Πολύ μεγάλη τιμή για τον Φώτη Κατσικάτη, ο οποίος αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς για το Eurocup, χάρη στην εξαιρετική πορεία της Μπιλμπάο, που έφτασε μέχρι και τον τελικό (13/4 κόντρα στην Λοκομοτίβ Κούμπαν). Ο Έλληνας τεχνικός οδήγησε την ομάδα του για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό τελικό και σε περίπτωση, που καταφέρει και το κατακτήσει θα έχει την ευκαιρία να αγωνιστεί ξανά στην Ευρωλίγκα την επόμενη χρονιά.

Η ισπανική ομάδα έφτασε στον τελικό του Σαρλερουά με ρεκόρ 13-3, καταφέρνοντας να κερδίσει πολλές και καλές ομάδες κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Είναι μία από τις 3 ομάδες της διοργάνωσης, που τέλειωσε αήττητη την πρώτη φάση με 6 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια. Στο Top-16, παρά το γεγονός ότι ξεκίνησε με 2 ήττες, κατάφερε να κάνει στη συνέχεια 4 συνεχόμενες νίκες και να προκριθεί ως πρώτη από τον όμιλο. Στα πλέι οφ, τόσο απέναντι στη γερμανική Ουλμ για τα προημιτελικά, όσο κι απέναντι στην ουκρανική Μπουντιβέλνικ, για τα ημιτελικά, δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.

Ο Έλληνας τεχνικός ξεκίνησε από το προπονητικό επιτελείο της ΑΕΚ το 1998, μαθαίνοντας πολλά πράγματα από τους Ντούσαν Ίβκοβιτς και Ντράγκαν Σάκοτα. Μάλιστα, ο ίδιος έχει πολλές φορές αναφέρει δημόσια το πόσο σημαντικό ρόλο στην καριέρα του έπαιξε η συνεργασία με έναν από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης, τον Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Σε αυτό το διάστημα, που ήταν βοηθός προπονητή, ο Φώτης Κατσικάρης βοήθησε την ΑΕΚ να φτάσει στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος, δύο κυπέλλων κι ενός κυπέλλου Σαπόρτα. Τη σεζόν 2003-2004 ανέλαβε την ομάδα σαν πρώτος προπονητής και την επόμενη χρονιά οδήγησε την ΑΕΚ στο Top-16 της Ευρωλίγκας, χάνοντας την πρόκριση στο Φάιναλ Φορ για μία νίκη.

Διετέλεσε προπονητής στη Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης, πριν πάει στην Βαλένθια και φτάσει μέχρι τα τελικά του Eurocup τη σεζόν 2007-8. Κάθε χρονιά για τον Έλληνα κόουτς ήταν καλύτερη από την περσινή κι η βελτίωσή του ήταν φανερή, καθώς πήγαινε βήμα βήμα. Μετά από ένα σύντομο πέρασμά του από τον Άρη, αποδέχθηκε την πρόταση της Μπιλμπάο.

Με τον Φώτη Κατσικάρη στον πάγκο, η ισπανική ομάδα έφτασε για πρώτη φορά σε τελικούς ισπανικού πρωταθλήματος, όπου κι έχασε από την Μπαρτσελόνα 3-0, ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε μέχρι και τα προημιτελικά της Ευρωλίγκα, όταν κι αποκλείστηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τέλος, φέτος ανέλαβε να καθοδηγεί μία από τις κορυφαίες ομάδες σε επίπεδο Εθνικών, την Εθνική Ρωσίας, για τα επόμενα 4 χρόνια.