Το έκανε ξανά η Γερμανία! Η ομάδα του Herbert πήρε το μεγάλο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 κόντρα στη Σερβία με 83-77 και ανέβηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου ενός Μουντομπάσκετ! Μοιραίος ο Guduric στο τέλος με σωρεία λάθος αποφάσεων, άφαντος στο δεύτερο ημίχρονο ο Bogdanovic. 

10 προσπεράσεις και 4 ισοπαλίες στην 1η περίοδο, 11 προσπεράσεις και 4 ισοπαλίες στην 2η περίοδο μέχρι και το τελικό 47-47. Ναι, το πρώτο μέρος του μεγάλου τελικού ήταν ένα τρομερό ντέρμπι από την αρχή, με τις δύο ομάδες να συνδυάζουν πολύ καλές επιλογές στην επίθεση (9 ασίστ σε 16 καλάθια η Γερμανία – 9 ασίστ σε 17 καλάθια η Σερβία) και εκκωφαντική ευστοχία (59% εντός πεδιάς, 46% τρίποντο, 91% βολές η Γερμανία – 55% εντός πεδιάς, 46% τρίποντο, 88% βολές η Σερβία) σε ένα παζλ φοβερού θεάματος και ουσίας.

Όσον αφορά τις ατομικές επιδόσεις, Schroder και F. Wagner από τη μια με 28 κοινούς πόντους και Bogdanovic από την άλλη με 15 ξεχώριζαν περισσότερο, με τον δικό μας Milutinov να κάνει career high στις ασίστ με 4 τελικές πάσες μόνο στην 1η περίοδο.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε και μετά την ανάπαυλα, με την Σερβία εν τη απουσία του Avramovic από το παρκέ να βάζουν τον υψηλόσωμο Guduric πάνω στον Schroder, κάτι που δεν είχε αποτέλεσμα άμεσα αλλά ίσως να είχε βάσει κούρασης σε βάθος χρόνου. Παρόλα αυτά η Γερμανία, με ένα δυναμικό drive του άσου των Raptors και 2-3 βολές του ίδιου κατάφερε να ξεφύγει με 4 πόντους (57-53) στο 26′ -σε ένα σημείο όπου η ομάδα του Pesic είχε κολλήσει επιθετικά μην παίρνοντας τίποτα από τον Milutinov και τους Jovic.

Η τραγική αποτελεσματικότητα των Σέρβων μάλιστα (2-7 σουτ, 0-5 τρίποντα, 4 λάθη στην 3η περίοδο μέχρι το 27′) σε συνδυασμό με κάποια λάθος σφυρίγματα έφερε νεύρα και κακές επιλογές για τους τυπικά φιλοξενούμενους, οι οποίοι… ξαφνικά βρέθηκαν πίσω με 9 πόντους (62-53) τρία λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Μέχρι και την εκπνοή της 3ης περιόδου δε, το σκορ είχε ανέβει στους 12 πόντους (69-57).

Η ομάδα του Pesic έβγαλε τη δική της αντίδραση και με μπροστάρη τον Avramovic μείωσαν ακόμα και στους 4 (73-69) με τρίποντο φιλί της ζωής από τον άσο της Partizan -πριν απαντήσει ο σπουδαίος σήμερα Voigtmann με ένα κομβικό τρίποντο από τη γωνία.

Μέχρι τέλους, αν και με το κακό rotation του Pesic και την κούραση που φάνηκε να είχε καταβάλει στο δεύτερο μέρος τους παίκτες του η Σερβία έδειχνε να χαρίζει στην ικανότατη Γερμανία το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Κύπελλο, ο Avramovic δεν το έβαλε κάτω και με δύο σερί τρίποντα (ένα άμεσο και ένα έμμεσο) μείωσε στο καλάθι μετά από ώρα (78-75) με 1.20 πριν το τέλος. Στην αμέσως επόμενη φάση δε, ο Bogdanovic έκλεψε τη μπάλα αλλά ο Guduric απέτυχε να ευστοχήσει από τη γωνία σε ελεύθερο τρίποντο για την ισοφάριση -με τον Schroder στην αντίπερα όχθη με 1-2 να κάνει το 79-75.

Ο ίδιος παίκτης μάλιστα καθάρισε το ματς στη συνέχεια με ένα ταχύτατο λει απ και χάρισε τον τίτλο στους Γερμανούς.

Τα Δεκάλεπτα: 23-26, 47-47, 69-57, 83-77

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ.