Είναι ένας από τους μεγαλύτερους «εκτελεστές» έξω από τη γραμμή των 6.75, στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το 2006, άλλωστε, ήταν μεταξύ εκείνων που έκανε το δικό μας «όνειρο» στη Σαϊτάμα, να μοιάζει για λίγο με «εφιάλτη». Πλέον, όμως, έχει αποχωρήσει από τα παρκέ και τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία του σεζόν στη Μάλαγα, αναλαμβάνει τις τύχες του ισπανικού μπάσκετ.

Ο Χόρχε Γκαρμπαχόσα, κατάφερε μόλις σε ηλικία 38 ετών, να κερδίσει τις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου στην ισπανική ομοσπονδία μπάσκετ. Ο άλλοτε παίκτης των Ταουγκρές, Μπενετόν Τρεβίζο, Μάλαγα, Τορόντο Ράπτορς, Χίμκι και Ρεάλ Μαδρίτης, πήρε με άνεση την προεδρία, με 120 εκπροσώπους, εκ των οποίων 45 ομάδες, 30 παίκτες, 15 προπονητές, 10 διαιτητές, 19 τοπικές ομοσπονδίες και ο τελευταίος πρόεδρος, Χοσέ Λουίς Σάεθ, να έχουν δικαίωμα ψήφου.

Στην αρχή, βρέθηκε αντιμέτωπος με τον πρόεδρο της βασκικής ομοσπονδίας, Αρτούρο Αγουάδο και τον πρόεδρο της γυναικείας ομοσπονδίας, Αλφόνσο Καμπέθα και πέρασε στον «τελικό» μαζί με τον πρώτο. Εκεί, κατάφερε πάλι με αισθητή διαφορά, να πάρε τα ηνία της ισπανικής ομοσπονδίας.