Στο ποδόσφαιρο, μπορεί η Αθλέτικ Μπιλμπάο να είναι η ομάδα που δίνει στους Βάσκους, αύρα… ανεξαρτησίας από την υπόλοιπη Ισπανία, αλλά στο μπάσκετ ο σύλλογος αυτός, δε διαδραματίζει τον ίδιο ρόλο. Η ομάδα που έμελλε να αποτελέσει την έμπνευση, σε ένα λαό που δεινοπάθησε, μαζί με τους Καταλανούς, περισσότερο από κάθε άλλον, τη δικτατορία του Φράνκο, είναι η σημερινή Λαμποράλ Κούτσα. Το γνήσιο όνομά της, όμως, είναι Baskonia, ομώνυμο του αυτόνομου κράτους, που έχει διαρκώς το ίδιο αίτημα απεξάρτησης από την κεντρική κυβέρνηση. Αποτελεί, δηλαδή, στον κόσμο της «πορτοκαλί θεάς», τον ιδανικό αντιπρόσωπο της Χώρας των Βάσκων, κάτι που… επισημοποιήθηκε μία μέρα σαν σήμερα, το 1996.

Η τότε ομάδα του Μανέλ Κομάς, κατακτούσε, στα πλαίσια του τελικού του Κυπέλλου Σαπόρτα, απέναντι στον μεγάλο ΠΑΟΚ του Μπάνε Πρέλεβιτς, του Πέτζα Στογιάκοβιτς και των λοιπών «αστέρων», το πρώτο ευρωπαϊκό Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου, χάρη στο τελικό 88-81. Μπορεί οι δύο προαναφερθέντες παίκτες του «Δικεφάλου του Βορρά», να σημείωσαν μαζί 54 πόντους, αλλά αυτός που έκανε τη διαφορά, ήταν για τους νικητές ο Ραμόν Ρίβας, σκοράροντας 31 πόντους και στέλνοντας έναν ολόκληρο λαό άνω των δύο εκατομμυρίων κατοίκων… στα ουράνια! Τόσο μεγάλο τίτλο, άλλωστε, πρώτη φορά κατακτούσε βασκική ομάδα στα χρονικά, αναφορικά και με τα δύο δημοφιλέστερα σπορ στη Γηραιά Ήπειρο.

Ήταν, επομένως, μοναδική ευκαιρία για τον απόλυτο ξεσηκωμό τους, από αυτούς που έκαναν μόνο για να ζητήσουν την πλήρη ανεξαρτησία τους. Οι σκηνές που ακολούθησαν, τόσο στη θρυλική «Fernando Buesa Arena», όσο κι εκτός αυτής, ήταν συγκινητικές και έδειχναν την ανάγκη ανύψωσης του εθνικού τους φρονήματος, μέσω μίας επιτυχίας στον χώρο του αθλητισμού. Το «πεπρωμένο», φαίνεται πως αυτήν την φορά… ήταν με το μπάσκετ!