Η κόντρα μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκα φτάνει στην «κορύφωσή» της, και πολλά θα κριθούν στο δικαστήριο του Μονάχου για τις δύο πλευρές. Μπορεί το δικαστήριο, να είχε αποφασίσει ότι δεν επιτρέπεται οι ομάδες που δε βρίσκονται στη συμφωνία για την νέα Ευρωλίγκα, να έχουν την απόλυτη ελευθερία να συμμετάσχουν σε όποια διοργάνωση επιθυμούν, αλλά η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να βγει στην «αντεπίθεση», κάνοντας έφεση με την αιτία, ότι δεν ήταν παρούσα για να παρουσιάσει τις απόψεις της, επί της μονοπωλιακής πολιτικής της ECA.

Κάπως έτσι, τελικά απέμεινε σε εκκρεμότητα και το θέμα της τιμωρίας ή όχι των ομοσπονδιών και των ομάδων, παρότι οι Γερμανοί είχαν δικαιώσει πανηγυρικά την FIBA. Σήμερα (21/6), εκδικάστηκε εκ νέου η υπόθεση αυτή και η τελευταία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις απόψεις της πάνω στα θέματα που αφορούν τη «σύγκρουσή» της με την Ευρωλίγκα, τρεις ακόμα φορείς και 10 συλλόγους, μεταξύ των οποίων υπενθυμίζεται ότι βρίσκονται ο Ολυμπιακός, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Η FIBA, λοιπόν, «ακούστηκε» στο δικαστήριο και το τελευταίο θα αποφασίσει μεθαύριο (23/6) την τελική έκβαση της υπόθεσης, η οποία πάντως αποδείχθηκε πως θα είχε κι άλλη «επεισόδια» επί γερμανικού εδάφους. Το τελευταίο, εκτός απροόπτου, θα διαδραματιστεί και πάλι στο Μόναχο και μπορεί να κρίνει σε σπουδαίο βαθμό την πορεία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει την ευκαιρία να κερδίσει αμετάκλητα το δικαίωμα της τιμωρίας Ομοσπονδιών και συλλόγων, αν και για τις πρώτες είχε αποφασιστεί στο Δουβλίνο πως δε θα υπάρξουν σχετικές κινήσεις.