Η Εθνική μας ομάδα έφερε πριν από μερικές ώρες εις πέρας την πρώτη τους αποστολή στο φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο 2023, καθώς παίρνοντας το ντέρμπι με ανατροπή κόντρα στη Νέα Ζηλανδία το απόγευμα της Τετάρτης (30/8) αφενός πέρασε στη φάση των 16 του θεσμού και αφετέρου έκλεισε μια θέση για το Προ-Ολυμπιακό Τουρνουά του επόμενου καλοκαιριού εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού το 2024.

Ωστόσο, τι ισχύει με την απευθείας πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες για τις χώρες κάθε ηπείρου;

Για την Αφρική, υπάρχει ένα διαθέσιμο εισιτήριο. Επειδή όμως δεν υπάρχει ομάδα της εν λόγω ηπείρου στην τελική 16αδα της διοργάνωσης, η πρώτη και τελευταία επί της ουσίας θέση για την Ολυμπιάδα της Γαλλίας θα κριθεί μέσω των θέσεων 17-32 και μεταξύ των Αγκόλας, Πρασίνου Ακρωτηρίου, Ακτής Ελεφαντοστού, Νοτίου Σουδάν και Αιγύπτου.

Για την Ωκεανία επίσης υπάρχει ένα εισιτήριο, το οποίο το κατέκτησε η μοναδική εκπρόσωπος της ηπείρου στην πρώτη 16αδα, η Αυστραλία.

Για την Ασία το εισιτήριο είναι ένα. Και θα το διεκδικήσουν επί ίσοις όροις οι Κίνα, Λίβανος, Ιαπωνία, Φιλιππίνες, Ιορδανία και Ιράν. Όλες θα παίξουν στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32.

Για την Αμερική υπάρχουν δύο εισιτήρια. Αν υποθέσει κανείς δε πως το ένα έχει ήδη καταληφθεί από το απόλυτο φαβορί αλλού ενός Μουντομπάσκετ, τις ΗΠΑ, τότε γίνεται αντιληπτό πως Δομινικανή Δημοκρατία, Πουέρτο Ρίκο, Καναδάς και Βραζιλία θα παλέψουν για το έτερο.

Για την Ευρώπη υπάρχουν επίσης δύο εισιτήρια ακόμα και αν η Γαλλία βρίσκεται ως διοργανώτρια ήδη στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα μας έχει ωστόσο πολύ δύσκολο έργο και θα πρέπει να φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα ημιτελικά για να καταφέρει να περάσει στην πρώτη της Ολυμπιάδα από το 2008 στο Πεκίνο. Συνολικά, από τις 15 αντιπάλους μας στη φάση των 16 οι εννιά είναι ευρωπαϊκές…

Αναλυτικά τα εισιτήρια ανά ήπειρο που οδηγούν απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες:

Ευρώπη: 2 (+ Γαλλία)
Αμερική: 2
Αφρική: 1
Ασία: 1
Ωκεανία: 1

Αναλυτικά τα εισιτήρια ανά ήπειρο για το Προ-Ολυμπιακό Τουρνουά:

Θέσεις 1-16 στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023

5 από Προ-Προ-Ολυμπιακό Τουρνουά (Πολωνία, Κροατία, Μπαχρέιν, Μπαχάμες, Καμερούν)

Αφρική: 1 (εκτός οκτάδας)
Αμερική: 1 (εκτός οκτάδας)
Ασία: 1 (εκτός οκτάδας)
Ωκεανία: 1 (εκτός οκτάδας)