Ξεκινάνε αύριο (5/3) τα προημιτελικά του Eurocup, με την Ρωσία να κυριαρχεί έχοντας τρεις ομάδες και το ελληνικό στοιχείο να είναι έντονο, ξαθώς τα τέσσερα φαβορί της διοργάνωσης έχουν Έλληνες πρωταγωνιστές! Ούτε λίγο ούτε πολύ, εφτά Έλληνες θα πέσουν αύριο στην μάχη για μία θέση στα ημιτελικά της διοργάνωσης, με το ενδεχόμενο ελληνικών εμφυλίων στην επόμενη φάση, να φαντάζει πολύ πιθανό.

Το πρώτο παιχνίδι διεξάγεται στην έδρα των ομάδων, που τερμάτισαν δεύτεροι στον όμιλό τους. Σε περίπτωση, που μοιραστούν οι νίκες στα δύο παιχνίδια θα μετρήσει η διαφορά στους πόντους.

Τα ζευγάρια:
Ουλμ – Μπιλμπάο
Μπουντούτσνοστ – Λοκομοτίβ Κούμπαν
Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης – Μπουντιβέλνικ
Βαλένθια – Ούνικς Καζάν

Ουλμ – Μπιλμπάο (05/04, 22:30)

Η Μπιλμπάο των Κατσικάρη, Βασιλειάδη και Ζήση είναι στα φαβορί για το τρόπαιο. Ομάδα με πολύ καλό ρόστερ κι εμπειρία. Ξεκίνησε δυνατά την διοργάνωση κερδίζοντας όλα τα παιχνίδια και παιρνόντας πανηγυρικά στην επόμενη φάση. Το κακό ξεκίνημά της στο top-16 λίγο έλειψε να την αφήσει εκτός συνέχειας αλλά δια χειρός.. Κώστα Βασιλειάδη κι ένα εύστοχο τρίποντο σε νεκρό χρόνο ξεκίνησε η αντεπίθεση.

Πολύ καλή ομάδα, δουλεμένη με δυνατή έδρα στην Ισπανία. Υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη στον Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος με όσα έχει πετύχει στην Μπιλμπάο. Ο Κώστας Βασιλειάδης κάνει καλά αυτό που ξέρει, να σουτάρει ενώ έχει βελτιωθεί και σε άλλος τομείς όπως το διάβασμα του παιχνιδιού κι η άμυνα. Ήρεμη δύναμη ο Νίκος Ζήσης που προσφέρει ποιότητα κι εμπειρία σε μία νευραλγική θέση.

Έβγαλε κούραση κατά την διάρκεια της χρονιάς θέλοντας να πρωταγωνιστήσει και στις δύο διοργανώσεις μην έχοντας διάρκεια στην απόδοσή της. Μετά την περσινή της πολύ καλή πορεία στην Eυρωλίγκα, φέτος θέλει τον τίτλο εδώ για να επιστρέψει στην κορυφάια διοργάνωση.

Η γερμανική Ουλμ είναι μία καινούργια ομάδα αλλά με καλό ρόστερ, ενώ έχει κάνει πολύ καλή πορεία μέχρι τώρα τόσο στην Γερμανία όσο και στο Eurocup. Eίναι πολύ καλή επιθετικά. Έχει πολύ δυνατή έδρα με γεμάτο πάντα γήπεδο. Παρά το γεγονός ότι αγωνίστηκε στα προκριματικά της Eυρωλίγκας είναι πρωτάρα στην διοργάνωση και θέλει αρκετές εμπειρίες ακόμα για να μπορεί να κοιτάξει ακόμα και στην κατάκτηση του τροπαίου. Δύσκολα θα καταφέρει να απειλήσει την ισπανική ομάδα.

Μπουντούτσνοστ – Λοκομοτίβ Κουμπάν (06/04, 20:00)

Μπορεί η Μπουντούτσνοστ από το Μαυροβούνιο, να έχει μέτριο ρόστερ, και με έναν μόλις αμερικανό, αλλά είναι σκληρή ομάδα και με δυνατή έδρα. Κλασική σέρβικη ομάδα, που παίζει εξαιρετική άμυνα αλλά της λείπει το επιθετικό ταλέντο γι’ αυτό και δεν σκοράρει πολύ. Παίζει όμως με τσαμπουκά και δεν παρατάει τα παιχνίδια. Είναι ικανοποιημένη, που έχει φτάσει μέχρι εδώ και δεν φαίνεται ικανή να κάνει την ζημιά απέναντι στην πανίσχυρη Λοκομοτίβ Κούμπαν.

Πανάκριβη ομάδα με πολύ καλό ρόστερ η Λοκομοτίβ Κούμπαν. Ο πρόεδρος της ρώσικης ομάδα έχει ρίξει πολλά λεφτά και θέλει την διάκριση, καθώς την περσινή χρονιά απέτυχε. Ηγέτης της ομάδας ο Νικ Καλάθης, ο οποίος έχει προσαρμοστεί πλέον και οδηγεί μαεστρικά τους συμπαίκτες του, κάνοντας πράγματα και θαύματα. Έχει επίσης στο ρόστερ της τον γνωστό μας Άλεκς Μάριτς αλλά και τους Λιθουανούς Γιασάιτις και Καλνιέτις. Δουλεμένη ομάδα με πολύ καλό προπονητή (Πασούτιν), που ο χρόνος δούλεψε υπέρ της και πλέον είναι έτοιμη να διεκδικήσει το τρόπαιο.

Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης – Μπουντιβέλνικ (06/04, 18:00)

Η Σπαρτάκ Αγία Πετρούπολης προβλημάτισε αρκετά στην αρχή της χρονιάς, ειδικά επιθετικά, μετά το σοκ με την αποχώρηση για το ΝΒΑ του καλύτερου παίκτη της, Πάτρικ Μπέβερλι, αφού μάλιστα δεν κάλυψε το κενό. Πήρε μέτριους Ρώσους αντ’ αυτού όπως τον φόργουορντ Κεσέεφ. Είναι η ομάδα με εξαιρετική άμυνα στην διοργάνωση αλλά με πρόβλημα στο σκορ. Δεν έχει και την πανίσχυρη έδρα αφού δεν μαζεύει πάνω από 1500 άτομα αλλά είναι δύσκολο το ταξίδι για κάθε φιλοξενούμενο εκεί.

Πολύ σημαντικός ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης σε άμυνα κι επίθεση. Αγωνίζεται κοντά στα 30 λεπτά κι η ομάδα του τον εμπιστεύεται και τον τροφοδοτεί με πάσες στο ζωγραφιστό για να κάνει το παιχνίδι του. Είναι από τις πολύ καλές και σοβαρές ομάδες της διοργάνωσης με στόχο τον τίτλο.

Η ουκρανική Μπουντιβέλνικ στηρίζεται στην άμυνα. Έχει μόλις δύο αμερικανούς στο ρόστερ της ενώ ο πρόεδρός της ρίχνει κάθε χρόνο λεφτά στην ομάδα. Είναι ικανοποιημένη, που έχει φτάσει μέχρι εδώ και θα παίζει χωρίς άγχος, αν και δεν δείχνει ικανή να χτυπήσει την αντίπαλό της, καθώς δεν έχει και κάτι τρομερό σαν ρόστερ. Έχει δώσει βάρος στο ουκρανικό στοιχείο, έχει φτιάξει χημεία και παίζει με πάθος σε όλα τα παιχνίδια της.

Βαλένθια – Ούνικς Καζάν (06/04, 21:30):

Είναι ίσως το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των προημιτελικών, χωρίς ξεκάθαρο φαβορί. Η ισπανική ομάδα είναι καλή και ποιοτική. Είναι από τα μεγάλα ονόματα της διοργάνωσης κι αυτό πολλές φορές μπορεί να παίξει το ρόλο του στην εξέλιξη μιας σειράς. Έχει πολύ καλή έδρα και θέλει κι αυτή να πάρει τον τίτλο φέτος για να γυρίσει στην Ευρωλίγκα. Εξαιρετική πορεία στην Ισπανία, αν και τελευταία κάνει μία κοιλιά. Πολύ δουλεμένη ειδικά στην άμυνα αλλά κολλάει επιθετικά πολλές φορές.

Η Ουνίκς των Βουγιούκα και Καϊμακόγλου είναι στα φαβορί για το τρόπαιο. Πανίσχυρη ομάδα με δυνατή έδρα κι εμπειρία. Κατά την διάρκεια της χρονιάς έκανε γκέλες καθώς δεν έχει διάρκεια και ο Πέτροβιτς στον πάγκο μοιάζει.. λίγος στην διαχείριση αυτού του ρόστερ. Βελτιωμένη σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, αν και δεν παίζει ακόμα το μπάσκετ που πρέπει. Συνήλθε μετά στα προκριματικά της ευρωλίγκας από την Λε Μαν και πλέον θέλει να κατακτήσει το Eurocup.

Σημαντικός ο ρόλος των Κώστα Καϊμακόγλου και Ίαν Βουγιούκα με τον πρώτο να είναι υπερπολύτιμος στην άμυνα κλείνοντας πολλές τρύπες και προσφέροντας πολλά σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, ενώ ο δεύτερος να δίνει σημαντικές λύσεις τόσο στα ριμπάουντ όσο και στο παιχνίδι με πλάτη.

Ενδιαφέροντα στατιστικά:

Καλύτερη συνολική αξιολόγηση:

Βαλένθια 1155
Ούνικς Καζάν 1132
Λοκομοτίβ Κουμπάν 1113
Ουλμ 1089
Μπουντιβέλνικ 1067
Μπιλμπάο 1062
Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης 1014
Μπουντούτσνοστ 858

Καλύτερη επίθεση:

Βαλένθια 1031
Ουλμ 992
Λοκομοτίβ Κουμπάν 986
Μπιλμπάο 960
Μπουντιβέλνικ 955
Ούνικς Καζάν 942
Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης 924
Μπουντούτσνοστ 874

Συνολικά Ριμπάουντ:

Μπουντιβέλνικ 433
Μπιλμπάο 421
Ουλμ 417
Μπουντούτσνοστ 416
Βαλένθια 405
Λοκομοτίβ Κούμπαν 386
Ούνικς Καζάν 382
Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης 330

Ασσίστ:

Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης 218
Λοκομοτίβ Κουμπάν 212
Βαλένθια 195
Ούνικς Καζάν 191
Μπιλμπάο 179
Ουλμ 177
Μπουντιβέλνικ 162
Μπουντούτσνοστ 144

Ευστοχία στις βολές:

Ουλμ 84,2%
Ούνικς Καζάν 81.2%
Βαλένθια 78,4%
Μπουντιβέλνικ 76,9%
Μπιλμπάο 76,6%
Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης 74,1%
Μπουντούτσνοστ 67,7%
Λοκομοτίβ Κούμπαν 64,4%

Ευστοχία στα δίποντα:

Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης 61,9%
Λοκομοτίβ Κούμπαν 60%
Βαλένθια 56,8%
Ουλμ 56,3%
Μπουντιβέλνικ 54,4%
Ουνικς Καζάν 53,8%
Μπουντούτσνοστ 53,8%
Μπιλμπάο 51%

Ευστοχία στα τρίποντα:

Λοκομοτίβ Κούμπαν 39,3%
Βαλένθια 39,2%
Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης 37,9%
Ουλμ 36,7%
Μπουντούτσνοστ 34,7%
Ούνικς Καζάν 34,4%
Μπουντιβέλνικ 34,2%
Μπιλμπάο 32,8%