Το φετινό Ευρωμπάσκετ φτάνει στο τέλος του και ο πρόεδρος της  FIBA Europe,  Τουγκάι Ντεμιρέλ, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, κάνοντας τον απολογισμό της διοργάνωσης, ενώ παράλληλα ενημέρωσε και για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα, τον Νοέμβριο αναμένεται η τελική απόφαση για τις χώρες στις οποίες θα δειξαχθούν τα 3 διαφορετικά τουρνουά του Προολυμπιακού. Στην διοργάνωση θα λάβουν συνολικά μέρος 18 ομάδες, οι οποίες θα χωριστούν σε 3 όμιλους των 6, με τον νικητή κάθε ομίλου να εξασφαλίζει την συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Οι 22 ομάδες που πήραν μέρος στο φετινό Ευρωμπάσκετ χωρίς να προκριθούν στο Προολυμπιακό, έχουν το δικαίωμα να δηλώσουν υποψηφιότητα για να διοργανώσουν κάποιον από του 3 ομίλους. Η προθεσμία γι’ αυτή την διαδικασία θα ολοκληρωθεί 2 εβδομάδες μετά και την λήξη του Πανασιατικού Πρωταθλήματος. 

Ακόμη διευκρινίστηκε πως θα δωθούν συνολικά 3 wild cards για συμμετοχή στο Προολυμπιακό. Σε ότι αφορά αυτές, είναι άγνωστο το που θα δωθούν, όπως και ο αριθμός των ομίλων που θα διεξαχθούν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για ευρωπαϊκή εκπροσώπηση, ούτε για την μία περίπτωση, ούτε για την άλλη.  

Σε ότι αφορά τον τρόπο κατάρτησης των 3 ομίλων, τονίστηκε ότι θα υπάχουν κριτήρια προκειμένου να είναι σχετικά ισοδύναμοι μεταξύ τους. Το σχετικό Ranking της FIBA θα είναι σίγουρα ένα απο αυτά. Τέλος, αν κάποια ευρωπαϊκή χώρα αναλάβει την διεξαγωγή ενός από τους 3 ομίλους χωρίς να ανήκει στις 7 που τερμάτισαν πρώτες στο φετινό Ευρωμπάσκετ, αυτόματα προκρίνεται σε αυτό του 2017.

Σε ότι αφορά την φετινή διοργάνωση, ο  Τουγκάι Ντεμιρέλ δήλωσε: “Ήταν ένα συναρπαστικό το τουρνουά. Ο Τόνι Πάρκερ έσπασε το ρεκόρ πόντων και ο Γκαζόλ έφτασε στον 8ο τελικό της καριέρας του σε διεθνείς διοργανώσεις».