο) διεξάγεται ο μεγάλος τελικός του Eurocup κι όλα τα βλέμματα των ανθρώπων του μπάσκετ θα είναι στραμμένα εκεί. Κανείς δεν γνωρίζει το νικητή, ένα όμως είναι βέβαιο. Ο τροπαιούχος θα έχει Έλληνα ή Έλληνες, καθώς και στις δύο ομάδες αγωνίζεται ένας (ή και παραπάνω) συμπατριώτης μας.

Από τη μία πλευρά (Λοκομοτίβ Κούμπαν) είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του Eurocup τη φετινή χρονιά, Νικ Καλάθης, ο οποίος πραγματοποιεί εκπληκτική χρονιά, κι είναι το Α και το Ω της ρώσικης ομάδας. Από την άλλη είναι οι… τρεις σωματοφύλακες, Φώτης Κατσικάρης, Κώστας Βασιλειάδης και Νίκος Ζήσης. Οι συμπαίκτες στην Εθνική ομάδα τα καλοκαίρια θα είναι αντίπαλοι αύριο για 40 λεπτά σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μονομαχία.

Ξεκινώντας από τους πάγκους τον δύο ομάδων, συναντάμε τον ανερχόμενο Φώτη Κατσικάρη, κορυφαίο προπονητή για τη φετινή χρονιά στη διοργάνωση, απέναντι στον Ρώσο, Εβγκένι Πασούτιν, σε μία πολύ ενδιαφέρουσα μονομαχία ανάμεσα στους δύο προπονητές.

Ο Έλληνας τεχνικός, στην τέταρτη χρονιά του στην ισπανική ομάδα, έχει αφήσει το στίγμα του, ενώ είναι ο άνθρωπος, που την οδήγησε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελικούς ισπανικούς πρωταθλήματος κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ενώ την επόμενη σεζόν έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, όπου ηττήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Εμπειρία υπάρχει στο ρόστερ της Μπιλμπάο, καθώς και παίκτες με παραστάσεις από τέτοιους αγώνες, όπως οι Ζήσης και Γκριμάου, οι οποίοι έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα με ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα. Επίσης, οι Ερβέλ, Μουμπρου και Ραούλ Λόπεθ έχουν κατακτήσει στο παρελθόν (2007) το Eurocup, ενώ κι ο Κώστας Βασιλειάδης έχει παραβρεθεί σε Φάιναλ Φορ Ευρωλίγκας (το 2007 στην Αθήνα με τη Μάλαγα).

Από την άλλη πλευρά, ο Εβγκένι Πασούτιν, με τις κατάλληλες προσθαφαιρέσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς, έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό σύνολο (με μεγάλο μπάτζετ είναι η αλήθεια), το οποίο ίσως έχει παίξει το καλύτερο μπάσκετ φέτος στη διοργάνωση. Ένα κράμα από έμπειρους και καλούς παίκτες, που έχουν την προσωπικότητα να σταθούν ακόμα και στην Ευρωλίγκα.  

Καλάθης, Μάριτς και Ζεβροσένκο έχουν ήδη κατακτήσει την Ευρωλίγκα με τον Παναθηναϊκό και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ οι Γιασάιτις, Χέντριξ, Καλνιέτις και Μπράουν είναι πολύ έμπειροι παίκτες, με προσωπικότητα και χαρακτήρα, έχοντας αρκετά παιχνίδια στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Όσον αφορά την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη, ο Νίκος Ζήσης αποτελεί την ήρεμη δύναμη στο παιχνίδι της, τον «εγκέφαλο», ο οποίος δίνει το ρυθμό, έχοντας την ικανότητα τόσο να οργανώσει όσο και να εκτελέσει. Ο Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος έχει πολύ μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια, έχει το ελεύθερο από τον προπονητή του να σουτάρει όποτε το κρίνει σκόπιμο, αποτελώντας τον καλύτερο σουτέρ της ομάδας. Ο Έλληνας άσσος, μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης φέτος, έχει γίνει πιο ώριμος στο παιχνίδι του, με καλύτερες αποφάσεις και διάβασμα των αντιπάλων, ενώ έχει προσθέσει κι άλλα στοιχεία πέρα από το σουτ.

Ο Άλεξ Μουμπρού είναι ο παίκτης με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής, αποτελώντας τη «ραχοκοκαλιά» της ομάδα του και τον συνδετικό κρίκο των περιφερειακών με τους ψηλούς. Μάλιστα δεν είναι παράξενο ότι ο Ισπανός μετά το Νίκο Ζήση είναι ο παίκτης με τις περισσότερες ασσίστ στη διοργάνωση για τη Μπιλμπάο.

Στη ρακέτα, ο Ερβέλ είναι για τη βρώμικη δουλειά στην άμυνα και τα ριμπάουντ, δίνοντας και σημαντικές βοήθειες επιθετικά αν χρειαστεί, ενώ ο Λαμοντ Χάμιλτον πραγματοποιεί εξαιρετική χρονιά, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του. Τέλος σημαντικό ρόλο στην περιφέρεια έχουν οι Γκριμάου και Λόπεθ, οι οποίοι είναι πολύ έμπειροι παίκτες, έχοντας κυρίως την ευθύνη στον οργανωτικό τομέα, στο μοίρασμα του παιχνιδιού και στον έλεγχο του ρυθμού.

Στην Λοκομοτίβ Κούμπαν, ο Νικ Καλάθης είναι ο “κινητήριος μοχλός”, αφού όλα τα “πλέις” της ρώσικης ομάδας περνάνε από τα χέρια του. Ο Έλληνας άσσος, πρώτος στις ασσίστ στη διοργάνωση, κάνει στην κυριολεξία τα πάντα στο παρκέ, από τον έλεγχο του ρυθμού μέχρι και το… σκοράρισμα αν χρειαστεί, όντας ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του. Είναι αυτός, που θα πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις στα τελευταία λεπτά, ενώ το πικ εν ρολ με αυτόν είναι… must στην Λοκομοτίβ.

Δίπλα του ο Καλνιέτης, ένας έμπειρος γκαρντ, ο οποίος συνήθως αγωνίζεται δίπλα στον Καλάθη, έχοντας σχεδόν τον ίδιο ρόλο, ενώ απειλεί περισσότερο από μακριά από τον πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού. Ο Λιθουανός, μαζί με τον Έλληνα άσσο και τον Μπράουν συνθέτουν μία εξαιρετική τριάδα στην περιφέρεια για την ομάδα του Πασούτιν.

Οι Μπαρόν, Γιασάιτις, Ζουμπκόφ και Μπράουν απειλούν συνεχώς από μακριά έχοντας εξαιρετικά ποσοστά από το τρίποντο, εκμεταλλευόμενοι το ότι οι αντίπαλες ομάδες κλείνουν μέσα στη ρακέτα για να περιορίσουν τις διεισδύσεις των Καλάθη και Καλνιέτις.

Στη ρακέτα, η Λοκομοτίβ έχει πολλές επιλογές έχοντας σέντερ με διαφορετικά χαρακτηριστικά, που ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Ο Χέντριξ δίνει ενέργεια και ταχύτητα, ο Μάριτς δύναμη, ενώ ο Ζεβροσένκο, που δεν αγωνίζεται πολύ είναι ο πιο έμπειρος από τους άλλους δύο.