Ο νέος «χάρτης» του παγκοσμίου μπάσκετ είναι πραγματικότητα και από το 2017, το άθλημα θα αλλάξει πλήρως μορφή, όσον αφορά το εθνικό επίπεδο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, προέβη σε αλλαγές που ως βασικό στόχο έχουν την περαιτέρω γιγάντωση της φήμης του μπάσκετ παγκοσμίως, χάρη στην ταυτόχρονη ενασχόληση περισσότερων χωρών, λόγω της συμμετοχής των εθνικών τους ομάδων στα μεγάλα γεγονότα.

Και όλο αυτό το σκηνικό αρχίζει με τους προκριματικούς αγώνες, στους οποίους 140 χώρες από τέσσερις Ηπείρους (Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία-Ωκεανία) θα συμμετάσχουν εν όψει του Μουντομπάσκετ 2019 στην Κίνα. Τα προκριματικά θα διεξάγονται σε έξι περιόδους εννέα ημερών, εκκινώντας τη Δευτέρα και ολοκληρώνοντας την επόμενη Τετάρτη. Θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο του 2017, θα συνεχιστούν τους μήνες Φεβρουάριο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2018, ενώ θα ολοκληρωθούν τον Φεβρουάριο του 2019. 32 ομάδες, αντί 24 προηγουμένως θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πέραν της οικοδέσποινας χώρας, θα παίξουν πέντε ομάδες από την Αφρική, επτά από Αμερική και Ασία-Ωκεανία, καθώς και 12 από την Ευρώπη.

Το Μουντομπάσκετ, θα φέρει την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020, είτε απευθείας είτε με τέσσερις προκριματικούς αγώνες. Από εκείνο το σημείο, ξεκινά και ο νέος κύκλος των ηπειρωτικών διοργανώσεων, επίσης με προκριματικούς γύρους και την τελική φάση εν έτει 2021. Εκεί, θα υπάρχουν τέσσερις περίοδοι, ξεκινώντας τον Νοέμβριο του 2019, συνεχίζοντας τον Φεβρουάριο και τον Νοέμβριο του 2019 και τελειώνοντας τον Φεβρουάριο του 2021.

Το νέο ταξίδι, λοιπόν, του παγκοσμίου μπάσκετ, ξεκινά…