Η Εθνική ομάδα της Κύπρου κάνει διαρκή βήματα προόδου και η παρουσία της στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021 έχει συνδυαστεί με ιδανικό ξεκίνημα, έπειτα από τη βαρυσήμαντη επικράτηση στη Λευκωσία επί της Πορτογαλίας. Η εβδομάδα που μπήκε θα φέρει δύο κομβικής σημασίας μάχες και η ατυχία είναι απίστευτη

Ο Λίνος Γαβριήλ και οι συνεργάτες του καλούνται να ανέβουν ένα… βουνό, με απουσίες σε καίριες θέσεις, όμως δεν φοβούνται και φροντίζουν να “ντοπάρουν” ψυχολογικά τους εναπομείναντες, ώστε να πετύχουν νέες υπερβάσεις στα εκτός έδρας παιχνίδια απέναντι σε Λουξεμβούργο και Πορτογαλία. Τα προβλήματα δεν πτοούν κανέναν και υπάρχει αισιοδοξία από την ανταπόκριση στις προπονήσεις και νοοτροπία νικητή στην ομάδα.

Το παράδοξο είναι πως οι απουσίες που θα υπάρξουν δεν οφείλονται στις προπονήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, αλλά σε τραυματισμούς κατά τις υποχρεώσεις των αθλητών με τις ομάδες τους.

Ο Ρομπέρτο Μαντοβάνη τέθηκε πρώτος νοκ-άουτ κατά τη διάρκεια αγώνων του Απόλλωνα και έτσι το τεχνικό επιτελείο έχασε έναν σημαντικό ρολίστα, ο οποίος είχε βγάλει ενέργεια και είχε παίξει άκρως αποτελεσματική άμυνα πάνω στο Γκόμεζ κόντρα στους Πορτογάλους.

Ακόμη ένα μείζονος σημασίας πλήγμα είναι αυτό του Βίκτωρα Ιερωνυμίδη, ο οποίος διεκδικεί ρεσιτάλ ατυχίας, καθώς και πριν από τον πρώτο αγώνα είχε “λαβωθεί”, με συνέπεια να χάσει την ευκαιρία. Ο ταλαντούχος γκαρντ / φόργουορντ με τα πλούσια αθλητικά προσόντα θεωρείτο κομβικός σε αμυντικές αποστολές, τόσο με το Λουξεμβούργο, όσο και με την Πορτογαλία, από τη στιγμή που μπορεί να μαρκάρει σχεδόν οποιονδήποτε αντίπαλο. Ο ομοσπονδιακός προπονητής τον πιστεύει και ποντάρει πολλά πάνω του για το μέλλον. 

Εκτός μάχης θα βρίσκεται και ο Κρις Ραζής, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει κάποιον τραυματισμό, αλλά έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις με την Vechta στη γερμανική PRO A που δεν του επέτρεψαν να προπονηθεί με την Εθνική, κι έτσι θα λείψει ένας παίκτης-κλειδί, ο οποίος θα μπορούσε με την εμπειρία του και τα αθλητικά του προσόντα να ματσάρει αρκετούς παίκτες ενάντια στους νέους και αθλητικούς γκαρντ του Λουξεμβούργο.

Το κερασάκι στην… τούρτα είναι φρέσκο και εξαιρετικά απρόσμενο. Το τελευταίο διάστημα άπαντες στο επιτελείο της Εθνικής… έτριβαν τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντας τον Νίκο Στυλιανού να κάνει φοβερά πράγματα στη Λιθουανία με τη φανέλα της Τζούκαγια, όπου έχει κατά μέσο όρο 20 πόντους (!!!) στο πρωτάθλημα και παράλληλα οδήγησε την ομάδα του για πρώτη φορά στην ιστορία της στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου. Εκεί, όμως, την… πάτησε, καθώς στο ημίχρονο του “μικρού” τελικού ένιωσε έντονες ενοχλήσεις στη μέση που τον έθεσαν νοκ-άουτ και θα χάσει στάνταρ αμφότερα τα κρίσιμα εκτός έδρας παιχνίδια.

 Το ευχάριστο είναι σίγουρα η επιστροφή του Άντονι Κινγκ, ο οποίος δείχνει σε καλή κατάσταση όλο αυτό το διάστημα με τον Κεραυνό και παίρνει τη σκυτάλη από τον θετικό κόντρα στην Πορτογαλία, Ταϊρέλ Μπιγκς, για να δώσει κάποια διαφορετικά πράγματα. Ο έμπειρος σέντερ είναι ο “rim-protector”, ο οποίος θα προσφέρει πράγματα στην άμυνα και στην επίθεση έχει την εμπειρία για να εκμεταλλευτεί τις φάσεις που θα δημιουργήσουν γι’ αυτόν οι συμπαίκτες του.