Μπορεί να αποχώρησε από τον Άρη προ ολίγου, αμέσως όμως βρήκε τον επόμενο σταθμό στην καριέρα του, και μάλιστα έχοντας την ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στο εξωτερικό! Ο Νίκος Γκίκας πρέπει να θεωρείται παίκτης της Βέντσπιλς, καθώς η συμφωνία φαίνεται να έχει κλείσει, με αποτέλεσμα ο 25χρονος παίκτης να είναι πολύ σύντομα κάτοικος εξωτερικού.

Πρόκειται για μία σημαντική μετακίνηση για τον ίδιο, καθώς μπορεί η εν λόγω ομάδα να μην πραγματοποίησε καλή παρουσία στο Eurocup, ούσα αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον όμιλο του “Δικεφάλου του Βορρά”, αλλά στην χώρα της θεωρείται η κορυφαία δύναμη, υπερασπιζόμενη τον τίτλο της πρωταθλήτριας Λετονίας, τον οποίο έχει κερδίσει και περισσότερες φορές από οποιαδήποτε άλλη, με εννέα πρωταθλήματα σε μόλις 21 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 1994). Μάλιστα, είναι και ο μοναδικός σύλλογος από τη συγκεκριμένη χώρα που έχει κερδίσει το πρωτάθλημα της Βαλτικής Λίγκας (2013)!

Ο Γκίκας είχε ξεκινήσει την καριέρα του στον Πλάτωνα Αθηνών, ενώ έδειξε πως πρόκειται για αρκετά ελπιδοφόρο παίκτη φορώντας την φανέλα του Φιλαθλητικού, ως βασικό στέλεχος της ομάδας που είχε στη σύνθεσή της τους αδελφούς Αντετοκούνμπο που τώρα διακρίνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες (ο Γιάννης στο ΝΒΑ, ο Θανάσης στο Αναπτυξιακό Πρωτάθλημα). Μπόρεσε, έτσι, να διεκδικήσει κάτι ακόμη καλύτερο, μέσω της μεταγραφής του στον Άρη, δεν κατάφερε ωστόσο να καθιερωθεί στα πλάνα του Δημήτρη Πρίφτη. Το επόμενο “βήμα” του, όμως, του δίνει ίσως μία δεύτερη ευκαιρία να αποδείξει τι αξίζει, και μάλιστα σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Βαλτικής Θάλασσας.