Ένα, δύο, τρία!…
Δεν μαθαίνουμε τη σειρά των αριθμών. Το Eurocup είναι η δεύτερη τη τάξη διοργάνωση, που φέτος είχε μία ελληνική συμμετοχή και την επόμενη αγωνιστική περίοδο ενδέχεται να έχει όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις ομάδες από τη χώρα μας!

Το ελληνικό μπάσκετ φαίνεται πως ανακτά το χαμένο έδαφος, ή αν προτιμάτε την εμπιστοσύνη των… Ευρωπαίων. Πρόδηλο είναι πως σε αυτό έχει παίξει σημαντικό ρόλο η σταθερή παρουσία των δύο “αιώνιων” στα υψηλά στρώματα της Ευρωλίγκας, το γεγονός ότι η πρώτη τη τάξη “κούπα” βρίσκεται σταθερά σε προθήκες ελληνικής ομάδας, είτε αυτή είναι ο Ολυμπιακός (τα δύο τελευταία χρόνια), είτε πριν ο Παναθηναϊκός.

Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε στο Eurocup μετείχε μόνο ο Πανιώνιος κι αυτός χωρίς σπουδαία ευρωπαϊκή διαδρομή. Ήδη, όμως, οι συζητήσεις έχουν “φουντώσει” και η σκέψη των διοργανωτών είναι να μετέχουν τρεις ελληνικές ομάδες, δηλαδή ο Πανιώνιος, ο ΠΑΟΚ και ο Άρης.

Κριτήριο είναι φυσικά η δημοτικότητα των δύο “μεγάλων” της Θεσσαλονίκης, το γεγονός ότι μπορούν να φέρουν κόσμο στο γήπεδο και ενδοιασμός αν και κατά πόσο θα μπορέσουν να αντέξουν το οικονομικό βάρος και να δημιουργήσουν ανταγωνιστικά σύνολα.

Αν οι σκέψεις υλοποιηθούν θα έχουμε πέντε ομάδες να αγωνίζονται στην Ευρώπη (οι δύο “αιώνιοι” στην Ευρωλίγκα και οι άλλοι τρεις στο Eurocup), γεγονός που θα αυξήσει το ενδιαφέρον και τη δημοτικότητα του ελληνικού μπάσκετ, εντός κι εκτός συνόρων. Ίσως, δε, να είναι κι εφαλτήριο για να μπουν -αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις- περισσότεροι επενδυτές και χορηγοί στους δύο “μεγάλους” της Θεσσαλονίκης.