Μεγάλη νίκη στην παράταση για το Πουέρτο Ρίκο, το οποίο κατέβαλε μετά από ένα φοβερό παιχνίδι το Νότιο Σουδάν στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 με 101-96 και μπήκε με το δεξί στο Μουντομπασκετ κόντρα στη χώρα της Αφρικής, δύο ημέρες πριν το κρίσιμο ματς με την Σερβία. 

Επιθετική πανδαισία. Πώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς το πρώτο ημίχρονο που έκανε το Νότιο Σουδάν κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο παίζοντας τρομερό μπάσκετ σε όλα τα επίπεδα και κυρίως μέσω των συνεχών PnR με τον Jones ως χειριστή και τον Gabriel ως roller βίωσε ένα απίθανο πρώτο μέρος όπου συνολικά έγραψε 52 πόντους με 70% ευστοχία εντός πεδιάς, 68% σε 19 δίποντα αλλά και 73% σε 11 τρίποντα (8-11)!

Αποτέλεσμα όλων αυτών, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το τεράστιο μέγεθος χάρισε στους Αφρικανούς 5 κλεψίματα και αρκετούς εύκολους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο κόντρα σε έναν αντίπαλο που τα έπαιρνε όλα τόσο εκτελεστικά (14 πόντοι) όσο και δημιουργικά (5 ασίστ) μόνο από τον άλλοτε ΝΒΑερ Waters; +10 με το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου (52-42) με πρωταγωνιστές τους φοβερούς Jones (16 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 5 ασίστ) και Shayok (9 πόντοι, 4 ριμπάουντ).

Οι ρολόι άλλαξαν βέβαια στην 3η περίοδο, όταν οι τυπικά φιλοξενούμενοι τρέχοντας ένα μεγάλο σερί της τάξης του 0-11 μέχρι και το 28′ κατόρθωσαν να επιστρέψουν στην εξίσωση της βραδιάς μειώνοντας στον πόντο με (60-59) παίρνοντας πολλά πια από αρκετές μονάδες τους όπως οι Thompson (12 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Conditt (9 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και Pineiro – Romero, που έφτασαν τους 16 κοινούς πόντους ήδη από το 30′.

Με τον Jones ωστόσο να φτάνει στο νταμπλ νταμπλ (20 πόντοι, 10 ασίστ) και την αμυντική του υπόσταση να επιστρέφει στα γνωστά της στάνταρ (1-6 σουτ, 2 λάθη μέχρι το 35′ για το Πουέρτο Ρίκο) το Νότιο Σουδάν ήταν διαρκώς μπροστά στον πίνακα του σκορ (72-65 στο 35′, 74-67 στο 37′). Ωστόσο, το Πουέρτο Ρίκο δεν τα παράτησε ποτέ και ένα δυναμικό κάρφωμα του Romero (13 πόντοι, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ) στο ανοιχτό γήπεδο ισοφάρισε σε 74-74 δύο λεπτά πριν το φινάλε βάζοντας… φωτιά στο ντέρμπι. Μια χαμένη βολή όμως αλλά και ένα λάθος που έφερε ένα άνετο καλάθι στο Transition του Waters έφεραν τη χώρα της Αμερικής πίσω με 3 πόντους (78-75) ένα λεπτό ακριβώς πριν το τέλος.

Ο Romero όμως έφερε τα πάνω κάτω στη συνέχεια. Άρχισε μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ από ένα… σκοτωμένο σουτ του Waters για το 78-77 ενώ στη συνέχεια έκλεψε τη μπάλα και καρφώνοντας με μανία στην αντίπερα όχθη με 16″ για το τέλος έδωσε το προβάδισμα στη χώρα του -με τους Αφρικανούς να μη μπορούν καν να επαναφέρουν τη μπάλα στην επόμενη φάση τους, η οποία πέρασε ξανά στα χέρια του Πουέρτο Ρίκο.

O Waters έκανε το 2/2 από τη γραμμή των βολών, ο Jones με 11” στο ρολόι ισοφάρισε σε 81-81 αλλά οι διαιτητές υπέδειξαν φάουλ στην τελευταία φάση του αγώνα υπέρ του Πουέρτο Ρίκο σε νεκρό χρόνο μετά από άστοχο τρίποντο του Waters και άλλο ένα επιθετικό ριμπάουντ του Romero. Αυτός όμως αστόχησε δις (η 2η μόνο ταμπλό) με το ματς να πηγαίνει στην παράταση!

Στο έξτρα πεντάλεπτο όμως οι τυπικά φιλοξενούμενοι βρήκαν τις απαραίτητες λύσεις, δέχθηκαν ένα πόντο στα πρώτα τρία λεπτά και έφτασαν σε μια πολύτιμη νίκη στην πρεμιέρα του Μουντομπασκετ.

Τα Δεκάλεπτα: 29-24, 52-42, 67-60, 81-81

Η παράταση: 97-101

Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στατιστικά στοιχεία της αναμέτρησης πατώντας ΕΔΩ