Τα κατορθώματα του ακόμα πιο σπουδαίου από την ίδια τη λέξη Dirk Nowitzki είναι τόσο απαράμιλλα και αθάνατα στο πέρασμα του χρόνου που είναι αδύνατον να στριμωχτούν σε ένα κείμενο.

Αλλά ταυτόχρονα, είναι τόσο επικά που κάθε μικρό παιδί στη Γερμανία ήθελε να… ντυθεί έστω και για λίγες στιγμές Dirk όσο μεγάλωνε, με τον Ευρωπαίο GOAT να αναγκάζει μια άκρως ποδοσφαιρική χώρα να χορεύει στους ρυθμούς μιας πορτοκαλί και τραχιάς μπάλας κάθε φορά που εμφανιζόταν σε κάποια τηλεοπτική μετάδοση είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ευρώπη.

Ένα από τα νεαρά αυτά παιδιά που ήθελαν όσο τίποτα να γίνουν σαν τον Nowitzki ήταν και ο Moe Wagner.

Και αν δει κάποιος το καλούπι του, θα μπορούσε να ισχυριστεί πως είναι μια εξαιρετικά αντιγραμμένη ρεπλικα.

Έχουν το ίδιο ύψος, έχουν το ίδιο στυλ παιχνιδιού, έχουν την ίδια καταγωγή.

Το μειονέκτημα του Wagner;

Είναι ένα αντίγραφο.
Πιστό, αλλά αντίγραφο.

Και το πρωτότυπο δε θα μπορέσει ποτέ να μοιάζει λιγότερο φανταχτερό όσο χρόνια και ήττες το διαδεχθούν.

Ο απόφοιτος του Michigan, που πήρε μια τεράστια απόφαση ζωής το 2015 να ακολουθήσει τα χνάρια του Nowitzki στις ΗΠΑ, δεν κατάφερε ποτέ να βρει το ιδανικό περιβάλλον για τον ίδιο στο ΝΒΑ και τον κόσμο του.

Μπορεί να φταίνε πολλά.

Μα έχει “ταλέντο”.
Μα έχει φυσικά προσόντα.
Μα είναι μπασκετοποιημενος.

Φτάνουν τα μα.
Τώρα, αρκεί μόνο το “Moe“!

Το 2008, ο σπουδαίος Dirk Nowitzki, το παιδικό ίνδαλμα του Moe, οδηγεί την Γερμανία στην πρώτη της Ολυμπιάδα από το 1992 διαλύοντας με 32 πόντους και 9 ριμπάουντ το δύσμοιρο Πουέρτο Ρίκο που νόμιζε πως είχε τύχη κόντρα στον προ διετίας MVP του ΝΒΑ.

Συνολικά, με τον Dirk ως τον αρχιστράτηγό τους, οι Γερμανοί καταφέρνουν να συμμετάσχουν σε 4 διοργανώσεις πέρα από τα όρια της Ευρώπης -6 αθροιστικά πριν από αυτόν- και να αποκτήσουν μια σταθερή παρουσία με ορισμένες εκλάμψεις όπως το ταξίδι μέχρι και τον τελικό του Eurobasket το 2005 και την ήττα από την Ελλάδα, με όλο το Βελιγράδι να συγχαίρει τον παίκτη των Mavericks απλά και μόνο που δεν τα παράτησε ποτέ του και δεν υποκλίθηκε στις σειρήνες των super teams που τον καλούσαν συνεχώς.

 

 

 

2021.
Προολυμπιακό Τουρνουά Σπλιτ.
Μεγάλος τελικός.
Γερμανία- Βραζιλία.

Από τον θρίαμβο στην Αθήνα, οι Γερμανοί όχι μόνο δε συμμετέχουν ξανά σε Ολυμπιάδα αλλά δεν περνούν ούτε έξω από την πόρτα των εκάστοτε Προολυμπιακών τουρνουά.

Μέχρι φέτος.

Μπορεί να μην υπάρχει πια ο Dirk.
Μπορεί ο Schroder να μην έδωσε το “παρών”.
Μπορεί ο Theis να ήταν κουρασμένος.
Μπορεί ο Zipser να δίνει τη δική του μάχη για να κρατηθεί στη ζωή.

Αλλά ο Wagner ήταν εκεί!

Σε ένα άγαρμπο και αδέξιο παιχνίδι κόντρα στη Βραζιλία, ο παίκτης των Magic κυριαρχεί στο ζωγραφιστό και μετράει 28 πόντους με 6-6 δίποντα, μαζεύει 3 επιθετικά ριμπάουντ και 6 συνολικά, και κλέβει και 3 μπάλες στη μεγαλύτερή του εμφάνιση στη μεγαλύτερη γιορτή με τα εθνικά χρώματα.

 

 

Μπορεί για μας ή για μια άλλη χώρα με τεράστια μπασκετική κληρονομιά να μη σημαίνει τίποτα σημαντικό μια απλή πρόκριση.

Για τον Wagner όμως, σημαίνει πολλά περισσότερα από μια νίκη ή μια είσοδο στο Τόκιο!

Γιατί παρά τα πολλά προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει, παρά τα ταξίδια, το άγχος, την πίεση της ρουτίνας σε μια άλλη χώρα, καταφέρνει να αποδείξει επιτέλους πως μπορεί ο Ευρωπαίος Nowitzki να “πέθανε” μπασκετικά εδώ και κάποια χρόνια, αλλά ο νέος Γερμανός Nowitzki -αυτός που δεν κάνει για το ΝΒΑ, για τις αγορές και τον ανταγωνισμό του- είναι ακόμα εδώ και δεν πρόκειται να φύγει σύντομα!

Πιο άπειρος.
Πιο άγαρμπος.
Πιο άχρωμος.
Πιο άστοχος.

Αλλά όσο έχει το ίδιο πάθος, την ίδια όρεξη και την ίδια χροιά, η Γερμανία θα παίζει στις παγκόσμιες διοργανώσεις για όσο ζει ο νέος Nowitzki.

Ή ο πρώτος Wagner