Είναι γνωστή για τη μεγάλη επανάσταση του πολυπληθέστατου λαού της εναντίον του βρετανικού «ζυγού», με πνευματικό ηγέτη τον Μαχάτμα Γκάντι. Διαθέτει την φήμη μίας εκ των πιο αναπτυσσομένων χωρών στον πλανήτη, έχοντας φοβερή φοβερή γεωργική και βιομηχανική παραγωγή και λιμάνια παγκόσμιας απήχησης (Καλκούτα, Βομβάη) με το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων να βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις ευλογίες των… θεών-ποταμών Γάγγη και Βραχμαπούτρα. Εσχάτως, όμως, η Ινδία μπορεί να αισθάνεται υπερήφανη και για την ανάπτυξή της στο μπάσκετ.

Η Εθνική ομάδα της χώρας, συγκεκριμένα, κέρδισε δικαίωμα στην ελπίδα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Πανασιατικού πρωταθλήματος, σταματώντας με 70-73 την «προέλαση» της Παλαιστίνης και ισοβαθμώντας τώρα στην τέταρτη θέση με την Νότιο Κορέα (υστερεί λόγω της ήττας στο μεταξύ τους μας). Απόλυτος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, ήταν ο Αμτζότ Σινγκ, ο οποίος με double double 32 πόντων και 11 ριμπάουντ, οδήγησε τους συμπαίκτες του σε ένα μεγάλο αποτέλεσμα. Ο μεγάλος διακριθείς του αγώνα, ταυτόχρονα, φανέρωσε και δείγματα ταπεινού χαρακτήρα, όντας λακωνικός στις δηλώσεις του: «Οι συμπαίκτες μου κάνουν όλη τη σκληρή δουλειά, για να φτάσω εγώ στο σημείο να σκοράρω», είπε χαρακτηριστικά.

singh-amjyot

Ο ίδιος, μάλιστα, δίνει το παράδειγμα στους υπόλοιπους, καθώς μαζί με τον Αμριτπάλ Σινγκ, θα συμμετάσχουν στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Ιαπωνίας, με τους Tokyo Excellence, με τον συνονόματό τους Σάτναμ Σινγκ να έχει δείξει νωρίτερα το δρόμο, έχοντας επιλεγεί στο νούμερο 52 του φετινού ντραφτ του ΝΒΑ, από τους Ντάλας Μάβερικς, χωρίς μάλιστα να έχει πάει νωρίτερα σε Πανεπιστήμιο! Είναι ο πρώτος παίκτης, γεννηθείς στην Ινδία που θα παίξει στο κορυφαίο πρωτάθλημα, καθώς ο Σιμ Μπούλαρ που έγραψε πέρυσι ιστορία, μπορεί να είναι ινδικής καταγωγής, αλλά αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα του Καναδά, έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει εκεί.

singh-satnam

Η Ινδία, εν ολίγοις, ακολουθεί σταθερά… το δικό της «μονοπάτι» στο παγκόσμιο μπάσκετ, με την ευχή της συνέχισης της πορείας του αντιπροσωπευτικού της συγκροτήματος και πέραν της φάσης των ομίλων.