Το ιερό «τέρας» του γαλλικού μπάσκετ, κι όχι μόνο, δε θα άφηνε κανέναν να του στερήσει ακόμη μία Ολυμπιάδα, στα 34 του χρόνια. Ο Τόνι Πάρκερ, πήρε την χώρα από το χέρι για ακόμη μία φορά και την οδήγησε στην νίκη με 83-74 στον τελικό με τον Καναδά, με τους «Τρικολόρ» να παίρνουν την πρόκριση για το Ρίο, μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά της Μανίλα. Σε κάθε σημείο, όπου μαζεύονταν «σύννεφα» για το σύνολο του Βενσάν Κολέ, η «μαεστρία» του «αστέρα» των Σαν Αντόνιο Σπερς αρκούσε, ώστε να τα «διαλύσει» και να φέρει ακόμη μία επιτυχία, με το «σόου» του δε, στο τελευταίο δεκάλεπτο, να βάζει «ασφαλιστική δικλείδα».

parker-canada-france

Ο Πάρκερ, ήταν και πρώτος σκόρερ για το συγκρότημα του Βενσάν Κολέ, σκοράροντας 26 πόντους με 9/14 σουτ, 5/7 βολές, 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Από κοντά και ο ανακηρυχθείς σε MVP της διοργάνωσης Νάντο Ντε Κολό, με 22 πόντους, 8/12 σουτ, 6/7 βολές, 5 ριμπάουντ και τρεις ασίστ. Οι 20 πόντοι, με 9/16 σουτ και 6 ασίστ (μαζί με 7 λάθη) του Κόρι Τζόσεφ, όπως και οι 19 πόντοι με 7/10 σουτ του Μέλβιν Έτζιμ, δεν αρκούσαν στους παίκτες του Τζέι Τριάνο, με τον «αστέρα» της ομάδας, Τρίσταν Τόμπσον, να «πληγώνεται» από τα φάουλ που έκανε νωρίς και να μην προλαβαίνει να έχει καταλυτική παρουσία.

Το παιχνίδι

Σε ένα ισορροπημένο πρώτο δεκάλεπτο, με εναλλαγές στο σκορ και αρκετές ισοπαλίες, που φανέρωνε ντέρμπι μεταξύ των δύο πλευρών, η υψηλή παραγωγικότητα και από τις δύο πλευρές, με τρομερά ποσοστά στα σουτ τριών πόντων (60% ο Καναδάς, 40% η Γαλλία), φάνηκε να ευνοεί τους παίκτες του Κολέ. Ο Ντε Κολό έκανε τη διαφορά, σκοράροντας… με κάθε τρόπο από κοντινές αποστάσεις και οδήγησε την ομάδα του σε ένα προβάδισμα πέντε πόντων (25-30).

Οι Καναδοί κατανόησαν τη συνθήκη που υπήρχε εναντίον τους και σκληραίνοντας την άμυνά τους, κατάφεραν και πάλι να πλησιάσουν, ισοφαρίζοντας με τρίποντο του Έτζιμ για το 34-34 στο 17ο λεπτό. Σε μία κάθε άλλο παρά καλή επιθετικά δεύτερη περίοδο για τις δύο πλευρές, οι Γάλλοι που είχαν συνολικά μόλις 3/12 σουτ στο διάστημα αυτό, κατάφεραν να μείνουν στο «τιμόνι», χάρη σε τρίποντο του Ντιαό, ο οποίος τιμώρησε τη διαρκή επιλογή των Βορειοαμερικανών να μην παίξουν άμυνα πάνω του και διαμόρφωσε το 36-39 του ημιχρόνου.

Ο «πολυμήχανος» Πάρκερ φάνηκε να δείχνει το δρόμο στους συμπαίκτες του, στις αρχές της τρίτης περιόδου, είτε σκοράροντας είτε πασάροντας, με τον Ντε Κολό από την πλευρά του να συνεχίζει το «σόου» του, για να φτάσουν οι Γάλλοι πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (38-48 στο 23′). Οι Καναδοί σκόραραν το πρώτο σουτ εντός παιδιάς ύστερα από τέσσερα λεπτά σε αυτό το δεκάλεπτο και με τους Τζόσεφ, Έτζιμ να συνεχίζουν να είναι σε κέφια, μείωσαν ξανά σε διαφορά τριπόντου, με κάρφωμα του Τόμπσον (47-50 στο 27′). Όλα θα παίζονταν σε ένα παιχνίδι πέντε πόντων, στην τελευταία περίοδο (51-56).

Ο Πάρκερ μπήκε ξανά αποφασισμένος και με κάθε τρόπο οδηγούσε μόνιμα την ομάδα του, αλλά οι δύο προαναφερθέντες παίκτες του Τριάνο δεν τα παρατούσαν, με τον Ένις να τους βοηθά και να μειώνει στο -3 για ακόμη μία φορά, με τρία λεπτά να απομένουν (64-67). Με οκτώ συνεχόμενους πόντους, όμως, και πάλι του Πάρκερ, οι «Τρικολόρ» πήραν τον πρώτο λόγο ξεκάθαρα στα 67″ πριν το φινάλε (66-75). Ο αγώνας ουσιαστικά τελείωσε εκεί, με το φινάλε να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και τον Τζόσεφ να διαμορφώνει απλώς το τελικό σκορ με λέι απ.

Δεκάλεπτα: 25-30, 36-39, 51-56, 74-83

Καναδάς (Τριάνο): Φ. Σκραμπ 2, Τζόσεφ 20, Έτζιμ 19 (4), Τ. Σκραμπ 5 (1), Μπιρτς 2, Μπένετ 7 (1), Ένις 9 (1), Χέσλιπ 2, Τόμπσον 8

Γαλλία (Κολέ): Ερτέλ 5 (1), Μπατούμ 7 (1), Ντιό 3 (1), Λοβέρν 4, Καουντί 5, Πάρκερ 26 (3), Πιετρούς, Ντε κολό 22, Ντιαό 9 (3), Ζελαμπάλ 2, Τιλί

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.