Με εμφατικό τρόπο ξεκίνησε τις δικές της υποχρεώσεις στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνο η Ιταλία, η οποία «διέλυσε» με 68-41 την Τυνησία. Οι οικοδεσπότες, που παρουσίασαν… δύο πρόσωπα στη δική τους πρεμιέρα, «καθάρισαν» με ένα «ξέσπασμα» στο τρίτο δεκάλεπτο, πετυχαίνοντας σερί 17-0 στα πρώτα οκτώ του λεπτά και χάρη σε εκείνη την επίδειξη δύναμης, απλοποίησε την υπόθεση νίκης, κάνοντας με τη δική της σειρά το πρώτο «βήμα» για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, στόχος που έχει από κοινού με την Ελλάδα.

Κορυφαίος των νικητών, ήταν ο Αντρέα Μπαρνιάνι που από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έπειτα ήταν ανίκητος απέναντι στους αντίπαλους ψηλούς κι έφτασε τους 15 πόντους με 7/12 δίποντα και 6 ριμπάουντ, ενώ οι συνθήκες του αγώνα έδωσαν την ευκαιρία στον Πιέτρο Αραντόρι να πάρει μερικά από τη «δόξα» των δημοφιλέστερων συμπαικτών του και να ολοκληρώσει με 13 πόντους, 3/4 τρίποντα και 4 ριμπάουντ, με τον Μάρκο Μπελινέλι να «τραβά το κάρο» όταν η Ιταλία ήταν «χλωμή» και να σημειώνει 11 πόντους με 3/5 τρίποντα. Από το σύνολο του Μοχάμεντ Αντέλ Τατλί, που μπορεί να «χαμογελά» για το γεγονός, ότι κοίταξε στα μάτια μία πανίσχυρη αντίπαλο για ένα ολόκληρο εικοσάλεπτο, ο Μουράτ Ελ Μαμπρούκ ξεχώρισε με 11 πόντους και 3/6 τρίποντα.

Το παιχνίδι

Η Ιταλία έμοιαζε να ξεκινά δυνατά, με το «αλέγρο» της μπάσκετ να έχει αποτέλεσμα στα πρώτα τρία λεπτά, στο πέρας των οποίων ο Γκαλινάρι κάρφωσε για το 2-6. Μετά από εκείνο το σημείο, όμως, η Τυνησία ήταν εκείνη που ουσιαστικά επέβαλε το ρυθμό του ματς, καθώς τον έθεσε αυστηρά σε «σετ παιχνίδι» και με τους Ελ Μπαμπρούκ, Γκαϊάζα να κάνουν «ζημιά» στην αντίπαλη άμυνα, έμενε κοντά στο σκορ (12-15 στο 9′). Την ίδια ώρα, οι οικοδεσπότες κρατούσαν το «τιμόνι» σκοράροντας κυρίως από τη γραμμή των βολών, ώσπου ο Τζεντίλε με τέσσερις προσωπικούς πόντους στο τέλος της περιόδου με έξοχες ενέργειες, έδωσε «αέρα» επτά πόντων (12-19). 

Ένα 4-0 των Βορειοαφρικανών στις αρχές του δευτέρου δεκαλέπτου, υπενθύμιζε για ακόμη μία φορά, ότι δε θα ήταν «εύκολη λεία», αλλά τότε ο Μπαρνιάνι βρήκε ρυθμό με σουτ μέσης απόστασης και οι παίκτες του Μεσίνα φάνηκαν να ξαναβρίσκουν το ρυθμό τους, με τον Μπελινέλι να «εκτοξεύει» την απόσταση σε διψήφιο νούμερο στα μέσα της περιόδου (19-29). Έκτοτε, η άμυνα των Τυνησίων ανέλαβε ξανά δράση, μην επιτρέποντας στους Ιταλούς να σκοράρουν σχεδόν μέχρι τη λήξη της δεύτερης περιόδου. Δεν κατάφεραν, όμως, να εκμεταλλευτούν πλήρως αυτό το γεγονός, καθώς ένα νέο τρίποντο του Μπελινέλι στην εκπνοή, θα έστελνε τη «Σκουάντρα Ατζούρα» στα αποδυτήρια με το +5, αλλά και μία άκρως προβληματική εικόνα (27-32).

Αυτή την εικόνα, όμως, θα διαδεχόταν ένα άκρως πειστικό πρόσωπο στην τρίτη περίοδο. Οι φωνές του Μεσίνα στα αποδυτήρια έπιασαν τόπο και το μάτι των παικτών του «γυάλιζε», με αποτέλεσμα να βρίσκουν κάθε τρόπο να διεμβολίζουν την άμυνα των Τυνησίων, είτε σε man-to-man είτε σε «ζώνη», και παράλληλα να τους κάνουν να βλέπουν… μικρό το καλάθι, καθώς φαίνεται πως οι τελευταίοι τα είχαν… δώσει όλα στο πρώτο ημίχρονο. Κάπως έτσι, πραγματοποίησαν ένα σερί 0-17, με το οποίο «καθάρισαν την μπουγάδα», την ώρα που οι Βορειοαφρικανοί έπρεπε να περιμένουν οκτώ ολόκληρα λεπτά για να σκοράρουν στην τρίτη περίοδο με τον Ελ Μαμπρούκ (29-49). Ένα ακόμη σερί 0-5 από τους Αραντόρι και Μέλλι, με το δεύτερο να καρφώνει εντυπωσιακά, ολοκλήρωσε το δεκάλεπτο στο 29-54, με συνολικό επιμέρους 2-22.

Ο Αραντόρι θα σημείωνε κι άλλο τρίποντο για να ανοίξει η «ψαλίδα» στο +30 και οι Ιταλοί πια έκαναν «πάρτι» στην αντίπαλη άμυνα (29-59 στο 31′). Ο Μεσίνα παρέταξε στο παρκέ τα «δεύτερα», έκτοτε και η «Σκουάντρα Ατζούρα» κατέβασε ταχύτητα, για να βρουν οι Τυνήσιοι ευκαιρία για ένα μικρό 6-0 (35-59 στο 35′). Αμφότερες οι πλευρές σκόραραν… με το σταγονόμετρο, αφού άπαντα είχαν κριθεί και ο ομοσπονδιακός τεχνικός των γηπεδούχων, είχε την ευχέρεια να κάνει τη δική του διαχείριση, εν όψει του αυριανού (5/7, 22:00) αγώνα με την Κροατία. Σε ένα δεκάλεπτο διαδικαστικού περιεχομένου, το σκορ απλώς έκλεισε στο 68-41.

Δεκάλεπτα: 12-19, 27-32, 29-54, 41-68

Τυνησία (Τατλί): Σενούφι 3 (1), Σεγιέ, Αμπαντά 1, Ελ Μαμπρούκ 11 (3), Γκαϊάζα 9, Ρολ 9 (1), Λαχιάνι 2, Αμπάσι, Κνιούα, Μπράα 6

Ιταλία (Μεσίνα): Ποέτα 3, Μπελινέλι 11 (3), Αραντόρι 13 (3), Τζεντίλε 8, Μπαρνιάνι 15, Γκαλινάρι 6, Μέλι 2, Κουζίν 4, Ντατόμε, Τσέρβι 2, Χάκετ 2, Τόνουτ 2

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.