Η Νόβγκοροντ είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις τη φετινή χρονιά στη Ρωσία. Αποτελείται από πολλούς νέους και ταλαντούχους Ρώσους, ενώ το κλειδί της επιτυχίας είναι ο Σέρβος προπονητής της, Ζόραν Λούκιτς. Έχει καταφέρει να κερδίσει τόσο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας όσο και την Χίμκι, την τελευταία μάλιστα εκτός έδρας. Πλέον , ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την Ζαλγκίρις Κάουνας για τη VTB λίγκα, στην τελευταία αγωνιστική της διοργάνωσης πριν από τα πλέι οφ.

Ο Ζόραν Λούκιτς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο εξωτερικό, αναφέρθηκε στο πως κατάφερε να κάνει άντρες τους νεαρούς παίκτες του, τους στόχους της ομάδας του, τη συνεχή θέληση, που έχει ακόμα για να μαθαίνει πράγματα αλλά και το πώς έφτασε να κερδίσει μέσα σε ένα μήνα τις ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Χίμκι. Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

“Το μυστικό μας είναι ότι η ομάδα αποτελείται από νέους παίκτες, πεινασμένους για μπάσκετ και θέληση για συνεχή βελτίωση. Σε αυτούς προσθέσαμε και κάποιους με εμπειρία όπως ο Μπρέζετς. Κατά την διάρκεια της χρονιάς είχαμε συνεχή βελτίωση αλλά η νίκη επί της Χίμκι μου προξένησε κι εμένα εντύπωση επειδή είχαμε αρκετά προβλήματα τραυματισμών με αποτέλεσμα να μην κάνουμε καλές προπονήσεις.

Τόσο η Χίμκι όσο κι η ΤΣΣΚΑ είναι ομάδες Ευρωλίγκας με εξαιρετικό ρόστερ αλλά εμείς αγωνιζόμαστε χωρίς άγχος και πίεση κι αυτό μας κάνει ιδιαίτερα επικίνδυνους. Είπα στα παιδιά ότι τα καταφέραμε κόντρα στην ΤΣΣΚΑ και την Χίμκι γιατί όχι κι απέναντι στη Ζαλγκίρις.

Στόχος μας είναι να εξελίξουμε αυτά τα παιδιά ώστε να αποτελέσουν το μέλλον του ρώσικου μπάσκετ. Ήταν νέοι κι άπειροι χωρίς εμπειρίες και τώρα μπορούν να σταθούν στο υψηλότερο επίπεδο στη Ρωσία. Δούλεψαν σκληρά και βελτιώθηκαν. Παλαιότερα έχαναν συνέχεια με 2-3 πόντους τα παιχνίδια στις λεπτομέρειες λόγω εμπειρίας. Τώρα έχουν βελτιωθεί τόσο σαν παίκτες όσο και σαν άτομα.

Το κλειδί της επιτυχίας είναι η δουλειά. Δουλειά, δουλειά, δουλειά, δουλειά. Πρέπει να είσαι έτοιμος να δουλέψεις κι οι παίκτες σου πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ήρθα στη Ρωσία κι είχα την ευκαιρία να δω προπονήσεις της ΤΣΣΚΑ. Δεν έχασα την ευκαιρία γιατί ήθελα να βελτιώσω τις γνώσεις μου”.