Οι εμφανίσεις του ήταν εκπληκτικές, έχοντας ρόλο βασικού και αναντικατάστατου, με βασικούς άξονες του παιχνιδιού του την εξαιρετική οργάνωση με καθαρό μυαλό, την πιεστική του άμυνα και τις σημαντικές λύσεις στην επίθεση. Το σημαντικότερο, έβαζε πάντα το “εγώ” του κάτω από το “εμείς”, ενώ συχνά-πυκνά τον είδαμε να συμβουλεύει και να βοηθάει τους νεαρούς σε ηλικία συμπαίκτες του.

Ας ξετυλίξουμε λίγο το κουβάρι της διαδρομή του, που από μια στιγμή και μετά πήγαινε κόντρα στη λογική, καθώς κατάφερε να συνδυάσει εξαιρετικά το μπάσκετ, με μια επιτυχημένη δικηγορική καριέρα. Η λογική του έλεγε να το σταματήσει από καιρό, όμως η καρδιά του έλεγε… άλλα και η ερωτική σχέση με την πορτοκαλί θεά τον κράτησε πολύ παραπάνω στα παρκέ, παρά τις δυσκολίες και παρότι χρειαζόταν σχεδόν καθημερινό ταξίδι στο κλειστό του Αυγόρου.

Ο Νικόλας Θωμά είναι γεννημένος το 1993 και ο πατέρας του είναι ο επί σειρά ετών πρόεδρος του σωματείου της ΕΝΠ, Θωμάς Θωμά, ο οποίος έβαλε και φέτος τη “σφραγίδα” του στην εξαιρετική πορεία. Γεννήθηκε στην Αθήνα και το 1993 μετακόμισε στην Κύπρο, όπου εντάχθηκε κατευθείαν στις ακαδημίες της Ένωσης Νέων Παραλιμνίου.

Ξεχώρισε από μικρός για την ευφυΐα του και από το 1996 ήταν μέσα στους πρώτους σκόρερ των πρωταθλημάτων, ενώ το 1996 αναδείχθηκε σε αρχισκόρερ και καλύτερο παίδα στην Κύπρο. Το 2000 πήρε μεταγραφή στον Αχιλλέα Καϊμακλίου με προπονητές τους Τάκη Μιραλλάη και Αντώνη Ασιήκαλλη, ενώ ακολούθως πήρε το δρόμο για την Ελλάδα για σπουδές.

Το 2002 έπαιξε στο υψηλού επιπέδου πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής με τον Αστέρα Εξαρχείων και μέχρι το 2007 συνδύαζε μπάσκετ με σπουδές στην Αθήνα, πριν το 2007 βρεθεί στην Αγγλία, όντας πρώτος σκόρερ του Leicester University, με πολύ καλές εμφανίσεις.

Η καρδιά του, βέβαια, άνηκε πάντα στην Ένωση και το 2009 πάτησε ξανά το πόδι του στο Παραλίμνι, παίζοντας καταλυτικό ρόλο στις επιτυχίες του σωματείου (πρωτάθλημα β’ κατηγορίας το 2009, κύπελλο β’ κατηγορίας το 2012). Η τελευταία διετία του ήταν επίσης σπουδαία. Πέρυσι, πήρε σημαντικό ρόλο τόσο αρχικά από τον Γιάννη Λίβανο, όσο στη συνέχεια και από τον Νικόλα Παπαδόπουλο, με τον οποίο συνεργάστηκε και φέτος στην ιστορική πορεία μέχρι τα πλέι οφ του πρωταθλήματος και το Φάιναλ Φορ του κυπέλλου!

Ο δυναμικός άσσος είναι διεθνής με τις Εθνικές Παίδων και Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως δεν πήρε ποτέ του κλήση για την Εθνική Ομάδα των Ανδρών. Αφήνει πίσω του μια σημαντική καριέρα, γυρίζοντας οριστικά σελίδα και του ευχόμαστε ό,τι καλύτερο στη συνέχεια της ζωής του…

Επικοινωνήσαμε με τον έμπειρο “κόμπο” γκαρντ, ο οποίος… έσταζε μέλι για την οικογένειά του και δη για τον πατέρα του:

“Οφείλω τα πάντα στην οικογένειά μου και ειδικά στον πατέρα μου, στη μάνα μου, στον αδερφό μου και στη γυναίκα μου που με στήριζαν τόσα χρόνια. Θεωρώ ότι ο πατέρας μου, Θωμάς Θωμά, αποτελεί την κυριότερη αιτία που το μπάσκετ της Ένωσης είναι ζωντανό, καθώς η προσπάθειά του πριν από τέσσερα χρόνια, μαζί με ακόμα 2-3 άτομα έφερε το σημερινό αποτέλεσμα. Η χρονιά φέτος ήταν εκπληκτική, με τρομερή προσπάθεια στο θέμα μπάτζετ. Είχαμε έναν καλό κυπριακό κορμό και με τη βοήθεια του προπονητή μας βρήκαμε καλούς και φτηνούς παίκτες, δημιουργώντας αξιόλογο σύνολο. Εύχομαι το μπάσκετ να συνεχίσει να υπάρχει και να δυναμώνει συνεχώς”.