Για πρώτη φορά στα χρονικά της FIBA – οι παλιοί κανονισμοί της οποίας δεν επέτρεπαν κάτι αντίστοιχα για τα νούμερα 1-3 και 16-99 – μια Εθνική ομάδα θα μπορέσει επιτέλους να αποσύρει το νούμερο ενός παίκτη-θρύλου της, με την Γερμανική Ομοσπονδία να παίρνει την απόφαση να κρεμάσει στον ουρανό της Κολωνίας το νο. 14 του σπουδαίου Dirk Nowitzki!

Η εν λόγω τελετή αναμένεται να λάβει χώρα την 1η ημέρα του επερχόμενου Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των Γερμανίας και Γαλλίας για την πρεμιέρα του Eurobasket, με τον πάντοτε πιστό στρατιώτη της πατρίδας του και θρύλο του ΝΒΑ να έχει την ευκαιρία να γίνει ο πρώτος άνθρωπος με αντίστοιχο έπαινο στο μπάσκετ!

Συνολικά, ο Nowitzki -παρά τις υποχρεώσεις του στο ΝΒΑ με τους Dallas Mavericks– πάντοτε έδινε το «παρών» στα καλοκαιρινά ραντεβού της Εθνικής του ομάδας, με την οποία πανηγύρισε και δύο μετάλλια το 2000 (Παγκόσμιο Κύπελλο) και 2005 (Ευρωμπάσκετ), όταν ηττήθηκε στο μεγάλο τελικό από την Εθνική μας ομάδα.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Nowitzki:

«Αισθάνθηκα τιμή πάνω απ’ όλα όταν μου παρουσιάστηκε αυτή η ιδέα από τη γερμανική ομοσπονδία.
Ήταν μια ωραία έκπληξη και είμαι ενθουσιασμένος για αυτό που με περιμένει στην Κολωνία.

Ως πρεσβευτής του Ευρωμπάσκετ της FIBA, ανυπομονώ για συναρπαστικά παιχνίδια με μεγάλες ομάδες και ελπίζω ότι οι οπαδοί στην Κολωνία και το Βερολίνο θα έχουν σίγουρα γεμάτες αρένες και υπέροχη ατμόσφαιρα».

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας, Ingo Weiss:

«Αν κάποιος το αξίζει, είναι ο Ντιρκ. Ήταν πάντα πρόθυμος να παίξει για τη Γερμανία, κάνοντας απίστευτες εμφανίσεις σε 153 διεθνείς αγώνες για τους άνδρες».