Την απόφασή του να αποχωρήσει από την Εθνική Ρωσίας ανακοίνωσε ο Αντρέι Κιριλένκο. Ο Ρώσος σταρ δήλωσε πως οι λόγοι είναι προσωπικοί κι αφορούν την οικογένειά του. Την απόφασή του ανακοίνωσε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Κρασνέκοφ. Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντρέι Κιριλένκο στον Ρώσο πρόεδρο, υπάρχει ένα ενδεχόμενο να επιστρέψει στο μέλλον στην Εθνική, αλλά σίγουρα μετά το φετινό ευρωμπάσκετ, που θα γίνει στα γήπεδα της Σλοβενίας τον Σεπτέμβριο.

Η αιτία είναι η κόπωση. Το έχω συζητήσει με πολλούς δικούς μου ανθρώπους, φίλους και την οικογένειά μου. Είμαι πολύ καιρό χωρίς την οικογένειά μου σε μία κουραστική σεζόν για το ΝΒΑ, όπου λείπω για 6-7 μήνες το χρόνο. Θέλω να είμαι ο καλύτερος πατέρας που μπορώ απέναντι στα παιδιά μου. Θέλω να τα βλέπω να μεγαλώνουν και να μπορώ να τους λέω ιστορίες στο κρεβάτι πριν πάνε να κοιμηθούν κατά τις 10-11 το βράδυ.

Δεν θέλω να ξοδέψω άλλο περισσότερο χρόνο στην Εθνική τα καλοκαίρια από την οικογένειά μου. Αν μπορούσα να τα έκανα και τα δύο σίγουρα θα τα έκανα. Την τελευταία φορά είχα την γυναίκα μου και τα παιδιά μου μαζί. Δεν θέλω να το ξανακάνω όμως. Έχουν το δικό τους πρόγραμμα, στο οποίο πρέπει εγώ να προσαρμοστώ.’’ αναφέρει ο σταρ της Ρωσίας και συνεχίζει:

Χαίρομαι, που όλοι γύρω από την ομάδα έχουν κατανοήσει την απόφασή μου, συμπαίκτες, φίλαθλοι και προπονητές. Δεν ήθελα να κρατήσει πολύ το θέμα της υπόθεσής μου γι αυτό και επέλεξα αυτή την χρονική στιγμή για να την ανακοινώσω. Είναι πλέον η ώρα για τους νέους, όπως ο Σβεντ κι ο Καράσεφ να ηγηθούν της προσπάθειας. Έτσι κι αλλιώς οι παλαιότεροι Κριάπα, Φριτζόν και Μόνια δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη.’’

Η απόφαση αυτή του Αντρέι Κιριλένκο προβληματίζει τον νέο τεχνικό της Εθνικής Ρωσίας, Φώτη Κατσικάρη, ο οποίος θα πρέπει πλέον να αλλάξει τα πλάνα του και να ετοιμάσει την ομάδα του χωρίς τον μεγάλο της σταρ για το ευρωμπάσκετ που έρχεται.

Οι ”χρυσές” στιγμές του Κιριλένκο με τα χρώματα της Ρωσίας

Έκανε το ντεμπούτο του το 1997 με την Εθνική Ελπίδων της Ρωσίας. Σε ηλικία των 20 χρόνων αγωνίστηκε στο πρώτο του ευρωμπάσκετ το 2001.

Προσωπικά πιστεύω ότι έχω δώσει ότι μπορούσα στην ομάδα της χώρας μου κι είναι ώρα να αναλάβουν άλλοι τις ευθύνες και την καθοδήγησή της. Γνωρίζω ότι κάποιοι άνθρωποι συμφωνούν μαζί μου και κάποιοι άλλοι θα με κρίνουν γι αυτή την απόφαση. Αλλά κατά την γνώμη μου ήρθε η ώρα. Πάντα ερχόμουν στην Εθνική με ανυπομονησία και θέληση για επιτυχίες. Όλα αυτά τα 12 χρόνια μου έδωσε πολλά σαν άνθρωπο και σαν αθλητή του μπάσκετ. Κερδίσαμε μετάλλια και τουρνουά κι αυτές οι αναμνήσεις θα με συντροφεύουν για πάντα.΄΄αναφέρει ο Κιριλένκο.

Στα 26 του χρόνια ο ηγέτης των Ρώσων οδήγησε την πατρίδα του στην μεγαλύτερη επιτυχία των τελευταίων χρόνων, την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ευρωμπάσκετ του 2007 απέναντι στο μεγάλο φαβορί κι οικοδεσπότες του τουρνουά, Ισπανούς.

”Είμαι χαρούμενος και περήφανος για όλους τους ανθρώπους που γνώρισα και συνεργάστηκα όλα αυτά τα χρόνια είτε σαν νέος στην ομάδα με τους βετεράνους είτε τώρα σαν βετεράνος που είμαι με τους νέους. Και φυσικά ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φιλάθλους που ήταν μαζί μας τόσο στο ευρωμπάσκετ της Ισπανίας το 2007 όσο και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου την περσινή χρονιά” αναφέρει και συνεχίζει ο Αντρέι Κιριλένκο

Και πιστέψτε με αυτή δεν ήταν εύκολη απόφαση για μένα. Ακόμα κι αν δεν ξαναπαίξω με τα χρώματα της πατρίδας μου δεν είμαι έτοιμος για να πω οριστικά αντίο ακόμα. Ίσως μπορέσω να βοηθήσω με τον τρόπο μου από κάποιο άλλο πόστο με κάποιον άλλο τρόπο αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να αφοσιωθώ σε αυτό με τον τρόπο που το έκανα μέχρι τώρα’’.

Αναμφίβολα πρόκειται για έναν τεράστιο αθλητή, από του κορυφαίους που έχουν αγωνιστεί στα ευρωπαϊκά γήπεδα κι έναν από τους λίγους Ευρωπαίους που έχουν καταφέρει να πρωταγωνιστήσουν στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ με την ομάδα τους.