Τα «μαινόμενα μέτωπα» της FIBA Europe εσχάτως έχουν πολλαπλασιαστεί, με την κόντρα με την Ευρωλίγκα να συνεχίζεται και τις διεθνείς θερινές διοργανώσεις να πλησιάζουν. Κάπως έτσι, τα θέματα που απασχολούσαν τη σύσκεψη του Δουβλίνου, ήταν λογικό να «καταναλώσουν» αρκετό από τον χρόνο του ευρωπαϊκού «κομματιού» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, με τη συνεδρίαση να ολοκληρώνεται χθες (28/5).

Τα νέα που εξήχθησαν από αυτή τη συζήτηση, εκτός του ουσιαστικού αποκλεισμού των Ομοσπονδιών από το «κάδρο» των τιμωριών, δεν είναι λίγα, με την Παγκόσμια Ομοσπονδία να τονίζει δια στόματος Τουργκάι Ντεμιρέλ, ότι προτεραιότητά της είναι η ανάπτυξη των Εθνικών ομάδων, προτού προχωρήσει στη βελτίωση των σχέσεών της με τους συλλόγους και τα πρωταθλήματα, όπου αγωνίζονται. Ο πρόεδρος της FIBA Europe, συγκεκριμένα, αφού συνεχάρη τις διοργανώτριες χώρες των δύο τελευταίων μεγάλων Ευρωμπάσκετ (Ουγγαρία-Ρουμανία για το Ευρωμπάσκετ Γυναικών 2015, Γαλλία-Κροατία-Γερμανία-Λετονία για το Ευρωμπάσκετ Ανδρών 2015), όπου σημειώθηκαν ρεκόρ πώλησης εισιτηρίων, τηλεθέασης και εσόδων από τον τομέα του μάρκετινγκ, αρχικά εξήγησε τις θετικές συνέπειες της διεξαγωγής των διοργανώσεων αυτών, σε παραπάνω από μία χώρα.

«Το Ευρωμπάσκετ 2015, έθεσε νέα δεδομένα για τα διεθνή μπασκετικά γεγονότα, καθώς το γεγονός ότι διεξήχθη σε τέσσερις χώρες, ήταν κρίσιμο χάρη στη μεγάλη επιτυχία που γνώρισε. Με αυτό το σκεπτικό, αποφασίσαμε να διοργανώσουμε και το Ευρωμπάσκετ του 2017 σε τέσσερις χώρες, το Ισραήλ, την Φινλανδία, τη Ρουμανία και την Τουρκία», είπε αρχικά ο κύριος Ντεμιρέλ, για να αναφερθεί στα αποτελέσματα της εφαρμογής του νέου καλενταριού της FIBA: «Με το νέο αυτό καλεντάρι, έχουμε περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να προωθήσουμε τις Εθνικές μας ομάδες. Είμαι περήφανος, για το γεγονός ότι η FIBA Europe κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια ποτέ, για να βοηθήσει τις Ομοσπονδίες μας να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις των μκρών Εθνικών ομάδων. Η οικονομική μας στήριξη, απέφερε έναν αριθμό 253 ανδρικών και 212 γυναικείων ομάδων στα παρκέ τα τελευταία δύο χρόνια, με 51 να αγωνίζονται μόλις το περασμένο καλοκαίρι».

Παράλληλα, έδωσε το «σύνθημα» για να υπάρχουν οι Εθνικές ομάδες πάντα στην πρώτη γραμμή, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι οι Εθνικές ομάδες είναι το “πρώτο βαγόνι του τρένου” που λέγεται ευρωπαϊκό μπάσκετ».

Φυσικά, δε θα μπορούσε παρά να αναφερθεί και στους συλλόγους, αφού η FIBA παλεύει να φέρει άπαντες με το πλευρό της, στη διαμάχη με την Ευρωλίγκα. Η είδηση που προκύπτει από τα λόγια του Τουργκάι Ντεμιρέλ, αφορά στις διεργασίες που υπάρχουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βρεθεί μια κοινή λύση. «Θα κρατάμε ενήμερες τις Ομοσπονδίες μας, για τις τελευταίες εξελίξεις, έχοντας συναντηθεί με την ηγεσία της ECA και συνεργαζόμενοι με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να βρεθεί μια λύση», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του, που σημαίνουν ουσιαστικά πως η Παγκόσμια Ομοσπονδία συνεχίζει με αποφασιστικότητα τις κινήσεις της γύρω από το ζήτημα των ευρωπαϊκών συλλογικών διοργανώσεων, καθώς και αυτό της προώθησης του επικείμενου Basketball Champions League.

Επίσης, εξέφρασε την εκτίμησή του στην ποιότητα που προσφέρεται από τις ευρωπαϊκές ομάδες, επισημαίνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές λίγκες προσφέρουν το καλύτερο μπάσκετ πέραν του ΝΒΑ. Οι σύλλογοί μας επενδύουν πάνω σε παίκτες κορυφής και γι’ αυτό έχουμε ξοδέψει τελευταία πολύ χρόνο και ενέργεια, ώστε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους συλλόγους και τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα».

Τέλος, τη θέση της Τζούλια Ανικέεβα στη σύσκεψη, πήρε ο πρόεδρος της ρωσικής Ομοσπονδίας, Αντρέι Κιριλένκο, με την πρώτη να μην μπορεί να παραστεί.