Αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας τους βρίσκονται Λοκομοτίβ Κούμπαν και Μπιλμπάο. Η ώρα για τους επαναληπτικούς ημιτελικούς του Eurocup έφτασε, με τους Ρώσους (του Νίκ Καλάθη) και τους Ισπανούς (των Κατσικάρη, Βασιλειάδη και Ζήση) να είναι τα μεγάλα φαβορί για την πρόκριση. Αμφότερες κέρδισαν εκτός έδρας τις Βαλένθια και Μπουντιβέλνικ με δέκα πόντους κι είναι έτοιμες να σφραγίσουν μπροστά στο κοινό τους το εισιτήριο για τον τελικό. Τις τελευταίες ημέρες, άπαντες μέσα κι έξω από τις δύο ομάδες κινούνται σε ευρωπαϊκούς ρυθμούς, κάτι που φάνηκε και στον τελευταίο τους αγώνα για το πρωτάθλημα, όπου ηττήθηκαν κι οι δύο από πολύ χειρότερες ομάδες.

Πολλά θα κριθούν στους επαναληπτικούς κι από την απόδοση των “δικών” μας παιδιών, οι οποίοι πέρα από πρωταγωνιστές τη φετινή χρονιά στις ομάδες τους, διαθέτουν και την απαραίτητη εμπειρία από τέτοιους αγώνες. Τόσο ο Νικ Καλάθης με τον Παναθηναϊκό όσο κι ο Νίκος Ζήσης με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχουν κατακτήσει την Ευρωλίγκα, ενώ ο Κώστας Βασιλειάδης ήταν στο Φάιναλ Φορ της Αθήνας ως παίκτης της Μάλαγα.

Λοκομοτίβ Κούμπαν – Βαλένθια (97-87) (18:00, 26/3)

Η ομάδα του Νικ Καλάθη πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση μέσα στην Ισπανία κόντρα στη γηπεδούχο Βαλένθια με την διαφορά να αγγίζει ακόμα και τους 20 πόντους στην τέταρτη περίοδο. Ο Πασούτιν, που προετοίμασε πολύ καλά την ομάδα του, είδε τους Γιασάιτις (7/10τρ!)και Μπράουν (7/11δ) να κάνουν… “πάρτι” επιθετικά και τους Κλανιέτις (19π,4ας), Καλάθη (8π, 9ας) να είναι άψογοι στα οργανωτικά τους καθήκοντα δίνοντας εξαιρετικό ρυθμό στην ομάδα τους.

Από την άλλη πλευρά, η Βαλένθια πραγματοποίησε πολύ κακή εμφάνιση αμυντικά καθώς δεν κατάφερε σε κανένα σημείο του αγώνα να περιορίσει τα επιθετικά ατού της ρώσικης ομάδας. Κι επιθετικά όμως μπορεί να φαίνεται ότι έπιασε τα συνηθισμένα στάνταρ της, πετυχαίνοντας για ακόμα μία φορά εντός έδρας πάνω από 80 πόντους (87), αλλά αρκετοί από αυτούς ήταν στα τελευταία λεπτά με την διαφορά στους 20 πόντους κι όταν χαλάρωσε η άμυνα της Λοκομοτίβ. Άπαντες στην ισπανική ομάδα θεωρούν ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα κι ότι έχουν την ποιότητα, ακόμα κι αν είναι πολύ δύσκολο, να πάρουν τη νίκη και τη διαφορά μέσα στη Ρωσία.

Μπιλμπάο – Μπουντιβέλνικ (93-83) (21:00, 27/3)

Αδιαμφισβήτητα η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη αποτελούσε από την αρχή το φαβορί του ζευγαριού, πόσο μάλλον τώρα, που η μισή δουλειά για τον Έλληνα τεχνικό έγινε με την άνετη νίκη εκτός έδρας και πλέον μένει η άλλη μισή (και πιο εύκολη) στην Ισπανία. Στο πρώτο παιχνίδι η Μπιλμπάο πήρε από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα και χάρη στους εκπληκτικούς επιθετικά Χάμιλτον (26π, 8ρ) και Βασιλειάδη (10π με 4/7τρ.) έφτασε σε μία εύκολη νίκη.

Την έκπληξη της χρονιάς στην διοργάνωση αποτελεί η Μπουντιβέλνικ, η οποία κάθε άλλο παρά δυσαρεστημένη θα πρέπει να αισθάνεται, που βρίσκεται στα ημιτελικά του Eurocup. Στο παιχνίδι της Ουκρανίας δυστυχώς για τους γηπεδούχους, δεν ήταν αρκετή η… επική εμφάνιση του Μάλκολμ με 38 πόντους (3/4δ, 6/9τρ, 14/16β), 8 ριμπάουντ και 10 κερδισμένα φάουλ, έχοντας 47 (!) μονάδες στο σύστημα αξιολόγησης. Πλέον, η Μπουντιβέλνικ κυνηγάει ένα θαύμα μέσα στην Ισπανία, καθώς δεν της αρκεί μία απλή νίκη αλλά θέλει και τη διαφορά του πρώτου αγώνα (10 πόντοι).