Είδηση βόμβα από την Τουρκία και την Φενέρμπαχτσε, αντίπαλο του Ολυμπιακού στον δεύτερο όμιλο της ευρωλίγκας. Ο Σιμόνε Πιανιτζιάνι αποφάσισε να αφήσει τον πάγκο της ομάδας του επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Η παραίτηση αυτή έρχεται λίγες μόλις ημέρες μετά την ντροπιαστική ήττα της τούρκικης ομάδας εντός έδρας από την Μπαρτσελόνα με 99-60 κι ενώ η συνολική εικόνα της ομάδας την φετινή χρονιά είναι απογοητευτική.

O Σιμόνε Πιανιτζιάνι, o ο οποίος εν τέλει δεν θα αντιμετωπίσει την παλιά του ομάδα (Σιένα) στην Ιταλία την ερχόμενη Πέμπτη, δήλωσε: “Είμαι περήφανος που αποτέλεσα μέρος της οικογένειας της Φενέρμπαχτσέ”.

Νέος προπονητής για την τούρκικη ομάδα ο Ερτουγκρούλ Ερτογκάν, ο οποίος ήταν βοηθός του Πιανιτζιάνι και θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας στο αυριανό μεγάλο ντέρμπι με την Μπεσίκτας. Ο Τούρκος προπονητής έχει ξανακάτσει στον πάγκο της Φενέρ τη σεζόν 2009-’10, όταν και είχε διαδεχτεί για λίγα παιχνίδια τον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς.

Ο Ιταλός προπονητής κι η Φενέρμπαχτσε ήταν η απογοήτευση της φετινής χρονιάς για την ευρωλίγκα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι τα λεφτά δεν φέρνουν και τις επιτυχίες χωρίς σωστό προγραμματισμό, οργάνωση και καλές επιλογές. Η πρωτοπόρος της Τουρκίας είχε φέτος μπάτζετ κοντά στα 30 εκατομμύρια ευρώ, ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι εντυπωσίασε με τις επιλογές της καθώς έφερε στον πάγκο τον επιτυχημένο από την πορεία του με την Σιένα, Σιμόνε Πιανιτζιάνι, και μαζί με αυτόν και τους δύο σταρ της ομάδας, τον Μπο Μακάλεμπ και τον Ντέιβιντ Άντερσεν. Σε αυτούς αν προσθέσουμε και τον Μάικ Μπατίστ, ο οποίος έφυγε από τον Παναθηναϊκό, καταλαβαίνει κανείς γιατί η Φενέρμπαχτσε θεωρήθηκε στα χαρτιά από τις βασικές υποψήφιες ομάδες για το φάιναλ φορ.

Άλλο όμως στα χαρτιά κι άλλο στην πράξη αφού εν τέλει ο Πιανιτζιάνι δεν κατάφερε ποτέ να παρουσιάσει ένα ελκυστικό σύνολο στο παρκέ. Το αντίθετο μάλιστα, ο Ιταλός προπονητής έκανε πολλές λάθος επιλογές στον καταρτισμό του ρόστερ (σ.σ.: χωρίς έμπειρο παίκτη στον άσσο πίσω από τον ΜακΚάλεμπ), πολύ κακή χημεία, χωρίς σωστούς ρόλους η ομάδα και κακή διαχείριση κάποιων παικτών (σ.σ.: χρησιμοποίηση Μπατίστ στο 4 αντί για 5).

Ομάδα χωρίς αρχή και τέλος, η οποία δεν ήξερε τι ζητούσε μέσα στο γήπεδο και στηριζόταν κυρίως σε ατομικές ενέργειες κάποιων παικτών της. Μπορεί να προκρίθηκε στον δεύτερο γύρο της ευρωλίγκας, εκεί όμως δεν παρουσίασε καμία βελτίωση κάνοντας την μία κακή εμφάνιση πίσω από την άλλη.

Αποκορύφωμα της απογοητευτικής πορείας των Τούρκων ήταν η εντός έδρας ήττα την περασμένη Πέμπτη από την Μπαρτσελόνα με 99-60, ήττα αν μη τι άλλο τουλάχιστον ντροπιαστική για μία ομάδα με τόσο μεγάλο μπάτζετ και τέτοιους παίκτες. Το διαζύγιο ήταν αναμενόμενο. Δεν γνωρίζαμε ποιος θα κάνει το βήμα… κάτι τελικά που έκανε ο Ιταλός κόουτς δηλώνοντας την παραίτησή του από την ομάδα.