Μεγάλη έκταση παίρνει η παρουσία του Δομινικανού διαιτητή Ρεϊνάλντο Μερθέδες στον δεύτερο τελικό του Διηπειρωτικού κυπέλλου μεταξύ της Ρεάλ και της Μπαουρού. Ισπανικά ΜΜΕ ανακάλυψαν παλιότερες αναρτήσεις του Μερθέδες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου δεν έκρυβε την συμπάθειά του προς τη Μπαρτσελόνα και καταφερόταν ενάντια στην Ρεάλ.

Στον σημερινό αγώνα μπορεί η Ρεάλ να νίκησε και να πήρε το τρόπαιο, αλλά είχε σοβαρά παράπονα από τη διαιτησία του αφού από νωρίς στον αγώνα έδειχνε εχθρική διάθεση απέναντι τους Μαδριλένους, τους φόρτωσε με πολλά φάουλ και με τεχνικές ποινές.

Η Ευρωλίγκα ζήτησε από τη FIBA να διεξαχθεί έρευνα, κάτι ου αποδέχτηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία αφού οι διαιτητές δεν αρκεί να είναι τίμιοι, αλλά και να το δείχνουν.

Για όσους Ελληνες έχουν καλή μνήμη πάντως, ο Μερθέδες έχει συνεθεί με ένα εγκληματικό μη σφύριγμα με το ελληνικό μπάσκετ. Ηταν ο διαιτητής που έπρεπε να ελέγχει τη φάση όταν ο Βαρεζάο έστειλε στο νοσοκομείο σοβαρά τραυματισμένο τον Νίκο Ζήση, στον αγώνα της Εθνικής μας με τη Βραζιλία στο Μουντομπάσκετ της Ιπωνίας το 2006. Στη συνέχεια, μάλιστα, είχε αποδειχθεί και αρκετά προκλητικός στις ερωτήσεις που δεχόταν.