Την πολύ μεγάλη έκπληξη στους Παναμερικανικούς Αγώνες πέτυχε η Βενεζουέλα, η οποία πέταξε εκτός τελικού τον Καναδά, του οποίου επικράτησε με 79-78, και προκρίθηκε αυτόματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ριο. Η Βενεζουέλα του Νέστο Γκαρσία έριξε στο καναβάτσο τους NBAερς Άντριου Ουίκγινς και Κέλι Ολίνικ, αλλά και του «δικού» μας Φίλιπ Σκράμπ, και προκρίθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της σε Ολυμπιακούς αγώνες, μετά το 1992 και την Βαρκελώνη, με τον προπονητή της χώρας από την Νότια Αμερική να μιλάει για τεράστια επιτυχία…μια επιτυχία του Θεού.

Το θέλημα θεού…φάνηκε από την στιγμή που το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 38-37 για την Βενεζουέλα μετά από εκπληκτικό buzzer beater τρίποντο του Ζουιλέν, ενώ στο φινάλε κατάφερε να φτάσει σε μεγάλη ανατροπή. Με το σκορ στο 75-68 για τον Καναδά και με 2:50 να απομένουν, ο τρομερός Ζουλιέν χτύπησε και πάλι, και με τρίποντο μείωσε σε 75-71, με τον Ολινίκ να απαντάει και να δίνει και πάλι το προβάδισμα στην ομάδα του με 77-76 στα 50” πριν το τέλος. Ωστόσο με το σκορ στο 78-78, και με του Ζουλιέν να αστοχεί οι διαιτητές είδαν φάουλ στο instant replay στην διεκδίκηση, δίνοντας δυο βολές στον Ντίαζ Βάργκας σε νεκρό χρόνο, ο οποίος προσπάθησε με φόλοου να σκοράρει. Ο Βάργκας ευστόχησε στην πρώτη, αστόχησε επίτηδες στην δεύτερη, και έδωσε ραντεβού το επόμενο καλοκαίρι στο Ρίο. Ο Φίλιπ Σκράμπ είχε 3 πόντους με 1/2 τρίποντα.

scola-argentina

Στους Ολυμπιακούς αγώνες θα βρίσκεται και η Αργεντινή η οποία επικράτησε των Μεξικανών με 78-70, αφήνοντας εκτός τελικού τους διοργανωτές. Οι γηπεδούχοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα ως τα μέσα της 3ης περιόδου (54-47), με τον Αγιόν να ισοφαρίζει σε 62-62 στο τέλος της περιόδου, και να φτάσουν στη νίκη, ελέγχοντας τον ρυθμό με την εμπειρία της. «Θρύλος» έγινε ο Λουίς Σκόλα ο οποίος με τους 18 πόντους που πέτυχε προσπέρασε τον Βραζιλιάνο Όσκαρ Σμιντ που με 1292 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Παναμερικανικών αγώνων.