Η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των 12 χωρών που ανακοίνωσε η FIBA ως υποψήφιες για την ανάληψη της διοργάνωσης των τριών Προολυμπιακών τουρνουά, που θα διεξαχθούν από τις 4 μέχρι τις 10 Ιουλίου 2016 και θα δώσουν άλλα τρία “εισιτήρια” για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Το θέμα πάντως δεν είναι τόσο απλό και σίγουρα όχι τελεσίδικο, όπως παρουσιάζεται. Η ΕΟΚ έχει κάνει γνωστό στην Παγκόσμια Ομοσπονδία ότι την ενδιαφέρει η ανάληψη του ενός από τα τρία τουρνουά. Δεν έχει προχωρήσει όμως στην εκπλήρωση των οικονομικών απαιτήσεων που ουσιαστικά “σφραγίζει” της υποψηφιότητες. Το ποσό που απαιτείται από τη FIBA είναι του 1,7 εκατομμυρίου ευρώ, ποσό απαγορευτικό βάσει της δραματικά μειωμένης κρατικής επιχορήγησης που έλαβε φέτος και η ΕΟΚ, όπως και όλες οι ομοσπονδίες, από την Πολιτεία.

Για να προχωρήσει στο τελικό στάδιο της υποψηφιότητας η ΕΟΚ, είναι επιβεβλημένη η ουσιαστική συνδρομή της Πολιτείας. Αν κρίνει δηλαδή ότι αξίζει τον κόπο και φυσικά ότι υπάρχουν οι οικονομικές δυνατότητες, αφού η ΕΟΚ από ίδια κεφάλαια αποκλείεται να προχωρήσει. Οπότε, ο καθένας μπορεί να κρίνει βάσει των όσων συμβαίνουν στη χώρα και το κατά πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να φτάσει μέχρι τέλους την… κούρσα.

Για την ιστορία, οι 10 χώρες που ανακοίνωσε η FIBA είναι οι Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιράν, Ισραήλ, Ιταλία, Μεξικό , Φιλιππίνες, Σερβία και Τουρκία.