Την έκπληξη των προημιτελικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κάτω των 19 πραγματοποίησε η Αυστραλία (τέταρτη στον όμιλό της), η οποία επικράτησε των Ισπανών με 87-76 και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, έχοντας έναν σπουδαίο Έξουμ, ο οποίος ήταν ασταμάτητος επιθετικά, πετυχαίνοντας 33 πόντους! Εκεί, θα αντιμετωπίσουν τους Σέρβους, οι οποίοι πήραν το ντέρμπι κόντρα στους Κροάτες με 73-66, παρά τους 30 πόντους του Ντάριο Σάριτς. Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Άντριτς με 20 πόντους.

Όσον αφορά το παιχνίδι της Αυστραλία με την Ισπανία, τα “καγκουρό” μπήκαν δυνατά στον αγώνα, αιφνιδίασαν τους Ισπανούς και πήραν τον έλεγχο του αγώνα από το πρώτο μέρος και μαζί ένα προβάδισμα με διψήφια διαφορά πόντων. Οι Ισπανοί (πρώτοι στον όμιλό τους κι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση) δεν κατάφεραν να επιστρέψουν στην διεκδίκηση τα νίκης ούτε στο δεύτερο μέρος, αφού οι Αυστραλοί ήταν σε εξαιρετική βραδιά κι έφτασαν απόλυτα δίκαια στη μεγάλη πρόκριση. Πολύ καλοί για τους θριαμβευτές ήταν κι οι Νάαρ (15π), Πίνο (13π, 13ρ) και Ντάνκαν (12π). Από τους Ισπανούς προσπάθησε ο Ντίαζ (19π), αλλά ήταν απελπιστικά μόνος.

Στο άλλο παιχνίδι, η Σερβία είχε σταθερά ένα μικρό προβάδισμα στον αγώνα, παρά τις προσπάθειες του Ντάριο Σάριτς, ο οποίος όμως ήταν απελπιστικά… μόνος επιθετικά. Οι Κροάτες εγκλωβίστηκαν στην εξαιρετική άμυνα των Σέρβων, οι οποίοι μπορεί να δέχτηκαν 30 πόντους από το αστέρι των αντιπάλων, αλλά περιόρισαν όλους τους υπόλοιπους. Ξεχώρισαν για τους νικητές οι Μίτσιτς (15π, 6ρ) και Γιάνκοβιτς (13π). Από τους Κροάτες ο Σάριτς είχε 30 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ θετικός ήταν κι ο Γκάμπριτς με 14 πόντους (4/11τρ).

Στον άλλο ημιτελικό θα αναμετρηθούν οι Λιθουανοί με τις ΗΠΑ, αφού αμφότερες οι δύο ομάδες εμφανίστηκαν σοβαρές και δεν συνάντησαν κανένα πρόβλημα κόντρα στους υποδεέστερους αντιπάλους τους, παίρνοντας έτσι μία άνετη πρόκριση.

Στην αναμέτρηση της Λιθουανίας με την Κίνα καμία έκπληξη δεν σημειώθηκε, με τους Λιθουανούς να επικρατούν πολύ εύκολα 89-58. Οι Κινέζοι κατάφεραν να προβάλουν αντίσταση μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο (18-18), ενώ στη συνέχεια η διαφορά ανέβηκε σε διψήφια νούμερα. Κορυφαίοι για τη Λιθουανία, που είχε 4 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, ήταν οι Γκιντβάινις (11π, 4ρ, 4ας) και Γκριγκόνις (12π, 7ρ, 3ας). Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Γιουάν με 18 πόντους.

Σε… “υγιεινό περίπατο” μετέτρεψαν τον αγώνα οι ΗΠΑ, οι οποίες δεν είχαν όρεξη για αστεία (ακόμα μία 100στάρα) και συνέτριψαν τον Καναδά με 109-67, έχοντας μάλιστα 7 (!) παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Οι Καναδοί έμειναν κοντά στο σκορ μόνο στην πρώτη περίοδο (30-22), αφού μετά ήταν αδύνατο να ακολουθήσουν τους εξαιρετικούς αντιπάλους τους. Κορυφαίοι για τις ΗΠΑ, οι οποίες είναι και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του της διοργάνωσης ήταν οι Οκαφορ (12π, 8ρ) και Φρέιζιερ (12π, 6ρ). Από τους ηττημένους ξεχώρισε ο Οκόλιε με 13 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Τέλος, στα παιχνίδια για τις θέσεις 9-12 η Βραζιλία επικράτησε του Ιράν με 63-53 και θα αντιμετωπίσει (για την 9η θέση) τη Ρωσία, η οποία επιβλήθηκε της Αργεντινής με 63-59. Οι δύο ηττημένοι θα αναμετρηθούν μεταξύ τους με φόντο την 11η θέση.

Τα αποτελέσματα των προημιτελικών:
Ισπανία – Αυστραλία 76-87
Κροατία – Σερβία 66-73
Λιθουανία – Κίνα 89-58
Καναδάς – ΗΠΑ 67-109

Οι διασταυρώσεις των ημιτελικών:
Αυστραλία – Σερβία
Λιθουανία – ΗΠΑ

Αποτελέσματα για τις θέσεις 9-12:
Ιράν – Βραζιλία 53-63
Αργεντινή – Ρωσία 59-63

Διασταυρώσεις για τις θέσεις 9-12:
Βραζιλία – Ρωσία
Ιράν – Αργεντινή