Την πρώτη θέση του τουρνουά “Ακρόπολις” κατέκτησε η Εθνική μας ομάδα, η οποία κέρδισε και την Ιταλία με 79-65, πετυχαίνοντας έτσι την τρίτη της νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια στο τουρνουά. Σε γενικές γραμμές κι εκτός από κάποια μικρά κενά διαστήματα η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι, ο οποίος βρέθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του αντιμέτωπος με την Εθνική ομάδα της χώρας του, ικανοποίησε με την απόδοσή της κι έδειξε έτοιμη ενόψει του Ευρωμπάσκετ 2013.

Κορυφαίος για την Εθνική μας ομάδα ήταν ο Νίκος Ζήσης, ο οποίος είχε 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και 2 ασσίστ. Πολύ καλή εμφάνιση για την ομάδα του Σιμόνε Πιανιτζιάνι πραγματοποίησε ο Τζίτζι Ντατόμε με 19 πόντους.

Η Εθνική ομάδα πραγματοποίησε εξαιρετικό πρώτο ημίχρονο απέναντι στους πολύ κακούς Ιταλούς. Μέσα από την πολύ καλή της άμυνα επέβαλλε τον ρυθμό της, ενώ η επίθεση παρέμεινε στα στάνταρ των προηγούμενων δύο αγώνων, με τους διεθνείς να έχουν εξαιρετικές συνεργασίες και πολλά ελεύθερα σουτ στο σετ παιχνίδι.

Παράλληλα η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι, με τους Σπανούλη, Ζήση και Σλούκα να είναι άψογοι στον έλεγχο του ρυθμού, έτρεξε όταν χρειάστηκε πετυχαίνοντας εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Ο Ιταλός τεχνικός της Εθνικής ήξερε ότι ο αντίπαλος έχει πολλά προβλήματα μέσα στη ρακέτα, γεγονός το οποίο κι εκμεταλλεύτηκε με τους Λουκά Μαυροκεφαλίδη (9π) και Γιάννη Μπουρούση (8π) να κάνουν… πάρτι!

Από την άλλη πλευρά οι Ντατόμε και Μπελινέλι προσπαθούσαν αλλά ήταν απελπιστικά μόνοι στην επίθεση της Ιταλίας, η οποία ήταν πολύ κακή για ακόμα μία φορά, λόγω και των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει με τις απουσίες.

Το αποτέλεσμα ήταν το πρώτο μέρος να κλείσει με την Εθνική μας μπροστά στο σκορ με 16 πόντους (46-30) κι έχοντας τον πλήρη έλεγχο στα ριμπάουντ και καλά ποσοστά σε τρίποντα και βολές, που σε προηγούμενους αγώνες ήταν το αδύνατο σημείο μας. Οι Ιταλοί από την άλλοι ήταν υπερβολικά άστοχοι και φανερά εκτός ρυθμού επιθετικά, προσπαθώντας να κερδίσουν πράγματα στο παιχνίδι από την άμυνα αλλά και τις ατομικές ενέργειες στην επίθεση.

Στο δεύτερο μέρος η ομάδα του Πιανιτζιάνι ανέβασε την απόδοσή της αμυντικά, περιόρισε τη δημιουργία της Εθνικής μας κι έκοψε τις πάσες στη ρακέτα στους ψηλούς. Οι διεθνείς μας έκαναν τρεισήμισι λεπτά να βρουν το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι κι η διαφορά γρήγορα έπεσε στους 8 πόντους, αναγκάζοντας τον Αντρέα Τρινκιέρι να καλέσει τάιμ άουτ.

Τα επιθετικά προβλήματα δεν βρήκαν λύση ούτε μετά το τάιμ άουτ με τον εκπληκτικό Ντατόμε με τρίποντο να μειώνει σε 50-43. Αρκετά άστοχοι, εκτός ρυθμού και χωρίς καθαρό μυαλό οι διεθνείς μας σε αυτό το διάστημα του παιχνιδιού με τα τέσσερα λάθη του ημιχρόνου να γίνονται δώδεκα μέσα σε 8 λεπτά!

Στα τελευταία δύο λεπτά της τρίτης περιόδου η Εθνική μας βρήκε κάποια εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό, εκμεταλλευόμενη τις κακές επιθετικά επιλογές των Ιταλών και με τον Μάικ Μπράμο να καρφώνει εντυπωσιακά η διαφορά ανέβηκε ξανά στους 12 πόντους με τη λήξη του δεκαλέπτου (59-47).

Το τέταρτο δεκάλεπτο εξελίχθηκε σε τυπική διαδικασία, καθώς οι διεθνείς μας δεν είχαν σκοπό να χαραμίσουν έτσι απλά τη διαφορά που έχτιζαν σε ολόκληρο το παιχνίδι, με αποτέλεσμα να έρθει το τελικό 79-65.

Δεκάλεπτα: 24-17, 46-30, 59-47, 79-65.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Μπουρούσης 8, Ζήσης 12, Σπανούλης 9, Περπέρογλου 4, Φώτσης 5, Παπανικολάου 3, Μαυροκεφαλίδης 9, Καϊμακόγλου 9, Μπράμος 5, Πρίντεζης 4, Σλούκας 9, Καββαδάς 2.

Ιταλία (Πιανιτζάνι): Μέλι 2, Βιτάλι 4, Κουζίν 2, Ντατόμε 19, Τσιντσιαρίνι 7, Μπελινέλι 12, Τζεντίλε 9, Αραντόρι 10, Ντίνερ, Τζίλι, Ροσέλι, Καβαλιέρο.