Μετά το τέλος του Μουντομπάσκετ της Κίνας, οι Εθνικές ομάδες στρέφουν την προσοχή του στα προκριματικά των πρωταθλημάτων ανά ήπειρο( π.χ Eurobasket 2021) και τα προολυμπιακά τουρνουά που θα κρίνουν την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που θα διεξαχθούν στο Τόκιο το επόμενο καλοκαίρι.

Σύμφωνα, με όσα αναφέρονται από τον Λιθουανό δημοσιογράφο, Ντονάτας Ουρμπόνας, η Λιθουανία ενδιαφέρεται να διοργανώσει το ένα από τα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά. Μάλιστα, σύμφωνα με τα λεγόμενε του Αρβίντας Σαμπόνις το κόστος της διοργάνωσης φτάνει και ίσως ξεπερνάει(με τα λειτουργικά έξοδα του τουρνουά) τα 2.3 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ομοσπονδίες έχουν δικαίωμα να καταθέσουν την πρόταση τους μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ οι διοργανωτές θα αποφασιστούν τον Μάρτιο.

Στα τέσσερα προολυμπιακά τουρνουά έχουν “κλειδώσει” την συμμετοχή τους 16 από τις 24 ομάδες, ενώ οι υπόλοιπες 8 θα αποφασιστούν μέσω διανομής wild-card με βάση το ranking κάθε χώρας ανά ήπειρο

Συγκεκριμένα, οι ομάδες με δικαίωμα συμμετοχής στα προολυμπιακά τουρνουά είναι: η Σερβία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Λιθουανία, η Ιταλία, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Βενεζουέλα, το Πουέρτο Ρίκο, η Δομινικανή Δημοκρατία, η Γερμανία, η Νέα Ζηλανδία, η Τυνησία, ο Καναδάς, η Τουρκία και η Ελλάδα.

Οι 8 ομάδες που προκρίθηκαν απευθείας στους Ολυμπιακούς είναι η Ισπανία, η Γαλλία, η ΗΠΑ, η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Νιγηρία. το Ιράν  και η διοργανώτρια Ιαπωνία.