Την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν οι Λιθουανοί, οι οποίοι επιβλήθηκαν των Αυστραλών με 106-100 σε έναν συγκλονιστικό μικρό τελικό, που κρίθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο της παράτασης (85-85 κα). Τα “καγκουρό” βρέθηκαν μία ανάσα από τη νίκη στην τέταρτη περίοδο της κανονικής διάρκειας του παιχνιδιού, αλλά κάτι οι συνεχόμενες τρίποντες βόμβες των Λιθουανών και κάτι τα δικά τους λάθη στις τελευταίες επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγηθεί η αναμέτρηση στην παράταση.

Εκεί, οι Λιθουανοί όντας καλύτεροι κι έχοντας την ψυχολογία με το μέρος τους δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στη νίκη, που του φέρνει στην τρίτη θέση του παγκόσμιου πρωταθλήματος κάτω των 19. Κορυφαίος για τους νικητές ο Ντίμσα με 19 πόντους σε 31 λεπτά αγώνα, ενώ μοιραίος για τους Αυστραλούς ήταν ο Έξαμ, ο οποίος ήταν άστοχος κι είχε πολύ κακές επιλογές στην επίθεση στα τελευταία λεπτά τόσο της κανονικής διάρκειας όσο και της παράτασης.

Μπορεί 0ι Λιθουανοί να ξεκίνησαν καλύτερα τον αγώνα, έχοντας ένα μικρό προβάδισμα σε όλο το πρώτο ημίχρονο, οι Αυστραλοί όμως ήταν αυτοί, που με ένα εξαιρετικό τρίτο δεκάλεπτο κι ένα επιμέρους σκορ 28-14 κατάφεραν να επιστρέψουν και να πάρουν τον πληρη έλεγχο της αναμέτρησης.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι οι Λιθουανοί δεν έχουν τρόπο να επιστρέψουν στην διεκδίκηση της νίκης, έχοντας εγκλωβιστεί στην καλή άμυνα των Αυστραλών, ένα ρεσιτάλ τρίποντων στα τελευταία λεπτά ανέτρεψε το σκηνικό και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, αφού ο Έξαμ έκανε λάθος στην τελευταία επίθεση της ομάδας του (μετά από τάιμ άουτ).

Στο έξτρα πεντάλεπτο, οι Λιθουανοί είχαν την ψυχολογία κι έφτασαν στο τελικό 106-100. Πολύ καλοί επίσης για τους νικητές, οι οποίοι είχαν 5 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, ήταν οι Γκριγκόνις (17π, 5ρ) και Λεκαβίτσιους (16π), ενώ πολύ καθοριστικός στην παράταση ήταν ο Γκιντβάινις (9π, 6ρ, 3ας). Από τους ηττημένους εκπληκτική εμφάνιση πραγματοποίησε ο Πίνο, ο οποίος σημείωσε 20 πόντους και μάζεψε 17 ριμπάουντ, ενώ πρώτος σκόρερ ήταν ο Έξαμ με 28 πόντους (2/10τρ, 10/21δ, 6/13β).

Πέμπτοι οι Ισπανοί

Στους αγώνες κατάταξης, την πέμπτη θέση κατέλαβαν τελικά οι Ισπανοί, οι οποίοι επιβλήθηκαν του Καναδά με 72-68. Οι Ίβηρες ήταν καλύτεροι σε όλο τον αγώνα και δεν απειλήθηκαν καθόλου παρά μόνο στην τελευταία περίοδο όταν και χαλάρωσαν κι ο Καναδάς επέστρεψε στον αγώνα.

Στο άλλο παιχνίδι, η Κίνα κέρδισε τους Κροάτες και τερμάτισε στην 7η θέση της διοργάνωσης, πραγματοποιώντας εξαιρετική εμφάνιση και μην αφήνοντας κανένα περιθώριο στους αντιπάλους της να πιστέψουν ότι μπορούν να διεκδικήσουν κάτι από τον σημερινό αγώνα (η διαφορά ήταν σταθερά κοντά στους 20 πόντους). Αν μη τι άλλο σπουδαία επιτυχία για τους Κινέζους η 7η θέση στο τουρνουά.

Τα αποτελέσματα:
Μικρός τελικός:
Αυστραλία – Λιθουανία 100-106 (85-85 κα)

Αγώνες κατάταξης:
Κροατία – Κίνα 80-94
Ισπανία – Καναδάς 72-68