Μετά από κλήρωση και των 18 ομάδων θα προκύψουν οι συνθέσεις των τριών Προολυμπιακών τουρνουά, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη FIBA και όχι με γεωγραφικά κριτήρια.

Οταν είχε ανακοινωθεί η απόφαση για διεξαγωγή τριών τουρνουά, από τα οποία ο νικητής του καθενός θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς αγώνες, υπήρξε η φήμη ότι αυτά θα καταρτίζονταν με γεωγραφικά κριτήρια. Είχε ειπωθεί χαρακτηριστικά, ότι οι πέντε ομάδες που θα έπαιζαν εκεί βάσει της κατάταξής τους στο Ευρωμπάσκετ, θα έπαιρναν και τον δεύτερο της Ωκεανίας και θα έκαναν ένα τουρνουά.

Αυτή η φήμη φυσικά ξεσήκωσε από νωρίς τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων, με το απλό επιχείρημα ότι δε γίνεται οι κατά τεκμήριο ισχυρότερες δυνάμεις του μπάσκετ να περιορίζοντας σε μία μόλις συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες και να υπήρχε δικαίωμα εκ των πορτέρων και για δύο εκ των Αφρικανών, Αμερικανών και Ασιατών.

Τελικά όχι μόνο δεν θα υπάρξουν γεωγραφικά κριτήρια, αλλά υπάρχει η πιθανότητα να γίνουν και τα τρία Προολυμπιακά τουρνουά στην Ευρώπη. Το Τορίνο και η Ρωσία μάλλον με τη Μόσχα φαντάζουν ήδη δύο ισχυροί υποψήφιοι, αν και μέσα στον επόμενο μήνα θα ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις όλων.