Η Ευρωλίγκα κλήρωσε και για τη σεζόν 2015-16, στην οποία και θα είναι η «λαμπρή» διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Το «μπάσιμο» που έχει κάνει η FIBA είχε γίνει σαφές με το πέρασμα του χρόνου ότι αποσκοπούσε στη σεζόν 2016-17 και μετά, αφού προφανώς και δε μπορούσε να υπάρξει διοργάνωση όταν αρχές Ιουλίου δεν είχαν γίνει γνωστές λεπτομέρειες αυτής και φυσικά δεν είχε ομάδες να συμμετάσχουν.

Πιθανότατα για λόγους τακτικής, η παγκόσμια ομοσπονδία έστειλε λίγα 24ωρα πριν από την κλήρωση της Ευρωλίγκας το πρώτο λεπτομερές σχέδιο στους «ισχυρούς» του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η αρνητική απάντηση που αυτοί υπέγραψαν και απέστειλαν από τη Βαρκελώνη, είχε ένα σημείο που ενδέχεται να αποδειχθεί κομβικό. «Θα είμαστε στη διάθεσή σας να συζητήσουμε μετά την 1η Νοεμβρίου 2015», απαντούσαν και εκείνος ο μήνας, έχει οριοθετηθεί ως ο κρίσιμος για τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Η FIBA απέστειλε πριν από λίγα 24ωρα άλλη μία επιστολή, αυτή τη φορά με αποδέκτες τους… πάντες. Εθνικές ομοσπονδίες, όλα τα κλαμπ που συμμετέχουν σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις, λίγκες και όλες τις αναγνωρισμένες διοργανώσεις στην Ευρώπη.

Μέσω αυτής, απαντούσε σε ερωτήματα «που τίθενται επισήμως και ανεπισήμως από πολλούς από εσάς για το καθεστώς που διέπει τις σχέσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας με την ECA», την εταιρία της Ευρωλίγκας.

Οπως αναφέρεται στην επιστολή αυτή, από τη συνεδρίαση της FIBA στις 27 Μαϊου, είχαν γίνει γνωστά κάποια σημαντικά πράγματα τα οποία γνωστοποιούνται εκ νέου προς κάθε κατεύθυνση για γνώση και… συμμόρφωση.

Σύμφωνα με αυτά λοιπόν, το συμβόλαιο μεταξύ της ECA και της FIBA έχει λήξει. Κατά συνέπεια, όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των μερών που είχαν συμβληθεί, συμπεριλαμβανόμενου και του δικαιώματος της ECAνα «τρέχει» διοργανώσεις εξ ονόματος της FIBAEurope, έχουν πάψει να υφίστανται.

Η FIBA Europe έχει καταθέσει αγωγή για οφειλές της ECA προς αυτήν, που απορρέουν από το συμβόλαιο και δεν έχουν πληρωθεί, και θα συζητηθεί σε δικαστήριο του Λουξεμβούργου όπου εδρεύει η ECA.

Στο τέλος αυτής της επιστολής – ενημέρωσης έρχεται και ο… Νοέμβριος. Στις 20 του μήνα, λήγει η συμφωνία των μετόχων με την ECA η οποία έχει ζητήσει πρόσφατα την ανανέωσή της για άλλα τρία χρόνια.

Με δεδομένη λοιπόν την επισήμανση των κλαμπ που υπέγραψαν την προχθεσινή επιστολή που τους ζήτησε ο Τζόρντι Μπερτομέου ότι θα είναι διαθέσιμοι για συζήτηση από την 1η Νοεμβρίου, είναι πολλοί αυτοί που πιθανολογούν ότι τότε θα βρεθούν όλοι μαζί σε ένα τραπέζι για να δουν αν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης, με τη FIBAαποφασισμένη να είναι το αφεντικό και η διοργανώτρια ή, αν θα πάμε στο “σχίσμα» που έχει φανεί ως μια πιθανή εξέλιξη.