Στη σύγχρονη εποχή του παγκοσμίου αθλητισμού, η ταχύτητα, η φυσική κατάσταση και η αντοχή είναι πια τα πρώτα τρία ζητούμενα για κάθε αθλητή, σε οποιοδήποτε άθλημα. Αυτός ο συνδυασμός, δημιουργεί σήμερα το ιδανικό «πακέτο», με τους μεγαλύτερους εξ αυτών να προπονούνται σκληρά για να φτάνουν στην κορυφή και να διατηρούνται σε αυτή, διανύοντας ουκ ολίγα χιλιόμετρα στις προπονήσεις, ή στο γήπεδο.

Ενδιαφέρον, έχει ασφαλώς το πόσο τρέχουν οι αθλητές σε κάθε άθλημα. Όλα, άλλωστε, έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες, είναι αυτά που παίζονται στο παρκέ, είτε στο χορτάρι και το court.

Το μπάσκετ, λόγω αυξημένου αριθμού παικτών με αθλητικές ικανότητες, σε σύγκριση ακόμη και με πέντε χρόνια νωρίτερα, είναι λογικό το… τρέξιμο να έχει γίνει κύριο χαρκτηριστικό τους, έστω κι αν παίζουν σε μικρότερης έκτασης γήπεδο. Για το λόγο αυτό, δε θεωρούνται λίγα τα σχεδόν 4.4 χιλιόμετρα που διανύει ανά αγώνα κατά μέσο όρο ο Τζίμι Μπάτλερ των Σικάγο Μπουλς, όντας ο κορυφαίος μεταξύ των NBAers τη σεζόν 2014-2015. Φυσικά, δεν μπορεί να λησμονηθεί η επίδοση του Στεφ Κάρι στα περσινά playoffs, όπου κατάφερε να καλύψει απόσταση ίση με δύο μαραθωνίους και να οδηγήσει, επιπλέον, τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς στην κατάκτηση του «δαχτυλιδιού».

butler-thunder-bulls-251215

Το ποδόσφαιρο, όμως, θα ξεπεράσει το μπάσκετ στο κομμάτι των χιλιομέτρων, καθώς αποδεικνύεται πως είναι το άθλημα με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις σε θέματα τρεξίματος και αντοχής. Σε αγώνα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γκάνας στο Μουντιάλ του 2014, ο Μάικλ Μπράντλεϊ είχε διανύσει 12.7 χιλιόμετρα, «σπάζοντας τα κοντέρ» στον πάντοτε «νευραλγικό» χώρο του κέντρου, ενώ όλοι οι παίκτες της εν λόγω ομάδας είχαν τρέξει τουλάχιστον 11.3 χιλιόμετρα, με τους αμυντικούς να έχουν ξεπεράσει, ο καθένας, τα 9.6 χιλιόμετρα.

bradley-usa-podosfairo

Κοντά στα πρώτα δύο αθλήματα, βρίσκονται και οι παίκτες του τένις. Στον τελικό του US Open το 2015, ο Νόβακ Τζόκοβιτς είχε διανύσει απόσταση μεγαλύτερη των 3.2 χιλιομέτρων απέναντι στον Ρότζερ Φέντερερ, πριν καταφέρει να καταβάλει την αντίστασή του με 3-1 σετ και να κερδίσει το Grand Slam. Στον ημιτελικό, πάντως, είναι ζήτημα αν ξεπέρασε το ένα χιλιόμετρο, κερδίζοντας άνετα σε τρία σετ. Φυσικά, υπάρχουν κι αθλητές του τένις με μεγαλύτερες δυνατότητες αντοχής. Η Καρολίν Βοζνιάκι, είχε τρέξει τον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης σε 3 ώρες και 26 λεπτά, με τον παλαίμαχο Τζέιμς Μπλέικ να τον τελειώνει σε 3 ώρες και 51 λεπτά.

djokovic-panigirizei

Στην περίπτωση του αμερικανικού ποδοσφαίρου, πάντως, δε συμβαίνει το ίδιο. Ακόμη και οι πιο ενεργοί αθλητές του παιχνιδιού, οι Wide Receivers και οι Running Backs, δεν καλύπτουν απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων ανά αγώνα. Η μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της τακτικής, άλλωστε, μαζί με τον κανόνα του να ξεπεράσει αρκετές φορές η επιτιθέμενη ομάδα μια απόσταση 10 μιλίων, κάνουν τα «κουκιά» να είναι μετρημένα.

manning-payton

Πηγή: Running.competitor.com