Σήμερα λοιπόν 24 Ιουλίου του 2020 ο Τούρκος Πρόεδρος Tayyip Erdogan άνοιξε την Αγία Σοφιά ως τζαμί προς τους μουσουλμάνους και μάλιστα έψαλε σε αυτή. Ο Τούρκος Πρόεδρος μάλιστα έχει δεχτεί κριτικές από μεγάλο μέρος του πλανήτη για την πράξη του αυτή και μέσα σε αυτούς δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Τούρκος ΝΒΑer Enes Kanter.

O αστέρας των Boston Celtics έχει κρίνει και στο παρελθόν αρκετές φορές τον Tayyip Erdogan για πολλές πράξεις και δηλώσεις του, οπότε δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και στο θέμα της Αγίας Σοφιάς. Στις δηλώσεις του μάλιστα ανέφερε πως η πράξη αυτή του “ράγισε την καρδιά”.

“Πιστεύω πως είναι ένα από τα παιχνίδια του Erdogan και κινείται γύρω πολιτικά κίνητρα”, δήλωσε ο Kanter, ο οποίος συνεχίζει την κριτική δημόσια τόσο για τον Εrdogan, όσο και για την πολιτική του. Ο ίδιος βλέπει την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί ως ένδειξη απομάκρυνσης της μοντέρνας Τουρκίας από τις κοσμικές της ρίζες.

Η ερώτηση του Kanter είναι η εξής: “Η Τουρκία διαθέτει αρκετά τζαμιά σε πολλές περιοχές και δεν είναι καν γεμάτα. Τότε γιατί να μετατρέψει κι άλλη εκκλησία σε τζαμί?” 

Ο Kanter είναι μουσουλμάνος με ανοιχτό “μυαλό” και είναι δεκτικός προς άλλες θρησκείες, έθιμα και κράτη. “Λυπάμαι για όλους τους Χριστιανούς, τα αδέρφια εκεί έξω, διότι η Αγία Σοφιά ήταν κληρονομιά για όλα τα έθνη. Οπότε, ως μουσουλμάνος είμαι πολύ πληγωμένος από αυτή την απόφαση” εξήγησε ο NBAer.

“Όταν ήμουν στην Τουρκία, είχα πολλούς Χριστιανούς φίλους. Είναι μάλιστα από τους πιο ταπεινούς και ευγενικούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ”, είπε ο Kanter, ο οποίος εδώ και χρόνια παλεύει για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μιλάει ανοιχτά και για τα λάθη των Τούρκων.

“Η Τουρκία είναι η νούμερο 1 χώρα που έχει τοποθετήσει τους περισσότερους δημοσιογράφους στη φυλακή. Αυτό δείχνει πως δεν υπάρχει ελευθερία λόγου στη χώρα, ούτε έκφραση για τη θρησκεία τους. Δεν υπάρχουν δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία. Επειδή και μόνο μιλάω για αυτά τα θέματα, η Κυβέρνηση της Τουρκίας με θεωρεί ως “τρομοκράτη”. Μάλιστα τους απάντησα λέγοντας πως το μόνο πράγμα που “τρομοκρατώ” είναι οι ρακέτες του μπάσκετ”.

Ο Κanter και η οικογένειά του έχουν “πληρώσει ακριβά” το γεγονός πως επιθυμούν να εκφραστούν ελεύθερα. Ο πατέρας του πέρασε 7 χρόνια στη φυλακή. “Απειλούμαι καθημερινά μέχρι και για τη ζωή μου. Χθες, ανέρτησα μερικές απόψες μου στα social media. Αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είμαι ασφαλής” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Kanter.

“Επειδή δεν είμαι όμως ένας Αμερικανός πολίτης ακόμα, εάν φύγω από την Αμερική, τότε μπορούν να με εξορίσουν πάλι στην Τουρκία. Οπότε, απλά περιμένω να γίνω πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής”. Ο Enes Kanter θα έχει το δικαίωμα να γίνει πολίτης της Αμερικής τον επόμενο χρόνο και για αυτόν σημαίνει ελευθερία λόγο, κάτι το οποίο δεν ισχύει στη χώρα του λόγω του Erdogan.

“Εσείς γνωρίζετε την ιστορία μου επειδή αγωνίζομαι στο ΝΒΑ. Αλλά υπάρχουν εκατοντάδες ιστορίες από άλλους ανθρώπους που μοιάζουν ή και είναι χειρότερες από τη δικιά μου. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που ακόμα μιλάω ελεύθερα για το τι συμβαίνει στην Τουρκία”.

Ο Kanter για ακόμη μια φορά πήρε θέση με βάση τα πεπραγμένα του Τούρκου ηγέτη Tayyip Erdogan μιλώντας στο “Cbnnews” δηλώνοντας ξεκάθαρα την απογοήτευσή του