Δύο εκ των κορυφαίων δυνάμεων του αφρικανικού μπάσκετ, είναι η Σενεγάλη και η Ανγκόλα, με διαρκείς παρουσίες τα τελευταία χρόνια στα κορυφαία παγκόσμια γεγονότα. Η δεύτερη, ειδικά, είναι η απόλυτη κυρίαρχος του αθλήματος, με 11 κατακτήσεις σε 27 διοργανώσεις. Τα 11 αυτά τρόπαια, μάλιστα, τα έχει κατακτήσει στα τελευταία 13 Αφρομπάσκετ, έχοντας κερδίσει τους Σενεγαλέζους τρεις φορές σε τελικό, με τους τελευταίους να είναι νικητές μόλις μία φορά σε αυτό το διάστημα το 1997, με αντίπαλο την Νιγηρία. Συνολικά, έχουν άλλες τέσσερις κατακτήσεις, κάτι που σημαίνει ότι οι δύο αυτές χώρες εχουν μαζί 16 τρόπαια!

Όπως καταλαβαίνει κανείς από αυτά τα νούμερα, όταν οι δύο ομάδες διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους, όλα τα βλέμματα των φίλων του αφρικανικού μπάσκετ, συγκεντρώνονται πάνω τους. Και το μεταξύ τους χθεσινό παιχνίδι, μπορεί να αφορούσε την πρώτη φάση των ομίλων, με αμφότερες να έχουν κερδίσει τα πρώτα δύο ματς και σίγουρα τις πρώτες δύο θέσεις (είναι 4 γκρουπ των τεσσάρων και προκρίνονται όλοι στην «φάση των 16»), αλλά ο χαρακτήρας του «ντέρμπι» παρέμεινε αναλλοίωτος.

senegal-angola-afrobasket-2015-5

Οι Σενεγαλέζοι ήταν αυτοί που είχαν τα ηνία στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (37-33), αλλά με τρομερό επιμέρους σκορ 13-26 στην τρίτη περίοδο, το σύνολο του Ραμόν Λόπες Σουάρες έφερε «τούμπα» το ματς, προηγούμενο με 50-59. Με γρήγορο 6-0, όμως, στην αρχή του τέταρτου δεκαλέπτου, οι αντίπαλοί τους επανήλθαν δυναμικά στη διεκδίκηση του παιχνιδιού, αλλά οι Ανγκολέζοι έβρισκαν πάντα τις απαντήσεις για να μην χάσουν τον έλεγχο. Ένα τρίποντο του Μοράις, που έκανε το σκορ 69-73 με ένα λεπτό να απομένει, έμοιαζε να δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στην ομάδα του. Ο Αντουάν Μεντί, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη.

Ο έμπειρος φόργουορντ της Ορλεάνης, με δικό του σουτ τριών πόντων απάντησε και η διαφορά έφτασε στον πόντο, 21 δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή (72-73). Ο Γκόρτζι Ντιένγκ έκλεψε την μπάλα και η Σενεγάλη είχε άλλη μία ευκαιρία. Ο «αστέρας» των Μινεσότα Τίμπεργουλβς, πήρε την ευθύνη πάνω του και αστόχησε, αλλά ο Μπατζί ήταν εκεί για το επιθετικό ριμπάουντ. Ο τελευταίος αστόχησε ξανά υπό πίεση, για να έρθει όμως ο Μεντί να σπρώξει την μπάλα στο καλάθι και να χαρίσει την νίκη στην ομάδα του, σε ένα συγκλονιστικό ματς (74-73).

senegal-angola-afrobasket-2015-3

Η Σενεγάλη, έτσι, κατετάγη πρώτη στον όμιλο και θα βρει απέναντί της την Ουγκάντα, ως τέταρτη του ομίλου, με τον οποίο «διασταυρώνονταν», ενώ η Ανγκόλα θα βρει απέναντί της, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

senegal-angola-afrobasket-2015-4

Στο παιχνίδι αυτό, δεν έλειψαν και οι εντυπωσιακές φάσεις, με τον Γκόρτζι Ντιένγκ να κυριαρχεί ξανά στις δύο ρακέτες (24 πόντοι, 9 ριμπάουντ) και δείχνει με… όποιον τρόπο ήθελε, την ανωτερότητά του.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, ο Πάουλο δεν φοβήθηκε τα αντίπαλα κορμιά, με αποτέλεσμα το ντράιβ του να οδηγήσει σε ένα ακόμη πιο δυναμικό κάρφωμα.