Την πρόκρισή της στα νοκ-άουτ του Προολυμπιακού Τουρνουά της Μανίλα πήρε η Νέα Ζηλανδία, επικρατώντας με 89-80 των Φιλιππινών και αποκλείοντας τους οικοδεσπότες. Οι «Tall Blacks», είχαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα το προβάδισμα στο σκορ και είχαν τια απαντήσεις, όποτε η παρέα του συγκλονιστικού Αντρέ Μπλατς επιχειρούσε να κάνει την ολική επαναφορά, δίνοντας μάλιστα θριαμβευτικό «τόνο» στην επικράτησή τους, στο φινάλε. Μαζί με τους ιδίους βέβαια, προκρίθηκε και η Γαλλία στα ημιτελικά, αφού και οι «Τρικολόρ» έχουν κερδίσει τους Ασιάτες, κάτι που σημαίνει τον αποκλεισμό για τους τελευταίους.

Οι αδελφοί Ουέμπστερ, ήταν εκείνοι που έκριναν τον αγώνα υπλερ των Ωκεανών, με τον Τάι να έχει double double 25 πόντων (7/15 σουτ, 10/11 βολές) και 11 ριμπάουντ, ενώ ο Κόρεϊ πρόσθεσε 23 πόντους, με 7/14 σουτ και 6/6 βολές, αριθμοί που βγάζουν ένα σύνολο 48 πόντων, με 14/29 σουτ και 16/17 βολών, καταλυτικού για την έκβαση της αναμέτρησης. Σημαντικός, ήταν και ο Άιζακ Φότου, με 17 πόντους, 6/10 σουτ, 5 ριμπάουντ και τρεις ασίστ. Αυτή η τριάδα, λειτούργησε ως «αντίβαρο» στους 30 πόντους με 10/19 σουτ, 6/9 βολές και 7 ριμπάουντ του Μπλατς.

Το παιχνίδι

Στα πρώτα δύο κιόλας λεπτά, οι Κ. Ουέμπστερ και Αμπερκρόμπι φρόντισαν να δώσουν τα ηνία του αγώνα στους φιλοξενούμενους (2-6). Τσαν και Ροζάριο, ήταν εκείνοι που λόγω του γεγονότος ότι ο Μπλατς δεν πατούσε καλά στο παρκέ, προσπάθησαν να «σύρουν το κάρο», αλλά έμελλε να μείνουν μόνοι τους, μη βρίσκοντας αντιπαραστάτες. Οι περισσότερες λύσεις που είχε η Νέα Ζηλανδία, έδωσε το προβάδισμα με 17-21 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Ο Κ. Ουέμπστερ ήταν εξαιρετικός και «βομβαρδίζοντας» έξω από τη γραμμή των 6.75, έδωσε «αέρα» εννέα πόντων στην ομάδα του, η οποία φάνηκε να κυριαρχεί (19-28 στο 14′). Κάθε φορά που οι Φιλιππίνες επιχειρούσαν να κάνουν την ανατροπή, ένα τρίποντο ερχόταν να τους ξεκινήσει εκ νέου από το «σημείο μηδέν» που υποδεικνυόταν από το +9, τη μεγαλύτερη διαφορά του εικοσαλέπτου, με τον Τ. Ουέμπστερ και τον Φότου να είναι επίσης εύστοχοι. Ο Ουίλιαμ ήταν αυτός που κρατούσε τους οικοδεσπότες, για να έρθει ο Μπλατς με καλάθι του να διαμορφώσει το 31-38 του ημιχρόνου.

Το «πάρτι» του Κ. Ουέμπστερ συνεχίστηκε στην τρίτη περίοδο, όπου κατάφερε στα πρώτα τέσσερα λεπτά να δώσει διαφορά 13 πόντων (39-52). Παίζοντας κατά διαστήματα και όμορφο μπάσκετ, με μερικές έξοχες συνεργασίες που έδωσαν την ευκαιρία σε αρκετούς παίκτες να μπουν στην «εξίσωση», η κατάσταση έμοιαζε ελεγχόμενη, αν και ο Μπλατς είχε αρχίσει να «αφυπνίζεται» και να αποτελεί την κύρια «πηγή» σκοραρίσματος των Φιλιππινών (53-60).

Ο ηγέτης των Φιλιππινών, ήταν αποφασισμένος να οδηγήσει προς την επιτυχία την ομάδα του και με τρίποντο μείωσε σε 58-60, με 8.5 λεπτά να απομένουν. Οι «Tall Blacks», ωστόσο, είχαν και πάλι τις απαντήσεις την ώρα που οι αντίπαλοί τους πίεζαν ασφυκτικά, με τους Τ. Ουέμπστερ, Φότου και Αμπερκρόμπι να κάνουν εξαιρετική δουλειά και να δίνουν ξεκάθαρα τον πρώτο λόγο στους Ωκεανούς, τρία λεπτά πριν το φινάλε (65-74). Το τάιμ άουτ δεν έπιασε τόπο για τους γηπεδούχους με επιθέσεις στο τρανζίσιον αυτή την φορά, οι Νεοζηλανδοί επανέφεραν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (68-80 στο 38′). Ο αγώνας Μπλατς… εναντίον Νέας Ζηλανδίας, δε θα μπορούσε τελικά να έχει διαφορετική κατάληξη και το υπόλοιπο διάστημα αποδείχθηκε διαδικαστικού χαρακτήρα.

Δεκάλεπτα: 17-21, 31-38, 53-60, 80-89

Φιλιππίνες (Μπόλντουιν): Μπλατς 30 (4), Ρομέο 5 (1), Παρκς 1, Τσαν 11 (2), Ουίλιαμ 13 (3), Νόργουντ, Ρέγιες 2, Φαχάρντο 11, Πίνγκρις, Ροζάριο 7 (1), Αγκιλάρ, Ντε Οκάμπο

Νέα Ζηλανδία (Χενάρε): Τ. Ουέμπστερ 25 (1), Ίλι 2, Μπάρλτετ 2, Βουκόνα 6, Κ. Ουέμπστερ 23 (3), Αμπερκρόμπι 13 (1), Άντονι, Φότου 17 (3), Λόου 1, Καρένα

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.