Τη δεύτερη νίκη της πέτυχε στο Προολυμπιακό Τουρνουά του Τορίνο η Ιταλία, με 67-60 επί της Κροατίας, κερδίζοντας μαζί την πρόκριση για τα νοκ-άουτ και την πρώτη θέση του ομίλου, με τον οποίο «διασταυρώνεται» αυτός της Εθνικής μας ομάδας. Οι οικοδεσπότες, σε μία σπουδαία αναμέτρηση που κρίθηκε στις λεπτομέρειες, πήρε και πάλι δύναμη από την άμυνά της, η οποία περιόρισε έναν τόσο ταλαντούχο στους 60 πόντους, αν εξαιρέσει κανείς την τρομερή εμφάνιση του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ενώ παράλληλα καταλυτική ήταν η συνεισφορά του τρομερού ταλέντου των «αστέρων» τους, στα πιο κρίσιμα σημεία.

Ο Μάρκο Μπελινέλι ήταν για ακόμη μία φορά ο ηγέτης του συνόλου του Έτορε Μεσίνα, με 19 πόντους και 6/15 σουτ, ενώ μεστή εμφάνιση είχε ο Ντάνιελ Χάκετ δίπλα του, με 12 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ 12 πόντους πρόσθεσε και ο Ντανίλο Γκαλινάρι, τέσσερις εκ των οποίων στο τελευταίο λεπτό για να αποτελειώσει τις ελπίδες των φιλοξενουμένων. Για το συγκρότημα του Άτσο Πέτροβιτς, δεν έφταναν οι 26 πόντοι του Μπογκντάνοβιτς με 9/23 σουτ και 6 ριμπάουντ, ενώ ο Ντάριο Σάριτς βοήθησε σε μερικά σημεία «αφλογιστίας» του, με double double 11 πόντων και 10 ριμπάουντ.

Το παιχνίδι

Η Ιταλία, όπως και στον αγώνα με την Τυνησία, μπήκε δυναμικά και οι Μπελινέλι-Γκαλινάρι είχαν ξεκινήσει σε καλό ρυθμό, δίνοντας «αέρα» έξι πόντων, με τον πρώτο μάλιστα να σκοράρει έμμεσο… τετράποντο (10-4 στο 4′). Απέναντί τους, όμως, βρέθηκε ένας «μαινόμενος» Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος έφερε τον αγώνα σε ισορροπία (15-15 στο 6′) έχοντας σκοράρει τους 12 εκ των 15 πόντων της ομάδας του, αλλά έψαχνε συμπαραστάτες. Κάπου εκεί, εμφανίστηκε ο Σάριτς, ο οποίος με «ποικιλία» όμορφων κινήσεων, έφερε την Κροατία στο «τιμόνι», στο τέλος της πρώτης περιόδου (21-23).

Ο Μπελινέλι, πάντως, θα ήταν και αυτός που θα έδινε λύση σε σχεδόν έξι λεπτά «ξηρασίας» στα σουτ εντός παιδιάς για τη «Σκουάντρα Ατζούρα», αλλά πρωταγωνιστής μεταξύ των NBAers θα ήταν ένας «δικός μας», ο Χάκετ. Ο τελευταίος, με δικές του προσωπικές ενέργειες, έδωσε εκ νέου τα ηνία στην ομάδα του και ήταν εκείνος που απάντησε ακόμη και όταν ο Μπάμπιτς μπήκε στην «εξίσωση» για τους φιλοξενούμενους με σουτ τριών πόντων (33-32 στο 18′). Ο Μπογκντάνοβιτς, όμως, ήταν ασταμάτητος και σκοράροντας από τη γραμμή των 6.75, έφερε τους παίκτες του Πέτροβιτς προηγούμενους στα αποδυτήρια με 33-35, αν και μία σύγχυση με το σκορ που έφερε σε αναστάτωση τους Κροάτες, είχε φέρει αρχικά τους δύο αντιπάλους ισόπαλους με 35-35. Το λάθος διορθώθηκε στο ημίχρονο, με τη συνεννόηση διαιτητών-γραμματείας.

Το «σόου» του Μπογκντάνοβιτς φάνηκε να συνεχίζεται για τρία λεπτά στην τρίτη περίοδο, αλλά αφού πρώτα Γκαλινάρι και Μπαρνιάνι επανέφεραν την ισορροπία, η ιταλική άμυνα βελτιώθηκε και οδήγησε σε απραξία τον πρώτο (39-39 στο 24′). Όταν δε, ο Πέτροβιτς αναγκάστηκε να παίξει με κατά συνθήκην «5άρι» τον Σάριτς (φορτωμένοι με φάουλ Πλάνινιτς-Μπίλαν), ενώ ο ίδιος χρεώθηκε τεχνική ποινή «κουβαλώντας» νεύρα από την παρεξήγηση του ημιχρόνου, δόθηκε η ευκαιρία στους γηπεδούχους να πάρουν μικρή διαφορά οκτώ πόντων, με τους Χάκετ και Μπελινέλι να είναι απολαυστικοί (51-43 στο 28′). Οι χαμένες βολές των φιλοξενούμενων, μαζί με μερικές αμφιλεγόμενες αποφάσεις των διαιτητών, κράτησαν στην ουσία το προβάδισμά τους (54-47).

Ο Ντατόμε έφερε τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της με καλάθι του, αλλά κάπου εκεί ξεκίνησε μία μικρή αντεπίθεση των Κροατών, που ξεκίνησαν οι Σάριτς-Πλάνινιτς και ολοκλήρωσε για ένα σερί 0-6 με εντυπωσιακό κάρφωμα ο Μπογκντάνοβιτς (56-53 στο 33′). Η απάντηση, όμως, ανήκε στον Ντατόμε, ο οποίος με τρίποντο αυτή την φορά έδινε τον πρώτο λόγο στην ομάδα του (63-55 στο 36′). Ο Χεζόνια σκόραρε επίσης από την περιφέρεια, αλλά ήταν η ώρα του Γκαλινάρι, ο οποίος στη νέα «σιγή» των Κροατών σκόραρε τέσσερις αναπάντητους πόντους που «καθάρισαν» την υπόθεση νίκης των Ιταλών, με 42″ να απομένουν (67-58). Ο Χεζόνια, απλώς σημείωσε το τελικό σκορ.

Δεκάλεπτα: 21-23, 33-35, 54-47, 67-60

Ιταλία (Μεσίνα): Μπελινέλι 19 (2), Αραντόρι, Τζεντίλε 3, Μπαρνιάνι 8, Γκαλινάρι 12, Μέλι 7, Κουζίν, Ντατόμε 6 (1), Χάκετ 12 (1), Τόνουτ

Κροατία (Πέτροβιτς): Μπάμπιτς 3 (1), Κρούσλιν, Σίμον 5 (1), Χεζόνια 7 (1), Σάριτς 11 (1), Ούκιτς 2, Πλάνινιτς 6, Μπίλαν, Σάκιτς, Μπογκντάνοβιτς 26 (2)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.