Έγινε του… μπρέικ στην Ισπανία, αφού Σαραγόσα (83-77) και Γκραν Κανάρια (72-66) πέτυχαν σπουδαίες εκτός έδρας νίκες κόντρα σε Βαλένθια και Κούτχα Λαμποράλ και πήραν πανηγυρικά την πρόκριση στα ημιτελικά του ισπανικού πρωταθλήματος. Στον ελληνικό “εμφύλιο”, η Μπιλμπάο με κορυφαίο τον Νίκο Ζήση (17π, 4/6δ, 3/3τρ, 3ας) πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση μέσα στη Βαρκελώνη, αλλά λύγισε στο τέλος (79-7-0) από την καλύτερη Μπαρτσελόνα, που είχε για κορυφαίο τον Λόρμπεκ (18π, 3/3δ, 4/6τρ, 5ρ) και… αλάνθαστο τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη (3/3δ, 2/2β) στα δέκα λεπτά, που αγωνίστηκε. Από τη Μπιλμπάο, ο Κώστας Βασιλειάδης ήταν καλός με 11 πόντους, όλοι στο δεύτερο μέρος.

Τα αποτελέσματα ευνοούν τη Μπαρτσελόνα, η οποία πλέον θα έχει πλεονέκτημα έδρας στα ημιτελικά, αφού η Γκραν Κανάρια, απέκλεισε την δεύτερη στην κανονική διάρκεια Κούτχα Λαμποράλ και συνεχίζει την εξαιρετική φετινή της χρονιά στο πρωτάθλημα. Από την άλλη η Ρεάλ Μαδρίτης θα αντιμετωπίσει με πλεονέκτημα έδρας τη Σαραγόσα.

Στην αναμέτρηση της Βαρκελώνης, οι φιλοξενούμενοι με κορυφαίο το Νίκο Ζήση, ο οποίος καθοδηγούσε με μαεστρία οργανωτικά κι εκτελεστικά την ομάδα του έμειναν κοντά στο σκορ στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ προσπέρασαν κιόλας στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου (33-35). Από την άλλη πλευρά ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο δεν κατάφερε να βρει ρυθμό επιθετικά και μαζί με αυτόν κολλούσε κι ολόκληρη η Μπαρτσελόνα, αφού έλειπαν κι οι εύκολοι πόντοι κάτω από το καλάθι του Άντε Τόμιτς.

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Νίκος Ζήσης βρήκε στηρίγματα επιθετικά στους Γκριμάου και Μόερμαν, ενώ η άμυνα της ομάδας του Κατσικάρη πάνω στον Ναβάρο ήταν εξαιρετική, με αποτέλεσμα η Μπιλμπάο να προηγηθεί και με 5 πόντους (45-40). Οι γηπεδούχοι όμως αντέδρασαν και προσπάθησαν να χτυπήσουν μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου ήταν φανερό πως υπερτερούσαν. Με κορυφαίο παίκτη τον Λόρμπεκ (13π, 3/5τρ), αλάνθαστους τους Τόμιτς (5/5δ) και Μαυροκεφαλίδη (3/3δ) και τον Χουέρτας να μοιράζει (6ας), η Μπαρτσελόνα πέρασε μπροστά στο σκορ μετά από ώρα (54-53).

Το τρίτο τρίποντο του Κώστα Βασιλειάδη (3/6) όμως έβαλε γρήγορα την ομάδα του Φώτη Κατσικάρη ξανά σε θέση οδηγού (56-54) εφτά λεπτά πριν από τη λήξη της αναμέτρησης. Με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο Λόρμπεκ, ο οποίος συνέχισε να δίνει στην Μπαρτσελόνα το περιφερειακό σουτ, που της έλειψε από την κακή μέρα του Ναβάρο.

Ακόμα ένα τρίποντο από την πλευρά των γηπεδούχων έκανε το 64-58 και κάπου εκεί άρχισε να ανοίγει η διαφορά στο σκορ, με τη Μπιλμπάο να μην μπορεί πλέον να ακολουθήσει, έχοντας ξεμείνει από λύσεις και δυνάμεις, αφού ήταν φανερό ότι ο Έλληνας τεχνικός δεν είχε το βάθος πάγκου, που έχει η Μπαρτσελόνα.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια, η Γκραν Κανάρια πέτυχε πολύ μεγάλη νίκη κόντρα στην Κούτχα, πετώντας την ομάδα του Τάμπακ εκτός από τα ημιτελικά, χάρη στον απίστευτο Ράιαν Τόολσον, που είχε 27 πόντους (6/10δ, 2/3τρ, 9/9β) και 6 κερδισμένα φάουλ σε 23 λεπτά αγώνα. Κορυφαίος για τους γηπεδούχους, οι οποίοι ήταν απελπιστικά άστοχοι από τα 6,75μ (17%), ήταν ο Λάμπε με 14 πόντους.

Τέλος, η Σαραγόσα με κορυφαίους τους Λόμπαρτ (16π) και Μάικλ (19π) πήρε σπουδαίο διπλό μέσα στη Βαλένθια. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από την αρχή, με τις δύο ομάδες να είναι κοντά στο σκορ, κάτι, που ήταν φανερό ότι βόλευε τους φιλοξενούμενους, οι οποίοι όσο η αναμέτρηση πλησίαζε προς το τέλος αποκτούσαν αυτοπεποίθηση και ψυχολογικό πλεονέκτημα απέναντι στην ομάδα του Περάσοβιτς.

Αυτό ήταν φανερό κι από τα ποσοστά των δύο ομάδων στο παιχνίδι, με τη Σαραγόσα να έχει το εξαιρετικό 45% στα τρίποντα (9/20) και τη Βαλένθια μόλις 17% (5/29). Κορυφαίοι για τους ηττημένους ήταν οι Φαβεράνι και Ντούμπλιεβιτς, οι οποίοι πέτυχαν αμφότεροι από 12 πόντους.

Τα αποτελέσματα:
Κούτχα Λαμποράλ – Γκραν Κανάρια 66-72
Βαλένθια – Σαραγόσα 77-83
Μπαρτσελόνα – Μπιλμπάο 79-70

Αναλυτικά τα ζευγάρια των προημιτελικών:
Ρεάλ Μαδρίτης – Ομπραντόιρο (2-0)
Κούτχα Λαμποράλ – Γκραν Κανάρια (1-2 )
Μπαρτσελόνα – Μπιλμπάο (2-1 )
Βαλένθια – Σαραγόσα (1-2 )

Οι διασταυρώσεις στον ημιτελικό:
Ρεάλ Μαδρίτης – Σαραγόσα
Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια