Συνεπής στο ραντεβού της με την Κίνα, και στις παρτίδες που έχουν ανοίξει οι δυο τους, στάθηκαν οι Φιλιππίνες, οι οποίες επικράτησαν της Ιαπωνίας με 81-70 και προκρίθηκαν στον 9ο τελικό της ιστορίας τους, και θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο, με το τελευταίο τους να έρχεται τριάντα χρόνια πίσω (1985) στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, ενώ διακυβεύεται και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Αντίπαλος για την ομάδα του Τόμας Άντονι Μπάλντγουιν θα είναι η γηπεδούχος Κίνα, η οποία μετράει 15 χρυσά μετάλλια, και είναι η πολυνίκης ομάδα των Πανασιατικών αγώνων, ενώ η πιο πρόσφατη κόντρα τους είχε την Κίνα νικήτρια, καθώς επικράτησε εκτός παρκέ…παίρνοντας την διοργάνωση του Παγκόσμιου πρωταθλήματος του 2019.

Κορυφαίος για τις Φιλιππίνες, οι οποίες καθάρισαν το παιχνίδι στο 4ο δεκάλεπτο, ο Αντράι Μπλάτσε με 22 πόντους και 13 ριμπάουντ, ενώ ο Τζέισον Ουίλιαμ είχε 20 πόντους με 7 ασίστ. Ωστόσο το τρίποντο που ήταν το πλέον καθοριστικό για το παιχνίδι ήρθε από τον Ντονάλντο Χοντιβέρος, ο οποίος με τρίποντο στο 1:22, διαμόρφωσε το 77-68. Για την Ιαπωνία, που θα συμμετάσχει στο προολυμπιακό, και θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα μετάλλιο μετά το 1997 στο Ριάντ, εξαιρετικός ήταν ο Μακότο Χιετζίμα με 28 πόντους (9/12 διπ. – 6 ριμπ.), ενώ double-double έκανε ο Τζότζι Τακεούτσι με 18 πόντους και 16 ριμπάουντ.