Στο Προολυμπιακό του Τορίνο, με αντιπάλους στην πρώτη φάση Μεξικό και Ιράν και εν συνεχεία σε… αναμονή για Ιταλία, Κροατία και Τυνησία, κληρώθηκε η Εθνική μας ομάδα για να διεκδικήσει από τις 4-10 Ιουλίου το ένα εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο.

Στο Προολυμπιακό του Βελιγραδίου, η Σερβία στο Α’ γκρουπ θα αντιμετωπίσει Ανγκόλα και Πουέρτο Ρίκο στο Β’ στην πρώτη φάση θα παίξουν οι Λετονία, Ιαπωνία καιΤσεχία.

Σε αυτό της Μανίλας τέλος, στο γκρουπ Α’ θα παίξουν Τουρκία, Σενεγάλη, Καναδάς, ενώ στο γκρουπ Β’ η Γαλλία θα παίξει με Φιλιππίνες και Νέα Ζηλανδία.

Το σύστημα διεξαγωγής φέρνει τις τρεις ομάδες του κάθε γκρουπ να παίζουν μεταξύ τους, η τρίτη αποκλείεται, οι δύο πρώτες παίζουν χιαστί με τις δύο πρώτες του άλλου γκρουπ του ίδιου Προολυμπιακού και δημιουργείται ζευγάρι τελικού, με τον νικητή να παίρνει το εισιτήριο για το Ρίο. Τι σημαίνει αυτό σε πρώτη… ανάγνωση; Οτι αφού από το Β’ γκρουπ του Τορίνο, λογικά θα πάρουν τις δύο πρώτες θέσεις Ιταλία και Κροατία, η Εθνική που επίσης λογικά θα έχει πάρει την πρώτη στο δικό της γκρουπ, θα πρέπει μετά να περάσει αυτόν που τερμάτισε δεύτερος και μετά να νικήσει στον τελικό τον πρώτο για να πάει στο Ρίο!

Το πρόγραμμα της Εθνικής είναι το εξής: Στις 4/7 παίζει με το Ιράν, στις 5/7 έχει ρεπό, στις 6/7 με το Μεξικό, στι 7/7 ρεπό, στις 8/7 το πρώτο χιαστί, στις 9/7 καλώς εχόντων των πραγμάτων τελικός και… επιστροφή τη επομένη, μακάρι με “τσεκαρισμένα” εισιτήρια για το Ρίο.

Θυμηθείτε πώς εξελίχθηκε η διαδικασία…

19.30: Ο παρουσιαστής της FIBA καλωσορίζει παρόντες και θεατές στη διαδικασία της κλήρωσης. Η διαδικασία θα αρχίσει σε λίγα λεπτά.

Πρώτα θα γίνει η κλήρωση του Προολυμπιακού τουρνουά των γυναικών και στη συνέχεια των τριών Προολυμπιακών ανδρών. 

19.33: Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσονποδίας, Αργεντίνος Οράσιο Μουρατόρε, είναι στο βήμα για τον χαιρετισμό του. Ευχαριστεί την Γαλλική ομοσπονδία για την ανάληψη του Προολυμπιακού γυναικών, την ιταλική τη Σέρβικη και των Φιλιππίνων για την ανάληψη των ανδρών, αλλά και όσες άλλες ομοσπονδίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον και δεν πήραν διοργάνωση.

19.36: Αρχίζει η διαδικασία για το Προολυμπιακό γυναικών, που θα διεξαχθεί στη Ναντ της Γαλλίας, όπου 12 ομάδες θα αγωνιστούν για 5 θέσεις που θα συμπληρώσουν την 12άδα συμμετοχών για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Ο αθλητικός διευθυντής της FIBA, Πρέντραγκ Μπογκοσάβλιεφ θα κάνει την κλήρωση. Η Ρωσίδα Ιλόνα Κόστνερ και η Σέρβα Αννα Ντάμποβιτς θα είναι οι… όμορφες νότες της διαδικασίας.

19.47: Πλησιάζει στο τέλος η διαδικασία των γυναικών και θα αρχίσει άμεσα των ανδρών. Υπενθυμίζεται ότι κάθε ένα από τα τρία Προολυμπιακά θα έχει από έξι ομάδες και μόνο ο πρώτος του κάθε ενός θα περάσει στους Ολυμπιακούς αγώνες.

19.49: Αρχίζει η κλήρωση των ανδρών. Για να δούμε τι θα προκύψει για την Εθνική μας…

19.53: Ο Πρέντραγκ Μπογκοσάβλιεφ επανέρχεται στη σκηνή και τώρα προβάλεται το βίντεο με τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί και τα κριτήρια που υπάρχουν .

Ο Χόρχε Γκαρμπαχόθα και ο Ράσο Νεστέροβιτς θα συνδράμουν στην περαίωση της διαδικασίας.

20.00: Η Σερβία πάει στο Α’ γκρουπ του Προολυμπιακού του Βελιγραδίου. Η Γαλλία πάει στη Μανίλα στο γκρουπ Α’, άρα η Εθνική μας πάει στο Τορίνο, εκεί όπου σίγουρα θα είναι η Ιταλία.

 Η Ιταλία κληρώνεται και φυσικά πάει στο Τορίνο, στο γκουπ Β’ του Προολυμπιακού που θα συμμετάσχει και η Εθνική μας.

Η Τσεχία πάει στο Βελιγράδι, στο γκρουπ Β’, και ο Καναδάς στη Μανίλα, στο γκρουπ Α’.

Βγαίνουν οι Φιλιππίνες που πάνε φυσικά στη Μανίλα, στο γκρουπ Β’, άρα μαζί με τη Γαλλία για την πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Η Ιαπωνία πάει στο Βελιγράδι και στο γκρουπ Β’, μαζί με την Τσεχία, και το Ιράν στο Τορίνο στο γκρουπ Α’, άρα μαζί με την Εθνική μας.

Η Ανγκόλα επόμενη… τυχερή, πάει στο Βελιγράδι στο γκρουπ Α’ με την Σερβία, η Σενεγάλη στη Μανίλα στο γκρουπ Α’ με τον Καναδά και η Τυνησία στο Τορίνο, στο γκρουπ Β’ με την Ιταλία.

Περνάμε στο 5ο γκρουπ διαχωρισμού, με τη Λετονία να πηγαίνει στο Βελιγράδι, στο Β’ γκρουπ με Ιαπωνία και Τσεχία. Η Τουρκία πάει στη Μανίλα στο γκρουπ Α’, με Σενεγάλη και Καναδά και η Κροατία στο Τορίνο στο γκρουπ Β’, δηλαδή με τους Ιταλούς.

Μένει το 6ο γκρουπ, όπου η Νέα Ζηλανδία να πηγαίνει στη Μανίλα με Γαλλία και Φιλιππίνες, το Πουέρτο Ρίκο πάει στο Βελιγράδι με Σεργβία και Ανγκόλα και το Μεξικό… έρχετα πάνω μας.